Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kristi78 - специалист
ще го помъча тия дни, може и да намеря повредената част.
Ако някой друг има мнение по темата, моля да пише! Може и да се окаже полезно.
DMN - майстор
Ремонтирах подобен такъв телевизор(същата марка) на едни познати. Имаше хоризонтална линия(не разбрах - при теб получава ли се такава?) на екрана, беше се скапала интегралата на вертикалното отклонение. Не помня каква беше, но беше на радиатор. Виж интегралите, които са на радиатори. Трябва да е с 5-7 крачета(не помня точно). Или виж какво пише на интегралата, в нета ще излезе информация за нея, и ако е за вертикала, започни да проверяваш спойките и елементите около нея, пък може и самата интеграла да е за смяна, но е там някъде - търси.
kristi78 - специалист
DMN Мерси за мнението
kristi78 - специалист
Отворих телевизора. Включих го, екрана веднага се сви. С едно гумено нещо чукнах по платката и на мига се оправи. След това с ръка размърдах платката, започнаха да се появават отдолу бели хоризонтални черти и отново се сви.
На нагряване на платката с сешоар екрана не реагира. Следователно стигнах до извода че проблема е спойка(и).
Имам въпрос дали при изправен телевизор почукването по платката дава смущения на екрана(като бели хоризонтални черти), и екрана може ли да се свива.

И да уточна преди години телевизора е каран на ремонт и "майстора" е запоял наколко елемента и кабела отдолу на схемата(където са спойките). Също така на някои спойки има нещо като колофон, дали това означава че "майстора" ги е сменял.
FM STEREO - специалист
Може и да ги е сменял,може само да ги е презапоявал :sad:
kristi78 - специалист
Сменял ги е . Явно е нямал същите елементи, и затова е импровизирал, като е поставял подобни и е прекарвал някакви кабели отдолу на схемата.
Успях донякъде да локализирам и проблемния участък. С един пълнител от химикал почуквах по цялата платка , и накрая локализирах участъка в който като почуквам картината се мени.
Но възникна нов проблем: по едно време телевизора просто се изключи. Вкарах го пак в контакта, чу се нещо като високоволтовия звук при включване, но по-слабо, и нищо.
На мястото на предпазителя(не е изгорял) вързах 100ватова крушка, включих телев. в контакта и крушката започна да свети ярко. Следователно нещо окъсява. :vom: Оглеждах отпред отзад но нищо, утре ще продължа да мисля.
Идеи?
kristi78 - специалист
Проверих хълката и терморезистора за размагнитване. Проверих големите кондензатори на входа. и още много елементи , но така и не иска да се включи. Презапоявах спойки.
Днес цял ден мислех и търсех къде е диодния мост, защото никъде не видях стандартната гледка- 4 диода един до друг.
Най-накрая намерих един елемент който изпълнява ролята на диоден мост. Свалих го но не съм сигурен как да го проверя с мултицета. Диоди мога да проверявам, и знам какви стойности трябва да показват, но тук малко се обърках.
прилагам снимка и чертеж на елемента.
Ако можете да ми кажете между кои крачета трябва да показва съпротивление.(Ако ги приемем от 1 до 4 от ляво на дясно.)
казано направо да ми кажете как се проверява това.

Прикачен файл

Изображение0669.jpg

Прикачен файл

Изображение0667.jpg
lyubohar - майстор
Това са 4-те диода.
Казва се грец.
Мери си като се съобразяваш със знаците на твоя чарк и схемата,която съм дал.

Прикачен файл

images[1].png
images[1].png (6.43 KиБ) Видяна 2432 пъти
kristi78 - специалист
Проверих го работи.
Ще търся другаде причината
kristi78 - специалист
Да не повярвате оня ден исках да продължа с ремонта, а той се включва :shock: как стана това не знам.
Няма значение единия проблем отпада, сега презапоявах , ще сменя няколко електролита на вертикалата(разбрах къде е) и вече и екрана не свива.
Ремонта е приключен. Благодаря на тези които се включиха! :weedman:

Тема "Телевизор TOSHIBA (кинескопен) свива екрана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: