• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Не исках да давам акъл, а да се пошегувам. Стана ми интересно дали ги използват за големи системи.

В случая според мен би имало полза и за хотел заради изискването да е с вода (ще спести източването, защото то си е част от работата) и ако се случи да няма много гости в много слънчеви дни, защита от прегряване ще е просто спиране на помпата, разбира се, ако колекторите понасят това. Отделно вместо трипътен вентил може да се използва двупътен.
filmatoplo - майстор
Съжалявам ,масово хората минават вече на пелети за топлене на БГВ , ерата на сънчеви инсталации тук замира , те просто не се изплащат бързо и им се молиш с тези валежи .Стар съм вече да се катеря по покриви. :lol:
filmatoplo - майстор
:) Утре съм на обекта ,за ден два ще стане етап 1 ,под етап две слагам че не знам дали сега ще пълня слънчевата :wink: .
filmatoplo - майстор
:wink: Утре ще паля горелката .
egomen66 - майстор
Пускай го , че почна сезона ( летния) .Сега с ваучерите за почивка , дано и българите да видят морето малко. :supz:
saraneron - специалист
Филмчето, на първо четене нещата както си ги планирал изглеждат логични ,прости и работещи!Но на второ четене си мисля ,че частта от слънчеви колектори силно ще се обезличи и системата, като цяло ще покаже и други недостатъци при тази елементарна логика на която разчиташ!Предлагам да помислиш за варианти разпределение на бойлерите между котела и солара ,или поетапно загряване на бойлерите от котела.Първо номер едно после номер две и ако все още няма слънце бойлер номер три.Все пак солара за да работи с голямо КПД му е нужен студен бойлер в началото,докато котела не го бърка ниска висока температура .Това означава и източването/ползването/ на топлата вода да се управлява по някаква логика, например със смесителни трипътни вентили,задвъжки ,ти си знаеш там ти е силата.Можеш например да си представиш че тези три бойлера са един висок бойлер с три серпентини на различни нива или нещо от сорта.Или имаш три бойлера с различна важност/преоритет/ и ги топлиш по някаква логика Мисля си ,че за да постигнеш много добър резултат ще се наложи да правиш подобрения и усъвършенствания цяло лято, освен ако не си затвориш очите и не подсказваш слабостите на системата на ,,приятелчето,,.Ако го правиш и за себе си а това е част от професионализма не му обещавай ,че нещата ще тръгнат от първия път !Нямаш готов проект а импровизираш заради малкото парички, които отпуска!Да ти запази една стая в хотелчето докато се изчистят нещата :partyman: И споделяй как се получава!
filmatoplo - майстор
:) Бойлерите не мога да ги пипам като конфигурация ,по думите на човека -слънчевата си стига за деня ,вечер се налага дозагряване с ток , сега вместо ток ще се топлят с горелката .Автоматиката е с приоритет на слънчевата ,падне ли слънцето -щрак включва горелката и отваря потока от котела ,като затваря потока от слънчевата .През деня става обратно -когато панелите загреят над 65 градуса.
LazarGanev - "Велик майстор"
saraneron е прав, че делът на соларно добитата енергия ще се понижи драстично. След като цяла нощ горелката се е грижела да поддържа 65*С в бойлерите (излишно), няма как на другия ден да очакваме висока ефективност от соларната система. Явно ще трябва ръчно или с програматор да се спира горелката по някое време през нощта, обаче пък тогава има риск сутринта и преди обяд да няма топла вода, особено ако слънцето не е силно. Айде пак собственика ръчно да превключва на пелети! Очертава се показалеца на собственика да играе главната роля в този филм :-D . Ама може това да му харесва, знаеш ли :) ?
Филма, мислил ли си върху варианта да оставиш двата бойлера да се подгряват само от солара, те да захранват третия с вода, в който път да става дозагряването от котела? По този начин ще имаш винаги гаранция за топла вода от третия бойлер, а в същото време ще имаш високи добиви соларна енергия без да е нужна човешка намеса?

Сега видях, че Филма е отговорил на saraneron, което обезсмия моето писане, но няма да трия :)
filmatoplo - майстор
Благодаря за идеите :) , в случая ползвам класика в жанра -слънце и (ток ) който подменям с горелка .Тоест ако гениите преди мен са го измислили да се редува слънце и ток -значи че няма грешка.Не се иключва допълнителна работа да върши -неговия пръст или някакъв часовник таймер в последствие .Помислете малко затоплянето с горелката е скопено до определени граници примерно 60-65 , а слънцето колкото може .колкото и да грее горелката тя ще загрее водата в определени граници ,диференциалния тт следи температурите в бойлера и панела има и хистерзис ,така че панелите като загреят колкото трябва -инсталацията заработва с тях -вие това го знаите .
filmatoplo - майстор
:) Котлето с горелката вече работи ,топли и бойлерите ,за сега оставихме само 1 от 3 , топли и 200 квадрата сграда- утре визитация и конец на проекта . :wink: .Оставих я на 25 киловата мощност , тя си модулира на по малко .За 10 минути влиза в режим въпреки че няма т вентил . Благодаря на колегата Насков който ми разгада управлението и вход към менюто , той и Лазар ми споменаваше де :) .те станаха много горелки много нещо .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Комби инсталация ,начин на контрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: