2v6 написа: Подовото отопление има ограничение от 30-40 W на квадрат и то не техническо, а защото е вредно за здравето!Това е точно така, според немските стандарти DIN EN 1264 опасни за здравето са температури над 29°С за под в жилищно помещение, 33°С за бани и 35°С за зоните покрай външните стени.
Ако тази мощност не ти стига за сметките имаш два варианта:
1. Нагряваш пода повече (с по-висока температура на водата) с риск за здравето.
2. Предвиждаш "допълващо отопление".
Това пресметнато в мощност е около 100W/m² за жилищните части, 175W/m² за зоните покрай външни стени и пак около 100W/m² за бани, защото там се изчислява за температура на въздуха 24°С, което компенсира по-високата допустима температура на пода. Препоръчителни естествено са по-ниски стойности около 24-25°С. При мен за сега нещата се получават при температури около 25-26°С
Нуждата от отпление при мен ще бъде между 40 и 55W/m², което означава, че ще имам мощност в резерв. Целта на всичките ми постове до сега е как да направя системата така, че да пренасям необходимата топлинна енергия по най-оптимален начин, защото тези 50W/m² могат да бъдат постигнати при много различни условия като се започне от дебелината на тръбите мине се през входящата температура, ΔТ, скорост на циркулация, спецификата на източника на топлинната енергия (в случая термопомпа) и т.н. Всички тези параметри са взаимносвързани естествено. Следващия път като ми остане време ще си направя една тестова постановка само с едно помещение, за да схвана по-добре всички взаимносвързаности, защото сега като работя с целия ми проект от 18-19 топлинни кръга зависимостите ги хващам малко по-трудно. Едиствените места, където задължително ще имам нужда от допълващо отоплени ще са баните, но за там ще мисля по-натам, какво да бъде точно.