• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nnikbg - специалист
alx359 написа:
nnikbg написа:
Като прочетох внимателно възможностите на различните модели Натурела, разбрах че само модела NPBC-V5 позволява управление на механичен чистач.

" Механизъм за механично почистване на горелката, управляван с отделни изходи за придвижване напред и назад"

При Пелетерма се използва точно такъв вид почистване и си мисля че по евтиния вариант на Натурела NPBC-V3M не е приложим.
За съжаление, другите платки са само мит, изглежда. Доколкото ми е известно, единствената свободно достъпна за обикновени клиенти е универсалната V3M. Интиела в бисолида управлява точно както казвате го прави Пелетерма. Не зная все още как е за V3M.
С V3M може да се управлява всичко без механичния чистач. Трябва да се измисли управление на чистача което да се задейства от сигнала за управление на почистващия вентилатор. Ще я мисля, надявам се и с ваша помощ.
filmatoplo - майстор
Двигатела на чистача на пелетерма колко волта е 220 или 24 . Видях на мотора пише 24 , значи сменя посоката с размяна на полярността ,или е с възвратно постъпателен механизъм като чистачки на кола .
nnikbg - специалист
filmatoplo написа:
Двигатела на чистача на пелетерма колко волта е 220 или 24 . Видях на мотора пише 24 , значи сменя посоката с размяна на полярността ,или е с възвратно постъпателен механизъм като чистачки на кола .
24 V постоянно напрежение + и -. Действително сменя полярността при смяна на посоката. Има и обратна връзка за следене на времето за достигане на крайни положения. Ако времето е повече от зададеното излиза аларма за липса на почистване.
alx359 - специалист
Първо пускане: Натурела и Интиел - монтирани и работещи.

Свързани са и може да се превключва между тях както се очакваше. Все още трябва да се потества дали всичко работи правилно и да се конфигурира софтуера на Натурелата. Ще пиша по-подробно после. Засега малко снимков материал.

*

ПП. Така, малко подробности, според както се сещам:

- Време-отнемащ навик, но ценен при толкова много жици: всеки кабел да се надписва - от към края с клемите и от към другия край за свръзка с друг кабел/устер-клема/контролер.

- Всички общи датчици и консуматори са монтирани през устер-клеми. Това улеснява поставянето на по 2 кабела на отвор на клема, без да се форсират куплунзите на Интиела, както и изобщо дава повече гъвкавост за по-доброто подреждане на кабелите. Също може по-лесно да се маха сега Интиелския контролер.

- При Интиела в горелката разбрах впоследствие, че кабелите е важно да се подредят по-далеко от "дъното" (т.е. по-далеч от горивната камера) защото при ниски обороти на вентилатора тази област може да се загрява значително (поради това повдигнах също трафа на шестограмни колонки). Подобно важи и за отвора отдолу за вкарване на снопа от кабели. Оригинално там имаше защитни гуми за такава цел (но само за общо 3 кабела). Мен обаче мястото дето разширих пак едвам ми стигна и затова обвих снопа с ивица по-дебело самозалепващо алуминиево фольо около мястото на отвора (като защита срещу ефекта на горещ "нож" по кабелите от ръбовете на метала, когато се загрее много корпуса на горелката). Изобщо осъзнах как експертите трябва постоянно да мислят за горещината - за всичко що се монтира около котела!

- Всички датчици и консуматори на Натурелата имат свои отделни кабели които стигат до горелката, със цел по-лесно свързване с евентуални бъдещи разширения (пр. вент. димни газове, помпа за БГВ - които са изведени но в момента нямам свързани. Повечето излишни за момента кабели - червено/черните - съм ги навързал със свинска опашка и напъхал под охлюва на вентилатора).

- Всички кабели дето излизат от Натурелата са прекъснати. В горелката те се съединияват с устер-клеми за своите датчици/консуматори (пр. NTC10k датчиците). Това се направи със цел модулност, за да може по лесно да се демонтира кутията на Натурелата, ако се наложи.

- Не гледайте, че на толкова много места няма обувки за кабели (което не се смята добра практика). Всъщност, всеки накрайник е бил намазан с паста и после покрит с припой, което върши съвсем същата работа.

- Кутията на Натурелата може естествено да се откачи (на закачалки е), за да може да се мести бункера и да се чисти (около) котела (пр. долна странична ревизия).

Прикачен файл

naturela-montiran.jpg
Напълно монтирана и работеща Натурела
naturela-montiran.jpg (52.47 KиБ) Видяна 1494 пъти

Прикачен файл

naturela-on_intiel-off.jpg Включена Натурела и изключен Интиел.

Прикачен файл

naturela-off_intiel-on.jpg Изключена Натурела и включен Интиел.

Прикачен файл

Intiel-montiran.jpg
Свързването на датчици и консуматори и за двата контролера става при Интиела вътре в горелката. (Много кабели!)
Intiel-montiran.jpg (111.61 KиБ) Видяна 1494 пъти

Прикачен файл

monitor-connected.jpg
Връзката през ЛАН с напълно оборудваната Натурела работи ок. Това са настройки по подразбиране (тепърва ще се чете и тества).
monitor-connected.jpg (83.69 KиБ) Видяна 1494 пъти
alx359 - специалист
Първа тесла: фотосензора при Интиел се влияе от кабела свързан с Натурела и дава 69% осветеност при липсва на такава.
iceheart - специалист
Браво, станало е идеално..... е без проблеми не става, нямаше да е интересно.... :-D
alx359 - специалист
iceheart написа:
Браво, станало е идеално..... е без проблеми не става, нямаше да е интересно.... :-D
Да де. Някакви идеи? Ако клемите на едната платка се вляят така от клемите на изключената друга - какво да направя? Какъв тип елемент да използвам - хем да прекъсне галванично при липсва на ток (220V), хем да пусне при наличие на такъв?
nnikbg - специалист
alx359 написа:
iceheart написа:
Да де. Някакви идеи? Ако клемите на едната платка се вляят така от клемите на изключената друга - какво да направя? Какъв тип елемент да използвам - хем да прекъсне галванично при липсва на ток (220V), хем да пусне при наличие на такъв?
Адмирации за добрата работа.
Не знам за галванично прекъсване , но може би на мястото на устер-клеми да поставиш едно реле http://vikiwat.com/elektromagnitno-rele ... c-my4.html което да ти прехвърля всички датчици от единия контролер към другия. С консуматорите няма да има проблем.
alx359 - специалист
nnikbg написа:
Адмирации за добрата работа.
Не знам за галванично прекъсване , но може би на мястото на устер-клеми да поставиш едно реле http://vikiwat.com/elektromagnitno-rele ... c-my4.html което да ти прехвърля всички датчици от единия контролер към другия. С консуматорите няма да има проблем.
Благодаря. Мислех за реле, но случаят е за мен нов. Бобината да е 220VAC, а контактите 24VDC. Съпротивлението на контактите трябва да е също много ниско, за да не влияе на клемите на датчика, както всъщност става в момента изглежда. Ще трябва още да видим дали има и други датчици дето се влияят при входовете и на двата контролера.
filmatoplo - майстор
:? Нещо не схванах , сега в момента имаш монтирани 2 броя фотосензори -така ли , след като всяка платка си има место къде да се свърже фотосензора какъв е проблема -те нали не се доблират както -шнек ,запалка ,вентилатор .Може и аз нещо в момента да не се сещам.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 16

Тема "[Проект] Bisolid GP с 2 контролера (Натурела и Интиел)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: