Най - вълнуващия въпрос зимно време.
касада - напреднал
Привет майстори!Пробвах сама да се ориантирам,да си сметна необходимите мощности,обаче колкото повече се ровя вьв форума повече се обьрквам :? Става вьпрос за етаж от кьща с изолация и ПВЦ дограма,общо 85кв.м.Искам да си купя ал. глидери Н-500 И газов котел на Ваилант.В магазина ми казаха,че един глидер е 190 вата,обаче разбирам ,че това е при 80-90градуса на водата.Тук из форума четох,че при 50-60градуса на водата мощноста на глидера става почти на половина-тогава как да сметна колко глидера са ми необходими за стая с обем 50куб.м.От там не ми излиза и сметката за котела.Ако смятам по единия начин/190вата за глидер/с котел 24кв ще е предостатьчно,обаче ако смятам 50-60градуса и 90-100 вата за глидер тогава положението коренно се променя.Та ...помогнете моля ви :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо не оставиш сметките на фирмата-инсталатор? А иначе 190Вт е за Н600 при 90°С. За Н500 мощността е към 160-170 Вт - смятай я 150Вт максимум. Ако сложиш малко повече ребра не пречи, но ако са по-малко - лошо. Нужни са ти 12-13КВт за отопление, така че котела няма как да ти е малък!
касада - напреднал
LazarGanev написа:
Защо не оставиш сметките на фирмата-инсталатор? А иначе 190Вт е за Н600 при 90°С. Ако сложиш малко повече ребра не пречи, но ако са по-малко - лошо. Нужни са ти 12-13КВт за отопление, така че котела няма как да ти е малък!
Пьрво благодаря,че сте отделили време и за мен.Не мога да оставя сметките на фирмите,защото когато започна да говоря за температура на водата и т.н. почват да мьнкат/питала сьм в три/,но и вьв форума има много противоречия,погледни моля те темата-нискотемпературна мощ. на ал. радиатори например.При локално парно как ще се гарантира 90градуса на водата а и необходимо ли е?Как се правят сметките при кондезните котли тогава???Много ще сьм ви благодарна ако ми отговорите!Става вьпрос за сериозна инвестиция/поне за мен/и искам да ссьм сигурна,че постьпвам правилно.Казваш малко повече,ама как да ги сметна?Казваш- За Н500 мощността е към 160-170 Вт - смятай я 150Вт максимум-това при 80-90градуса ли е?Навсякьде се твьрди че за домашно парно това е почти невьзможно да се подьржа?Как да си направя сметката за 50-60градуса на водата/например/ за 50куб.м.спалня :? Да не ставам досадна :lol: Ще сьм ви благодарна,ако ми отделите още малко време!
Макс. температура на газовия котел е 80°С. Сметките се правят при тази температура и се отнасят за най-студените дни. Реално котела работи на по-малка температура през по-голямата част от времето, защото няма да са ти нужни тези 12-13кВт за които говорих, а по-малко, а мощността на радиаторите се регулира с температурата на водата, минаваща през тях. За нискотемпературна система е по-добре да не говорим сега, за да не те бъркам - нали котела няма да е кондензен?
Навсякьде се твьрди че за домашно парно това е почти невьзможно да се подьржа?
Това е така, защото тук сме обсъждали основно котли на твърдо гориво, при които наистина трудно се поддържа определена температура, още повече, ако е близо до границата на завиране. При газовия котел това не е никакъв проблем - задаваш му я и не мислиш за нищо. Дори повече - можеш да зададеш чрез стайния термостат температура в помещението и тя се поддържа без проблем - Вайлант имат жични и безжични термостати, които са перфектни - управляват и модулацията на пламъка, което води до комфорт и икономии и абсолютно си заслужават парите. Питай и друго, ако те интересува.
Как да си направя сметката за 50-60градуса на водата/например/ за 50куб.м.спалня
Смяташ при 80°С - трябват ти 3, дори с изолация и добра дограма 2.5 кВт са ти достатъчни. По-добре сложи по-голямата цифра - после можеш да намаляваш мощността от вентилите или чрез температурата на водата. ( Голяма спалня:wink: )

П.С. Забелязах, че ползваш Ь вместо ъ :razz:
касада - напреднал
Привет.Два дена не ми излиза страницата на форума-за това и не писах,по рано.Не знам как да искарвам отделните цитати,за това ще ги пиша в черно :-DСмяташ при 80°С - трябват ти 3, дори с изолация и добра дограма 2.5 кВт са ти достатъчни.Обясни :? Просто ас си мисля,че не трябва да работи котела на максимална мощност /както при Д.В.Г. /по малко износване и т.н.Но,ако не го смятам на 80гр.К.П.Д на радиатора драстично пада ,/според форума/:oops: Тука ,ще си позволя да цитирам/ takezo/ 65 вата на кубичен метър, при температура на водата около 40-60 градуса и кпд на 1 глидер около 80-100 вата/С ИЗВИНЕНИЕ,ЧЕ ГО ПРАВЯ БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ//пьк дано се включи :razz: /ИЛИ-50КУБ.х65ВТ.--3250/100-32.5--ще рече32- 33 глидера за стая от 50 куб.м. при средна мощност на радиатора?Така ли е?Казвайте,защото,ако остане студена спалнята се получават и мьжки проблеми :lol: :wink: АААА и пиша с ь защото не намирам другото :?:Чао за сега и ще сьм благодарна на майсторите,ако ми дадете одговор,който да разбера/а не това е та ка защото е така /ас ще опитам ,вьпреки,че сьм блондинка :lol:
- При отопление с газов котел можеш да заложиш по-малка мощност на радиаторите, защото той може да работи денонощно. С изолация и добра дограма може да свалиш и под 50Вт/кв.м., но за да си по-спокойна сложи 60.
- Газовият котел, за разлика от ДВГ, се чувства най-добре при работа на максимална мощност, тогава е и най-ефективен, но няма как да работи и при -20°С и при +10°С все на максимална мощност. Затова тези сметки, които се правят се отнасят за най-студеното време, а през останалото време котела се настройва на по-ниска температура на изходящата вода за отопление, с което радиаторите излъчват по-малко топлина - толкова, колкото ти трябва в момента - защото рядко в спалнята например ще ти трябват 3кВт - от топлото пак се получават мъжки проблеми :wink:. Още веднъж да повторя като за блондинки (а бе пусни една снимка, к'во се срамуваш? ) -
Слагаш в спалнята радиатор 3кВт и :
- в студено време завърташ копчето на котела на 80°С и имаш 3кВт
- в топло време завърташ копчето на котела на 60°С и имаш 1.5кВт (примерно) и т.н.
За другите стаи - аналогично.
А буквичката ъ се намира под клавиша Y при фонетична подредба :razz:
Takezo Sensey - модератор
Както обясни колегата Лазар Ганев , смяташ обема по 65 вата на кубичен метър.
Глидерите ги смятай в-ху малката мощност на 60 градуса .
Така ще знаеш колко е това "повече глидери".
касада - напреднал
И добре де ,ами ас това питам от началото,колко вата приблизително става един глидер Н500 при температура 60 гр.Да завьртя копчето на 60 гр. и да имам 3кв.Ще е по икономично нали? Под буквичката Y са G,H сьответно Г,Х :wink: Снимка ще кача,обаче трябва да направя подходяща.
касада написа:
Да завьртя копчето на 60 гр. и да имам 3кв.Ще е по икономично нали?

Не, 3кВт при 60°С не е по-икономично отколкото 3кВт при 80°С, само дето ако си изчисляваш системата при 60°С ще ти трябват доста повече глидери. Казах ти смятай системата при 80°С т.е. за спалнята сложи 20 глидера ( по приблизително 150 вата при 80°С), които ще ти осигурят 3кВт мощност при 80°С за най-студените дни, а през останалото време котелът ще работи на 50-60°С и тези 20 глидера ще дават да речем 1,5-2кВт.
За Ъ натисни самия клавиш Y :) !
Takezo Sensey - модератор
LazarGanev написа:
касада написа:
Да завьртя копчето на 60 гр. и да имам 3кв.Ще е по икономично нали?

Не, 3кВт при 60°С не е по-икономично отколкото 3кВт при 80°С, само дето ако си изчисляваш системата при 60°С ще ти трябват доста повече глидери. Казах ти смятай системата при 80°С т.е. за спалнята сложи 20 глидера ( по приблизително 150 вата при 80°С), които ще ти осигурят 3кВт мощност при 80°С за най-студените дни, а през останалото време котелът ще работи на 50-60°С и тези 20 глидера ще дават да речем 1,5-2кВт.
За Ъ натисни самия клавиш Y :) !

бииип грешка , не искам да споря , помисли

Тема "Котел...глидери...как да сметна нужната ми мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: