• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kozl - майстор
А помещение с приблизителни размери 8м на 5 м в което в средата е с колони има ли?
Покажи архитектурата на кота нула.
Garibaldi - специалист
kozl написа:
А помещение с приблизителни размери 8м на 5 м в което в средата е с колони има ли?
Покажи архитектурата на кота нула.
Има помещение 8,10 х 5,50м.
Има вътрешни зидове на 12см дебелина.
Приложената архитектура е на база чертеж 1-1 (по-горе).

Реално да, рандбалките остават зарити в земята. Самата почва е чернозем.

Прикачен файл

DSC_0995.JPG
kozl - майстор
Общо взето стените 12 см са предвидени да стъпват на бетоновата настилка. Та от мен съвета е да са от гипсокартон. Явно ра(нд/м)балките остават засипани по този проект. Също както стъпките на основите.
Изкопа за основи как е изпълнен?
И пропуснал съм да ти прочета коментара за армировката. В настилката има само мрежа Ф6,5 на карета 20/20 и често я изпускат в сметките за теглото. Не гледай сумарната цифра 2300 кг. Теглото на армировката би трябвало да е включено само в колона Ф6,5 в основите може би. А според мен имаш 2 плочи + бетонова настилка.
BLUEPUPIL - майстор
Garibaldi написа:
скоро ще заливаме основите
Не заливаш докато не предложиш на конскруктора по-добро решение и той го узаконява като прибавя екзекутив в общината.
Garibaldi написа:
Строителят се притеснява за провисване на плочата след години и предлага да издигнем рамбалките до плочата.
Самата плоча в проекта се води "армирана настилка", от Бетон Б15 с дебелина d=10см.
Аз промених още на етап оферта, бетона на Б20. Армировката , доколкото знам е сериозно заложена в проекта.
Най-добре ще стане ако, увеличиш дебелината на плочата и я армираш (но не със заварени мрежи), като армир. се закотви във фундаментните греди и рандбалките иначе kozl ти го е казал:
kozl написа:
Сериозно помисли с какъв материал ще се прави насипа и как ще се уплътнява та да не се напука настилката.
Най-добре става със скална маса от кариера и машинно трамбаванe (вибротрамбовка и пр.) и цената на тази галимация плюс цената на армираната настилка почти се изравняват с цената на една плоча.
Garibaldi написа:
Аз промених още на етап оферта, бетона на Б20.
Това за основите -добре, ама за по-нагоре В25 и не знам защо продължавате да ползвате тези черва от стомана АI след като цената и е еднаква с тази на АIII
Garibaldi написа:
Моля за коментари
Ти не си изолиран случай твоят проблем в един или друг вид се появява постоянно и е резултат от това , че архитектите си надраскват картинките и после конструктора се чуди как и къде да вмъкне носещата конструкция. Правилният подход, който е и най икономичен и осигорява на конструкцията добро поведение дори при екстремни натоварвания (които не са чак толкова редки , че да бъдат пренебрегнати) е: Конструктора има водеща роля в процеса на проектиране и се започва с него.
Garibaldi - специалист
Още не съм говорил с проектанта, но явно рандбалките ще се вдигат ( и връзват) до армираната настилка.

Благодаря за коментарите и съветите.

Ако модераторите преценят ,могат да изтрият темата, ако не....дано е полезна за някой колега:)

Хубав ден.
Tsilkov - майстор
Garibaldi написа:
Още не съм говорил с проектанта, но явно рандбалките ще се вдигат ( и връзват) до армираната настилка.
Не решавай автоматично че е грешка.Говори с проектантите. Вероятно има причина да са там - понеже при теб фундирането е смесено (стъпки и ивци) явно конструктора ги позлва да укрепи стъпките в тяхната равнина. Ако е така просто ще им увеличите височината за да допрат настилката и/или ще се усили настилката.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: