Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
HD - специалист
За дограмата си купих бяла боя "Суперемайллак" на Оргахим. Струва 3,80 лв кутията (някъде може и да се намери по-евтино, но ме мързи да обикалям). Според търговците била много подходяща за дограми, както и за метални конструкции (то си го пише и на кутията), автоемайллака също бил подходящ, но струва към почти 8 лв кутията.

Купих и "държач" за шкурката, и шкурка си взех, довечера ще ми донесат пистолета за горещия въздух, та утре се заемам с тая пуста дограма ... :|
velsi - Почетен майстор
Мдаа, тази боя е хубава. Тя си е почти автоемайллак. Навремето като се занимавах с тръбна мебел купувах такава и смесвахме с автоемайллак 1:1 за да свалим цената. Получаваше се перфектно, дори даваше по-голям гланц от чистия автоемайллак. Е, и бояджията си беше добър.
HD - специалист
Ми ще я видим таз боица колко я бива :cool:
HD - специалист
Абе май я бива таз боя :cool:

Вече смъкнах старата боя на дограмата в едната стая (много бавно ставало да му се не види, мислех, че ще е малко по-бързо). С пистолета за горещ въздух свалям старата боя до дърво, а където не може с него, я поошкуря, че да й падне гланца само на старата (защото ми писна вече), после шкуря колкото да се позаглади там, където съм махнал боята до дърво, после направо с валяк за боя боядисвам със суперемайллака, като го мина 2-3 пъти, става сравнително гладко, абе резултата е добър според мене, въпреки, че не съм заглаждал кой знае колко дървото. Освен това дори и да не е супердобре изглеждащо, най-вероятно ще има дантелени пердета пред прозорците, така че изобщо никой няма да обърне внимание :wink:

Само не казахте как най-лесно да махна СТАРИЯ маджун?

Значи той по принцип маджуна е в добро състояние (не е напукан), с изкючение на тази част, която е навън, т.е. към терасата - та мисля само там (2 прозореца и една врата са) да махна маджуна и да сложа силикон.
Където беше повечко напукан го изчоплих с една отверка, но има места, където почти не е напукан и не се маха толкова лесно, пък ме е страх да не счупя стъклото :?
adonis - специалист
С молба за консултация :) Става дума за дограма на стара къща(качествено изработена).Въпросът ми е как е най-лесно и добре да премахна старата боя до здраво дърво- мисля после да мина с орехов байц и яхтен лак.Колебая се между виброшлайф(отнема много бавно), лентов шлайф и газова горелка.Преди няколко години опитвах с диск на дрелката-става бързо,но не е равно и се получават вдлъбнатини на места.Затова този метод отпада.С кой от горните методи ще стане най-гладко и хубаво и същевременно лесно? Благодаря предварително...
velsi - Почетен майстор
Аз бих използвал виброшлайфа с по-едра шкурка (поне 60) и горелката за по-труднодостъпните части. Дано да няма много пластове боя, че наистина ще видиш зор. Успех!
adonis - специалист
velsi, а дали с лентовия шлайф няма да стане по-гладко и бързо?Не съм работил до сега с лентов, но ако смятате че ще е по-удачно ще ида и ще купя една такава машинка... само лентов шлайф си нямам, но ще се заимам и с такъв :)
HD - специалист
Adonis - а не искаш ли да ползваш пистолет за горещ въздух?
От тея всичките машинки (виброшлайфи, лентови и т.н.) пистолета сваля най-бързо :) - изпитах го на гърба си.
Пък и с пистолета няма да те бърка колко пласта боя има, защото с него се сваля сравнително лесно и бързо, колкото и да е напластена боята.
После като смъкнеш до дърво тогава минаваш с някакъв шлайф, за да се заглади дръвцето и вече лакирваш.
Естествено на трудно достъпните места (разни гънки и чупки) няма да можеш да достигнеш, за там не знам какво да те посъветвам.
Но със сигурност с виброшлайф или лентов шлайф ще стане по-бързо ако предварително смъкнеш боята с нещо друго, т.е. шлайфа по-бързо дърво, отколкото боя. Аз после тук-там минавам с виброшлайф (с шкурка Р60 или Р80) и става добре, докато пробвах направо на боята - става адски бавно.
Иначе по мои бегли наблюдения лентовия шлайф сваля по-бързо от виброшлайфа.
velsi - Почетен майстор
adonis написа:
velsi, а дали с лентовия шлайф няма да стане по-гладко и бързо?Не съм работил до сега с лентов, но ако смятате че ще е по-удачно ще ида и ще купя една такава машинка... само лентов шлайф си нямам, но ще се заимам и с такъв :)
И аз не съм работил с лентов шлайф, но ми се вижда доста голям за тази цел. Малко да го изкривиш и може да задълбае в дървото. Той е машина за плоскости предимно. С виброшлайфа ми се струва по-удобно.
HD - специалист
Ако лентовия шлайф се държи по посока на порите на дървесината, не би трябвало да има проблем, но ако се държи напречно, сигурно ще позадълбае тук-там ...

Тема "Стара дограма/нова боя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: