• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 30
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
с желание и мерак малко по-малко всичко се постига и аз преди година имах място нямах машини а сега обратното
griffin - майстор
Колко квадрата е помещението и какво мислиш да слагаш като машини.
bulhomes2 - майстор
Един съвет за лепилата (ако приемеш де). Направи си една стойчица и ги дръж наобратно (с тапата надолу).
la_bamz - специалист
mavryt4o : Аз не мисля да вземам много машини, последните месеци се радвам доста на ръчничт труд. А и по голямата част от помещението 3 месеца през зимата се ползва за гарацж :-)

griffin : Помещението е около 30 квадрата, в края в дясно са ръчните машини, но там не съм снимал че е паднала бомба :) За машинките : един щтрайхмус пътува от Англия, запланувал съм ( вече имам и материалите ) да си правя тезгях/маса за фреза, но сгъваема / ще правя втора маса защото работилницата я ползва и баща ми, а той ви пада повече по железата :) и малко ни се раминават нуждите и вижданията за работна маса / и един мортисер за тази гордина, а и май това ще е. От дясната страна в дъното има още едно помещение около 40 квадрата, но там е доста претрупано за момента, та ми се върти една пендула ( има около 10 метра стена права без стелажи ), но ще е доста по натам. И щтрайх нямаше да купувам, но след последната обявена сума / виждат се на снимките по горе 3 талпички подпряни на стената / от 20 лв за изглаждане, на видиш ли твърдата дървесина, реших да инвестирам малко пари, повече да спестя нерви отколкото пари. Малко в страни: обиколих 4-5 "майстори", които ми обявяваха от 10 до 20 лв за изглаждането на тези 3-те летвички, накрая един дядо (който имаше доста сериозна работилница), ми каза момче и 5 лв да ти взема е много ... и ги направи човека въпреки, че му отне 20 мин, да пусне вентилация машини и т.н. ... Та за това и реших да дам малко пари :-)

bulhomes2 : Съвети винаги приемам !!! Преди ги слагах в прани буркани да са надолу, но се появи един проблем :-), когато го отворя да го ползвам и изтича доста лепило и меко казано се омацвам целия :), за това и ги държа сега така, може би не правя нещо правилно.
griffin - майстор
С машини пестиш от материал, може да купуваш съвсем груб материал който е много по евтин и да си правиш това което ти трябва така, че поне за мен машините се избиват. Пендула ако мислиш да я правиш стационарна помисли дали толкова често я ползваш за да си струва да я закотвиш някъде :). В някои ситуации може да караш с ръчен или с настолен циркуляр.
Баща ти ако заварява или пили да не запали опилки в гаража. Ако трябва да правя нещо дето има искри гледам или да не съм в помещение с под който е чисти и видим или навън че да не остане някъде да тлее искра в опилките или прахоляка :).
mavryt4o - майстор
griffin написа:
С машини пестиш от материал, може да купуваш съвсем груб материал който е много по евтин и да си правиш това което ти трябва така, че поне за мен машините се избиват. Пендула ако мислиш да я правиш стационарна помисли дали толкова често я ползваш за да си струва да я закотвиш някъде :). В някои ситуации може да караш с ръчен или с настолен циркуляр.
Баща ти ако заварява или пили да не запали опилки в гаража. Ако трябва да правя нещо дето има искри гледам или да не съм в помещение с под който е чисти и видим или навън че да не остане някъде да тлее искра в опилките или прахоляка :).
Да в интерес на истината и мойта пендула само събира прах от както си направих циркуляра.
la_bamz - специалист
Избиват се, но в повечето случай има машини с които нещата се случват по трудно, когато нямаш място и не ти е организирана работилницата и всичко е прибрано. Мое мнение ественно. Място и трифазен ток за банциг нямам, щтрайх и абрихт се надявам да пристигнат, циркуляр които върши работа за сега имам. За пендулата нямам идея още как ще бъде, ако ще я бъде изобщо /по едно време се бях засилил, дори я бях купил, добре, че човека не се съгласи да смъкне 50 лв, бях изгорял с 500 лв :) /. Относно опилките, той е от старата школа и премисля нещата преди да ги прави, а и редовно почиствам след работа.
Иначе материал никога не съм купувал готов по рамер. Винаги талпи от сушилня или нечии останики и след това да ми ги разбичат по размер. Тази година/ до 20-тина дни/ смятам да си взеамама бук и ако намеря орех, череша или някоя по красива дървесина и да ги оставя да съхнат, приготвил съм се за 2-3 кубика. Та в тази насока щях да питам защо не се ползват акация и меше за материал, или поне аз не съм виждал. Защото са на доста достъпни цени ?

Благодаря за съветите !
griffin - майстор
Всичко може да ползваш :-D земи и тествай така ще може сам да видиш предимствата и недостатъците и после като правиш нещо ще ти е по лесно да се ориентираш какво ти трябва. Аз поне предпочитам да пробвам всеки тип дървесина до който успея да се докопам :-D.
mavryt4o - майстор
la_bamz написа:
Избиват се, но в повечето случай има машини с които нещата се случват по трудно, когато нямаш място и не ти е организирана работилницата и всичко е прибрано. Мое мнение ественно. Място и трифазен ток за банциг нямам, щтрайх и абрихт се надявам да пристигнат, циркуляр които върши работа за сега имам. За пендулата нямам идея още как ще бъде, ако ще я бъде изобщо /по едно време се бях засилил, дори я бях купил, добре, че човека не се съгласи да смъкне 50 лв, бях изгорял с 500 лв :) /. Относно опилките, той е от старата школа и премисля нещата преди да ги прави, а и редовно почиствам след работа.
Иначе материал никога не съм купувал готов по рамер. Винаги талпи от сушилня или нечии останики и след това да ми ги разбичат по размер. Тази година/ до 20-тина дни/ смятам да си взеамама бук и ако намеря орех, череша или някоя по красива дървесина и да ги оставя да съхнат, приготвил съм се за 2-3 кубика. Та в тази насока щях да питам защо не се ползват акация и меше за материал, или поне аз не съм виждал. Защото са на доста достъпни цени ?

Благодаря за съветите !
аз мисля че меше се казва на дъбовия материал материала е много красив но като изсъхне с мъка се обработва аз си разбичих метровки чакам да съхне иначе поразпитах за готов материал талпи почва от 800 до над 1000 за кубик
mavryt4o - майстор
anabolicbeast написа:
griffin написа:
Ами ето това ке биде бъдещата работилница.Намира точно под помещението в което сега си държа машините, само че е двойно по-голямо. След почти един камион боклук и десетки стари маси и столове успях да опразня помещението. размерите са 4,5 на 5 метра, като има едно уширение където дължината достига 7 м. Имам да режа стари тръби, да чистя още малко и мисля да го пръсна с бял латекс заради светлината. Хубавото е наличието на трифазен ток. :)
Ако ти е удобно и тикнеш циркуляра на дългата част ще може да бичиш дълги дъски без проблем :), може би ще може и вода да си хванеш като гледам има тръби. Ще чакаме развитието :-D .

че имаш по един влагоуловител/кондензоотделител
Ами влагоуловителя според мен е задължителен като гледам колко вода остава там. Аз смених оригиналния регулатор с манометър който беше с компресора с група регулатор, влагоотделител и манометър. За цена не мога да се сетя, но в ебей ги има така че може да се провери смяната е само отвиване и завиване, само на моя уловител трябваше да срежа леко клапата отдолу т.к не се събираше просто.
На пистолета за пръскане имам втори отделител сложен по съвет на един познат, както си сложих и един на пистолета за обдухване т.к колкото и да ви се струва смешно като си обдухвах пръстите се получаваше все едно е влажно, а от време на време обработвам компютрите в къщи и не ми се рискуваше. В допълнителите влагоуловители на пистолета и духалката се събира рядко и малко влага, в уловителя до компресора е доста повече и от време на време го източвам.
Влагоуловителя до бутилката мисля, че пази и такерите от попадане на влага в тях и се надявам да изкарат повече :). Омаслители не съм слагал т.к такерите стават дълги и по неудобни капя по няколко капки от време на време.
Не е смешно, а си е факт! Миналата седмица бях изкарал компресора навън и работи доста - чистих колите, проверявах налягането в гумите и т.н. От валежите беше много влажно навън и за около половин час работа на компресора, като обдухвах там където се свързват пластмасите по таблото - разни фуги, където са се събрали боклуци и не се изсмукват само с прахосмукачка, се забелязваше потъмняване на пластмасите от струята въздух, който вече беше много влажен и дори като пръсках свободно в пространството можех да видя струята въздух респективно вода. Моята работилница е в мазе и там също е много влажно. Пневматичната група ми идва скъпа около 60 лева ми бяха казали за качествена(без манометър), по принцип бях тръгнал да търся такива, които се слагат непосредствено преди инструмента, защото в момента не мога да отделя такава сума, просто защото уча в друг град и ползвам компресора около 1 час на месец максимум и си пазя парите за някоя машинка. Налято като се прибера може да си купя и група. Идеята беше нещо като временно решение, защото и аз обдухвам компютъра понякога, а и за по-дълъг живот на инструментите. Щом при теб въпреки пневмо групата събират вода тия джаджи значи вършат работа. Благодаря много! Точно това ме интересуваше! По магазините не можах да намеря, а видях на няколко места в нета и направо ще поръчам от там. Не си струва обикалянето из София за нещо, което струва 5лв. Колкото до такера по принцип ги дават около капка на 1000 удара с омаслител, така че не е фатално, защото пък и повечето масло не е полезно. Може би е по-добре дори твоя вариант - да се пази от влага, отколкото да има омаслител. Аз на моя си му капвам по една капка директно във входа за въздух.
дебни из продавалника аз моя си го взех за 15 от обявена 35 говоря за пневмо група с регулатор за налягане който е задължителен при качествено боядисване
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 30

Тема "Моята работилница" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: