Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Е за 1 стая става горе долу с климатик ,но за цял етаж :? .Имам климатик почти от първите в града 98 год ,писна ми течението и замръзванията зимата и топло само в 1 стая ,от как минах на водна риза -цялия апартамент се стопли .А такова чудо 2-3 климатика въобще няма да накича .Майка ми на 66 год пък и писна да носи дърва и си купи климатик за нейната стая в нейната къща 10-12 квадрата ,другите 4 стаи , коридор и 2 бани не се топлят .Разни хора разни идиали. :wink: .
ivan_v - специалист
Аз бих заложил на климатици.
Според мен изказалите до момента негативни мнения за климатици ( шумове, течения и замръзвания) нямат лични наблюдения върху DAIKIN FVXS или от LVC серията на FUJITSU ( GENERAL, FUJI).
idunno - специалист
С климатик е по- добре особено ако е с тела подов тип.Вярно е,че не могат да сгреят водата в бойлера, ама затова си има колектори и т.н..И сметката за тока определено ще е по-малко или равна на тази за пелети.Колкото до комфорта- скъпите климатици си вървят с високия комфорт.Последно време много хора или минават на климатици или си карат на дърва.И едните и другите са си направили своя избор, продиктуван от местоположение, или от начин на използване, свободно време и т.н..
nikolovvd - майстор
jabata написа:
Пелети или климатик...
Прав си, но в момента ние просто "хвърляме боб". Най-малкото не знаем в кой край на страната е къщата.
1. До І-ви Август 2014 живях 13 години в къща и се отоплявах с обикновен климатик (докато температурите паднат до 5 градуса) и котел на въглища. Толкова тона въглища съм прехвърлил през ръцете си, че ако бяха тухли и бетон щях да вдигна поне 3 етажна къща.
2. Някой от по-новото поколение климатици, т.н. хипер инвентори, работят стабилно до -15. До тази температура параметрите са гарантирани от фирмата. Освен това имат режим 3D и насочват струята така, че затоплят пода равномерно, за които има специален сензор. Хоризонталните жалузи са разделени на две управляеми половини и така въздуха може да се насочи в две различни посоки.
Дори и да ползвах само конвектори в апартамента пак щеше да е по-добре, защото разходите ми за ток щяха да достигнат разходите за ток и въглища в къщата, но поне хамалогията и мръсотията я няма.
И понеже искам да съм на ясно с разходите си съм събрал разходите за ток от 2012 до сега в таблица, като освен парите съм въвел и консумираната енергия, за да не зависят резултатите от промяната на цената на тока. Остава да затворя една година на І-ви Август 2015 и да имам пълна представа за годишните разходи. Тогава ще мога да съм напълно обективен и с факти в ръка.
Става въпрос за гр.Варна местност Пчелина на 3.5км от центъра на Варна
n.ganev - майстор
Ще се повторя с преждепишещите, НО всякко едно жилище си има топлозагуби и топлонужди и тези неща трябва да се имат в предвид.
alx359 - специалист
И аз бях пред такава дилема. Всички мнения казват по нещо ценно. Моят принос е този: погледнете и за VRV система (1 общо външно тяло с един чифт тръби за всички вътрешни тела). Попадал съм на доста евтини такива 2-ра ръка.
fbr - майстор
Единствения минус на климатика е,че колкото топлонуждите се увеличават, толкова повече разполагаемата мощност намалява. Духане, мухане, течения, шумове се преживяват някак.
n.ganev - майстор
А потребяемата? То Christo пише много неща, ама е прав! Стига да се съгласяваме в даден момент. И аз имам клима и ползвам САМО за охлаждане и то само най-много 7 дена в годината.
Christo - майстор
Ситуацията е удобна с това, че къщата е нова и може да се изпълни проект за отопление като се вземат предвид само технически и икономически въпроси. Аз нямах такава възможност и през годините се получи някакво кърпене и съобразяване със съществуващото положение, което в крайна сметка не е добре. Какво бих направил, ако бях на мястото на автора на темата? Касае се за сравнително голяма инвестиция. Бих си наел МНОГО ДОБЪР специалист да ми сметне необходимата мощност. Не знам защо точно от това най-искаме да спестим! От това най-много зависи цената на системата. След това да обсъдя какъв да е източникът на топлина, проект и чак тогава да търся майстори да ми изпълнят проекта. При всички случаи става въпрос за над 10000 лева, ако искаме да е нещо читаво, няма значение дали е термо помпа, климатици или котел. Плюсът на климатиците е, че топлят и охлаждат и с това се решават два проблема. Проблемът е, че когато топлят трябва да са ниско до пода, а когато охлаждат трябва да са на тавана. И пак стигаме до ветровете, за да преодолеем физичните закони :? Всеки сам си решава какъв компромис да направи. За инсталатора най-добре е N на брой климатика. Дупчат се отвори от външното тяло до вътрешното, минимален разход на тръби, става бързо, 100-200 лева на климатик(зависи от населеното място), за един ден опаткана системата, хиляда лева в джоба, пей сърце. Като им кажеш за сплит система, почват да ти карат от девет дола вода, как не било добре и как не можело да стане. Трябва сериозно да се обсъди дали може с едно вътрешно тяло въобще да се климатизира добре 35 квадрата помещение. Да се обсъди със специалист, не с инсталатора, щото на него друго му е в ума. Ако живеех в голям град, бих заложил на термо помпа с подово, но това е лично мнение, не ангажирам с него никого. И последно: няма как едно нещо да е много хубаво, много удобно и много евтино! Било то кола, парно, или мадама.

Тема "Пелети или Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: