Напишете въпрос свързан със санирането.
bigshop - специалист
gechev написа:
Когато избираш термоизолазия се избира по "ламбда" / коефициент на топлопроводност/, а не по дебелина или още по малко цвят. Почти всички стиропори са с еднаква ламбда, защото всички са спазвали определения стандарт. Това сивото го дават като "Екстра" сиреч, че в стиропора има графит, който го предпазва от ултравиолетовото лъчене на Слънцето и е разработка и патент не на Баумит, където ме пращаш, а на BASF. Графита няма нищо общо с термоизолацията дори теоретически би трябвало да я влошава.
Баумит open плюс (графитен) λ= 0,031 W/mK

Баумит open Терм (бял) λ= 0,038 W/mK.

0,038 / 0,031= 1,2258; с последното число умножаваш 10 см (дебелина на графитен) и получаваш 12,3 см дебелина за бял стиропор, който има същата изолираща способност.

Е, аз избрах първия, вместо втория и така имам по-малка дебелина на изолацията, на същата цена. Някъде нещо да не е логично?
gechev - специалист
Пичове, не ми се коментират търговски трикове за ловене на клиенти. Показват ламбдата, а не показват обемното тегло /количеството затворен въздух е изолатора/. Не ми се разисква. Работя със стиропор и чудесно му познавам и меда и жилото. Преди години стиропораджиите започнаха с ламбда от 0,025 W/mK, която ламбда е на сухия въздух. И тогава имаше "правоверни" но излъгани. Има много такива образователни теми в този форум, а те трябва да се четът. :?
radius - майстор
Ние сме ги чели, но тук спорим за нещо конкретно. За триковете и аз написах, но те не са само за сивия запазени.
gechev - специалист
radius написа:
Ние сме ги чели, но тук спорим за нещо конкретно. За триковете и аз написах, но те не са само за сивия запазени.
Спор няма. skuzo попита дали да сложи вън термоизолация след като има такава от вата вътре. Не е написал обаче дали живее в село или в град и какво иска да постигне.
radius - майстор
То че спорим - спорим, ама така и не се разбрахме. Ти твърдиш, че има отношение към УВ лъчите. Но те нямат касателство с топлината. Добавянето на графит би трябвало да помага да се отразяват ИЧ лъчи, които са носител на топлината (особено дългите).

(Има други способи за пазене от УВ, но те са безсмислени, тъй като така или иначе шпакловката и мазилката го вършат. Това не пречи баумит да имат специални плочи ЕПС, боядисани и защитени от УВ. :lol: )
skuzo - специалист
Какво искам да постигна :);По принцип се отоплявам с локално парно,и само с вътрешната изолация пак ми е доста топло.Ще обновявам фасадата и мисля,че е добре да сложа и изолация от вън.Притесненията ми са да не стане мухал при 2 изолации?Живея в град(Ямбол)на завет ми е къщата на един етаж. Не знам друго какво да уточня:)))))на твърдо гориво се отоплявам:)))))Изолация имам и на тавана мин.вата пода и той има замазка и в нея имам фибран от горе пак фибран и ламинат 8мм. Топло е !!!!
gechev - специалист
skuzo, моето мнение е да поставиш термоизолация щом ще правиш подновяване на фасадата. Е, ако имаш финанси разбира се. Щом си на твърдо гориво е правилно да мислиш и за паропроницаемостта на зида си. Ватата от вън е решение, както и използването на Мултипор и полистиролбетон. За дебелините важи лафа на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече".
Pasko - специалист
Явно на никой от специалистите не му се пише! Аз като неспециалист, но четящ ще се изкажа. Колегата е направил грешка с топлоизолация отвътре и то вата! Точката на оросяване по този начин е на вътрешния край на тухлената стена и там е мястото на появата на конденз/мухъл и във ватата ставаааа ! Трябва да се изолира с поне 10 см ЕПС например ,отвън (щото фасадната вата е 215лв без ДДС/м3) и ще измести точката на оросяване в минералната мазилка- резултата е липса на мухъл и в пъти по-добра изолация. Ще трябва да преосмисли начина на отопление ,щото котела ще му идва в повече.
gechev - специалист
Не разглеждайте процесите в една стена, като статични. "Точката на оросяване" не спира преноса на влага. Лошото е когато изолацията спира този пренос.
Pasko - специалист
gechev написа:
Не разглеждайте процесите в една стена, като статични. "Точката на оросяване" не спира преноса на влага. Лошото е когато изолацията спира този пренос.
И какво предлагаш?

Тема "да слагам ли изолация от вън" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: