така изчетох всички патила на колегите до тук а сега един много интересен въпрос : 
телевизора ми като му намаля звука има едно бучене (брум) който обаче изчезва като изключа кабелната
освен това ми се стурва че компресора на хладилника и помпата на камината ми не работят подобаващо тихо
дали главоболията ми не са свързани с подобна глупост ??
същия модел телевизор закачен през сплитер на горния етаж (на друга фаза) няма такива проблеми
от доста време си мисля да замъкна моя два етажа по-нагоре и да видя ще го има ли тоя ефект но 75 кг телевизор да мъкна два етажа наоре не ми се нрави като идея

телевизора ми като му намаля звука има едно бучене (брум) който обаче изчезва като изключа кабелната
освен това ми се стурва че компресора на хладилника и помпата на камината ми не работят подобаващо тихо
дали главоболията ми не са свързани с подобна глупост ??
същия модел телевизор закачен през сплитер на горния етаж (на друга фаза) няма такива проблеми
от доста време си мисля да замъкна моя два етажа по-нагоре и да видя ще го има ли тоя ефект но 75 кг телевизор да мъкна два етажа наоре не ми се нрави като идея

).
 ).   
  ) заземяване. От първата опора тръгват общо три въздушни линии и се вижда, че са свързани на обща максималнотокова защита в трафопоста, предполагам стопяеми предпазители 1000A. В събота след обяд духаше силен вятър, който прекъсна т. нар. "нулев" проводник в началото на линията. При това нулевият проводник беше допрял един от фазните проводници. Усетих, че нещо не е наред по това, че трансформатора в захранването на LAN-а започна да жужи - признак, че има насищане на магнитопровода. С няколко скока бях при таблото и изключих всичко, като по пътя светнах една обикновена нажежаема лампа за проба - светеше яркобяло. Та вследствие на бързата ми реакция уредите с мотори, трансформатори и нагреватели не успяха да изгорят (трябва им време за да прегреят). Уредите с импулсни захранвания пък ги спаси допълнително късмета - пробивните напрежения на елементите, от които са изградени имат толеранси, а колегите, които ги проектират ги презапасяват, понякога щедро.
  ) заземяване. От първата опора тръгват общо три въздушни линии и се вижда, че са свързани на обща максималнотокова защита в трафопоста, предполагам стопяеми предпазители 1000A. В събота след обяд духаше силен вятър, който прекъсна т. нар. "нулев" проводник в началото на линията. При това нулевият проводник беше допрял един от фазните проводници. Усетих, че нещо не е наред по това, че трансформатора в захранването на LAN-а започна да жужи - признак, че има насищане на магнитопровода. С няколко скока бях при таблото и изключих всичко, като по пътя светнах една обикновена нажежаема лампа за проба - светеше яркобяло. Та вследствие на бързата ми реакция уредите с мотори, трансформатори и нагреватели не успяха да изгорят (трябва им време за да прегреят). Уредите с импулсни захранвания пък ги спаси допълнително късмета - пробивните напрежения на елементите, от които са изградени имат толеранси, а колегите, които ги проектират ги презапасяват, понякога щедро.   Мен и близките ми пък ни спаси системата на заземяване TT, по която съм изградил инсталацията у дома - етаж от къща.
 Мен и близките ми пък ни спаси системата на заземяване TT, по която съм изградил инсталацията у дома - етаж от къща.   След като изключих всичко от контактите, пуснах единия кръг от тях, за да замеря какво става - между двата щифта имаше напрежение 340V а между неутралния проводник и земя - 200V!
 След като изключих всичко от контактите, пуснах единия кръг от тях, за да замеря какво става - между двата щифта имаше напрежение 340V а между неутралния проводник и земя - 200V!   Отвих и главните предпазители на цялата къща от електромерното табло (което в унисон с голите проводници се намира вътре в къщата). След като се успокоих че са живи, предупредих роднините от другите етажи, където инсталацията е по системата TN-C
 Отвих и главните предпазители на цялата къща от електромерното табло (което в унисон с голите проводници се намира вътре в къщата). След като се успокоих че са живи, предупредих роднините от другите етажи, където инсталацията е по системата TN-C   пред ЕРП-то да им покрие щетите.
 пред ЕРП-то да им покрие щетите.   Искрено се надявам да не открият някой самотен съсед разложен у дома му.
 Искрено се надявам да не открият някой самотен съсед разложен у дома му.   

Днес сам отидох и купих чисто ново бойлерно табло (от тези русенските) и го вързах като мерих и гледах от старото. Беше доста неприятна задача като се има предвид това че тези бойлерни табла са вкопани в стената. Но за час бях готов с къртенето ... "гиспирането" и всичко останало. Таблото на бойлера вече не е фактор и работи на 100% всичко е стегнато и хванато здраво. Тъкмо бях самодоволен и се радвах че най-накрая ще мога да се къпя без да спирам бойлера и всички останали гъдели като този ... и нещо не накара да пипна връзките, тази за студената вода беше стоплила и разбрах че проблемът си е пак там.
 Днес сам отидох и купих чисто ново бойлерно табло (от тези русенските) и го вързах като мерих и гледах от старото. Беше доста неприятна задача като се има предвид това че тези бойлерни табла са вкопани в стената. Но за час бях готов с къртенето ... "гиспирането" и всичко останало. Таблото на бойлера вече не е фактор и работи на 100% всичко е стегнато и хванато здраво. Тъкмо бях самодоволен и се радвах че най-накрая ще мога да се къпя без да спирам бойлера и всички останали гъдели като този ... и нещо не накара да пипна връзките, тази за студената вода беше стоплила и разбрах че проблемът си е пак там. .jpg)