• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
anuwar88 - специалист
Здравейте,
Налага ми се да правя ремонт на няколко стаи - хол, кухня и баня.Намират се на последен подпокривен етаж и в момента таванът е скатов "каратаван". С оглед на това, че този каратаван ще се срути и ще останат едни голи греди на през 30-на см какъв е най-добрия вариант за таван. Чета доста разнопосочни мнения за гипсокартона на гредоред. :shock:
Как е най-добре да се направи - единична или двойна скара? Май двойна, иначе има вариант фугите да се напукат и да стане мазало? Носещите профили през колко см да ги слагам,а монтажните? Има доста противоречиви мнения в нета? :roll: Някакви други съвети и препоръки имате ли?
Мерси предварително!
Pooh - майстор
Двойна скара, носещи през не повече от 90см., монтажните през не повече от 50см. Ленти във всички вътрешни ъгли. Плоскостите се захващат само към CD профилите, а те самите само се пъхат в UD-та, но не се захващат с винтове. За подробности - снимки и конкретни въпроси. :wink:
anuwar88 - специалист
Много благодаря! =D>
шоп - майстор
anuwar88, аз бях пред същата дилема и не рискувах с гипс картон. Каквото и да правиш след време горе ще работят хора, ще къртят и ще ковът. Ще има вибрации и ГК ще спука.

Затова минах към ПВЦ И МДФ ламперии. При тях няма да се появат пукнатини, по леко е.

Успехи.
anuwar88 - специалист
шоп написа:
anuwar88, аз бях пред същата дилема и не рискувах с гипс картон. Каквото и да правиш след време горе ще работят хора, ще къртят и ще ковът. Ще има вибрации и ГК ще спука.

Затова минах към ПВЦ И МДФ ламперии. При тях няма да се появат пукнатини, по леко е.

Успехи.
Здравей,
Покривът съм му правил основен ремонт, вкл. подмяна на греди, тази година, така че се надявам близките години да няма чукане, тропане и скачане.
Нали именно затова се прави двойната скара, за да обира вибрациите по-ефективно?
Поздрави!
шоп - майстор
Как така направи основен ремонт на греди и ребра, а каратавана остана?
anuwar88 - специалист
шоп написа:
Как така направи основен ремонт на греди и ребра, а каратавана остана?
С една дума - трудно. Караватаванът решихме да остане, т.к. иначе трябваше да правим основен ремонт на 4-5 стаи, а в момента няма как накуп.
Та накратко - старите греди са изрязани, махната е една част от тях,а другата крепи каратавана до ремонта.Изгради се нова конструкция от нулата- ребра, столици попове и т.н. Като започнем ремонта на стаите две по две идеята е на 2 пъти да бутнем каратавана.
Chefo77 - майстор
Вкъщи сме с картон на гредоред, конструкцията (единична) е правена 1999-а и виси на окачвачи, хванати директно в гредите. Много окачвачи. На стените има захванати UD профили. Никакви грижи, само на ъглите се напука ... след 10-ина години. Стените са стара мазилка. Но не е слагана никаква лента по ъглите!
Подозирам, че има някакво влияние и това, че вкъщи зимата е около 100 градуса ... змийчето ми е зиморничаво.
Та - дали не може да се използва и този вариант?
nikolson - майстор
Аз да попитам знаещите, пак във връзка с темата, макар при мене да е чисто любопитство. Американците редят картона върху дърво, без да ползват профили. Там как е? Друг картон, други видии :?
  • 1
  • 2

Тема "Гипсокартон на гредоред - добра идея или не :?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: