• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 154
Всички имаме коли, нали ?
profesionalist_wood - майстор
Не знам дали имат без диоптър да си ги сложа върху очилата си. Аз винаги карам в мъгла рано сутрин поради естеството на работата ми. Гадно е че няма маркировка на пътя,та камо ли знаци....
Еми не е приятно да имаш ,,бяла ,, стена ако пуснеш на дълги светлини.
Lisko - майстор
Жълтите очила са:
- известни много отдавна
- наистина помагат, но не очаквайте чудеса.

Аз лично имам 2 чифта и обичам да ги ползвам вечер (мъгла нямаме та не ми се налага).

Факти относно жълтите/оранжеви очила
- в мъгла синята част на спектъра се разсейва повече и създава светлинен "шум". Жълтите очила поглъщат този шум и до окото достига по-ясна картинка. Цената за тази по ясна картинка е от една страна променените цветове и от друга - намалената яркост. В зависимост от конкретната ситуация от тази жертва може да има по-голям или по-малък смисъл. Например ако карате нощно по пуст път без мъгла и без насрещни идиоти със сини HID крушки, тогава без очилата се вижда по-добре. Обаче в мъглица и идиоти насреща - определено има полза.
Моите са от 4-5 долара от DX. Няма никакъв смисъл да се дават 20 лева и нагоре, особено пък за "професионални".
Chefo77 - майстор
Те професионалните не са само жълти, имат и някакви други козове. Не вярвах, че има такива "животни", докато в една доста мъглива вечер не отивахме към вилата с жената и хлапетата. И както карам с 50-ина км/ч в средата на пътя и едва виждам осевата линия, изведнъж някакви фарове зад мен ... отдръпнах се - някакъв идиотин с бус ме задмина. Аз - хитрец, реших да го използвам за водач и газ след него ... И оня се отдалечава напред, а аз, макар да му виждам габаритите, се насирам от страх да карам с такава скорост. Пуснах газта, пича си се отдалечи, стигна края на правата отсечка, зави си по левия завой (в началото на Кичево пътя прави ляв завой) и замина ... После разбрах, че е карал с профи очила за мъгла.
ivanovbg - майстор
И аз имам такива очила и много ми помагат. Не помагат толкова когато си с ксенон и със сините крушки - пробвах вече този вариант.
Миналата година ми подариха някакви щатски синьожълти крушки за фаровете -срещу мъгла и съм много доволен от тях. Не помня марката, но имаше орел на кутийката.
nv952 - майстор
Chefo77 написа:
...Не вярвах, че има такива "животни"...
:? Явно и аз ще потърся...не че при нас има всеки ден мъгла ама те веднъж да потрябват :rolleyes:
Ако някой е доволен от такива нека сподели линк,модел или марка. :)
Веднъж по магистралата ей така изведнъж падна мъгла :shock: :roll:
hidrazin - майстор
Ето свестни очила за шофиране ДЕНЕМ. Не са подходящи за нощно шофиране.
http://optic-bright.com/%D0%BF%D0%BE%D0 ... rive-wear/

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PoH7mdiu7Io[/youtube]

За нощно шофиране е достатъчно да използвате очила с антирефлексно покритие и жълти до 15%.
Жълтото повишава контраста, особено при мъгла а антирефлексното покриете пази от заслепяване (донякъде).
Денем никога не използвайте очила които имат поляризиращи филтри!
Другото което помага нощем е индиректно осветяване на предното стъкло със зелена светлина или някакво осветление в купето.
Може да е в краката или на задните седалки ....
:partyman:
Lisko - майстор
hidrazin написа:
Те са си таман за денем. Искал си да кажеш - нощем !
DundyTheCroc - майстор
Поляризацията е точно за деня, много добре спира отблясъците от пътя, другите коли, снега и т.н. За пример - без очилата виждам само отразяваш светлина преден прозорец на колата, с тях виждам и кой кара. Специални очила за подобряване на видимостта никога не съм имал, но с едни много добри маркови, стъклото е кафеникаво-жълто, в мъгла се вижда по-добре отколкото без тях. Очилата са от многослойно стъкло, с поляризация, UV филтри и бог знае какво още, производителя прави оптика за използване в Космоса, за съжаление една уфсъ им счупи титаниевата рамка, но пазя стъклата :wink:
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
През деня много помагат при риболов.
hidrazin - майстор
Lisko написа:
Те са си таман за денем. Искал си да кажеш - нощем !...
:? Абе помня ли какво точно съм искал да кажа посред нощ и след кръчма?
Вероятно съм искал да кажа точно денем. Ама ако очилата имат само поляризиращ филтър а нямат UV защита. :-D
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 154

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: