• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Garibaldi - специалист
Здравейте,
скоро ще заливаме основите ( живот и здраве), но по проект, строителят ме алармира, че рамбалките по височина не се опират в първата плоча (завършека на "нулевият цикъл") ...т.е. тя, някак си лежи само по периферията на застроената площ (86м2).

Строителят се притеснява за провисване на плочата след години и предлага да издигнем рамбалките до плочата.
Самата плоча в проекта се води "армирана настилка", от Бетон Б15 с дебелина d=10см.
Аз промених още на етап оферта, бетона на Б20. Армировката , доколкото знам е сериозно заложена в проекта.

Моля за коментари и съвети.

Предварително благодаря.
BLUEPUPIL - майстор
Дай плана на основите.
kozl - майстор
Армираната бетонова настилка не е плоча и лягя на уплътнен насип. Проектантите умишлено не я "качват" в-у рамбалките, а настилката опира до тях. Много често се подценява уплътняването на насипа под настилката или се полвва некачествен земен материал, който сляга и при това неравномерно, а настилката се пука. Така ако качиш настилката в-у рамбалките, то ще се получи зона с различо слягане и най-вероятно пукнатини. Ами защо не обясниш на конструктора, че искаш плоча вместо настилка да промени проекта ако не е късно
Garibaldi - специалист
Приложено чертежите: съжалявам за качеството, но нямам А2 скенер:)

Доколкото разбирам, има междина 1м. между рамбалка и армираната плоча.

Когато правихме проекта, искахме просто къща, и не сме уточнявали строителните конструкции.

Почвата в парцела е чернозем.

И в крайна сметка, кое е по удачно: да го оставим така (настилката ляга върху почвата- предвидил съм ТИ) или да вдигаме рамбалките до кота настилка?

Прикачен файл

Армировка.jpg
Иначе във въпросната настилка/първа плоча, доволно армировка: близо 2300кг.
Армировка.jpg (46.59 KиБ) Видяна 3895 пъти

Прикачен файл

2-1.JPG

Прикачен файл

1-1.JPG
Последна промяна от Garibaldi на ср апр 01, 2015 10:45 am, променено общо 3 пъти.
Tsilkov - майстор
По чертежите които си пуснал не се вижда нищо такова.
Garibaldi - специалист
Tsilkov написа:
По чертежите които си пуснал не се вижда нищо такова.
За тази разлика във височините , ме алармира строителят.

Доколкото успявам да разчета чертежите:
кота фундиране -1,50
кота армирана настилка 0,00
кота рамбалка -0,50

Това от чертеж 2-1.
kozl - майстор
На тези рамбалки разрез "4-4" какво стъпва :? Тухлени стени :? Или нищо :?
Много интересно над ивичните финдаменти има стени до кота нула, а над рамбалките нищо. :shock:
Виж в архитектурата дали няма стени в-у тях. Така като гледам мисля че рамбалките се засипват и остават в насипа, а в-у насипа е бетоновата настилка. Там където ще има стени над кота нула има и бетонови стени до кота нула.
Сериозно помисли с какъв материал ще се прави насипа и как ще се уплътнява та да не се напука настилката.
Последна промяна от kozl на ср апр 01, 2015 2:27 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Да сега ти гледам разрез 4-4 (горе в ъгъла) вярно че е долу :shock: Аз ся бях объркал от разреза на стълбата , че рандбалките са си на мястото - което пък ме навежда на мисълта, че стълбата ти "хвърчи" някъде. Тия проблеми трябва да си ги дискутираш с конструктора - най-малкото защото той трябва да ти се подпише на Акт7, а не ние от форума или строителя. Къде го намери тоя конструктор дето не знае как се пише "рандбалка" - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%BA%D0%B0
kozl - майстор
Е айде сега пак спор "ранд" или "рамб". Изгубено в превода. Много колеги си я наричат рамбалка и те така.
Garibaldi - специалист
При изготвянето на проекта, даже не съм го виждал проектанта. Изцяло се доверихме на архитекта и неговото студио.
Мисля, че в част "Архитектура" нямаше показано дали има зидария от рандбалката до армираната настилка.....но поне долколкото съм гледал из нета, имаме основи+ стоманобетонни рандбалки до първа плоча и всичко е в една равнина.

Жалко, че се сблъсквам с подобен проблем/ разход, още в самото начало.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: