• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Значи си остава проблема.
Една мотичка по лентовия и ще трябва да се полага нов.
Копае се минимум 2-3 пъти. Не ме устройва варианта да махам маркучите 3 пъти и ги слагам пак. А на маркуч през 10 см виждам напоена вада, все едно съм пуснал маркуча от помпата в нея. Няма как да няма плевел. Ще трябва да се плеви на ръка целия двор.
Филтър съм взел, само регулатор налягане не съм. За начало ще е бидон който ще пълня от кладенеца, да видя как работи.
Е съвсем от начало ще е от чешмата пробата.
Водовземка на маркуч гумен-каучуков дали ще се монтира, че имам такива парчета доста. по цол два и др. По-рано се поливаше с тях.
http://www.tashev-galving.com/044+KAU+0 ... 1%D0%B0%29
Изображение
Тройници-тетки за твърд са по 20 ст. за мек са по 80-90. а става дума за повечко. Някой ако е слагал да сподели къде би бил проблема, да се сложи в маркуча и стегне с телче. Редовете ще са по 5 метра дължина тази година. Което значи много редове. Трябва само за тях 100 тина лева.
Тройниците, които имам наистина стесняват диаметъра, също като водовземката.
Все пак пробата ще почне с 50м твърд маркуч. Тънкия-мекия, издържал до макс 2,5 атм. според продавача. А работно 0,7-1 атм.
hidrazin - майстор
Ами на мен ми стана ясно че на теб нищо не ти е ясно.
1. За какъв чеп ти са тези тройници за лентов маркуч? В единия край на всички редове дето ще поливаш едновременно си слагаш "главна" тръба.
От тия черните със синята лента. Не знам дали ще стане с тези гумените маркучи а и не мисля че е добра идея. От тая тръба си захранваш лентовите маркучи.
2. Вместо тройници, отводите за лентовия маркуч се правят с водовземки. Една водовземка за капков маркуч е 30-35 стинки.
ФИТИНГ TAPE ВОДОЗЕМКА 16
Това за вързването с тел е меко казано неразумна идея. Ама сам ще го разбереш де. То повечето българи се учат по трудния начин.
3. Ако копаеш чак толкова като абдал и скъсаш някой маркуч, не е нужно да го сменяш. Режеш и слагаш съединител. Струва 40 стинки.
ФИТИНГИ TAPE СЪЕДИНИТЕЛ ЗА ЛКМ Ф16
Не те знам какво ти е копането ама аз за толкова години нито веднъж не съм ударил маркуч.
4. Не знам къде ги виждаш тези 100 кинта за това дворче? Пък и тези неща ще ги ползваш няколко години. Така че раздели сумата на поне 4-5 години.
5. Въобще не си прав за плевелите. Ако поливаш тъпо в редовете с маркуч както си го правил до сега какво се получава?
Първо поливаш дъното на вадата и чакаш на ти напои и високото на браздата - там където са ти засети растенията.
Става така че най-много вода отива там където не е нужна - дъното на вадата. В резултат там винаги е най-влажно и плевелите растат като откачени.
Когато поливаш с капково вода отива само във високата част на браздата а дъното остава сухо - мнооооого по-малко плевели.
6. Веднъж като пробваш и НИКОГА няма да се върнеш към поливане с маркуч във вадите.
Чак се чудя защо толкова години съм се блъскал и съм си губил ценното време за да поливам тъпо с маркуча във вадите.
Сега слагането и сглобяването на капковото за двора ми отнема няколко часа - горе долу един следобед.
Поле натискам копчето и забравям до есента когато трябва да го разглобя и прибера.
Сега като си отида на къщата само гледам дали през нощта всичко се е напоило и дали нямам някакъв проблем със системата.
:partyman:
themask - специалист
hidrazin написа:
Сега слагането и сглобяването на капковото за двора ми отнема няколко часа - горе долу един следобед.
Поле натискам копчето и забравям до есента когато трябва да го разглобя и прибера.
Сега като си отида на къщата само гледам дали през нощта всичко се е напоило и дали нямам някакъв проблем със системата.
Какво налага разглобяване на капковото? Пазиш го от замръзване ли?
nv952 - майстор
themask написа:
hidrazin написа:
Какво налага разглобяване на капковото? Пазиш го от замръзване ли?
Може и от това :-D
Ама зимата домати,пипер има ли :wink:
Пък и може някой да си ги хареса от двора и да изчезнат(да не дава Господ [-o< )
miroki - майстор
Както писах имам 50м твърда тръба през 30 см /2 л/ч. и за нея съм взел тройници. Но се чудя дали няма да вършат работа и за мекия маркуч.
Вадите са ми по 5 метра. И ми се вижда в повече, да слагам за 5 метра тръба по-дебела, за майка.
Отделно съм поръчал 500 м. маркуч, а на по 5 метра са 100 тройника или водовземки. С колена излизат двойно повече.
Обмислям да сложа по-дебела за майка на всеки блок от поне 50 м. тръба. Горе долу на 5 двойни или 10 единични реда.
Би трябвало щом захранва дълга тръба с 2-3 тройника и колена да захрани и по-къса с малко повече тройници или водовземки
като това:
Изображение
Както прочетох в тази тема и другата, слагат за майка ф16 от тази без отворите за снаждан на редовете.
Нещо такова:
Изображение
Това за плевелите го описах за варианта, който ми бе показан по-горе, с 1 маркуч по средата на вадата, между 2 та реда пипер, тогава се полива точно средата за която говориш и ти. И там ще са повечето плевели.
...
Капковото за зеленчуците, за есента се маха, за да се изоре.
miroki - майстор
Споделете опит с водовземките, изпускат ли? Колко години издържат безпроблемно?
Тройниците ми се виждат по-надеждни поне на мен. Е ако се вземат от 32 мм 16 мм би било чудесно.
nv952 - майстор
miroki написа:
Споделете опит с водовземките, изпускат ли?
2-ра или 3-та година вече ... :supz: Нямам проблеми с тях.
Пък и ако си ги направил както трябва няма и да имаш. :wink:
Стягаш я добре за тръбата,пробиваш дупка на тръбата,слагаш тефлонова лента- и си готов... :rock:
atanasov2004 - специалист
Привет колеги :) Темата е много интересна. Ще споделя набързо и моя опит. Имам малка оранжерия на вилата/45 корена домат/,които вече имат цвят :-D Садих ги рано щото разсада малко прорасна и се наложи ранна сеитба. Сложил съм по съвет на колеги от форума една духалка с термостат.
Та- за капковото - много съм доволен от един микропорест гумен маркуч за подпочвено напояване на ягоди. Купих го от производител в Плевенско.
Системата е изградена по съвет на колега от стария форум - БГ.Село. Ползвам твърди ПВЦ сиви тръбички -ф.20, тетки и колена. Едно шишенце лепило за ПВЦ, една ножовка и едно макетно ножче да режа гумения микропорест маркуч. Подобно на решетка според разстоянието на засаждане на
зеленчука изграждам цялата система към която слагам микропорестия маркуч на всеки ред. Края на всяко парче маркуч е запушено с тапа от дърво.
За около място около 200м2 ми отнема време около 2-3 часа. Микропорестия маркуч е мек лесно се намушва върху пласмасовите тръбички без скоби
След като е подготвено място е фиксирам поливната решетка с дървени колчета и връзки от сезал. Засаждам разсада по права линия на капковия маркуч със съответния зеленчук на разстояние 4 см/кибритена клечка/ не да опира корена в маркуча. Садя: домати, чушки,зеле, краставици, тиквички. Пробвам системата направо от чешмата да видя как работи. Ако е нормално порестия се оросява с финни капчици и прави мокра пътечка с
шрина 8-10см, ако някъде приска по силно увивам с парченце парцал и водата почва да притаява. По описание дават маркуча да се зарови, т. е да не се вижда. Някъде го правя, някъде не. Обикновено посипвам маркуча с смес от угнила тор и пръст. Това капково ползвам вече 3 години. Много съм доволен от ситемата. Пробвал съм захранване от кладенец, водопроводната мрежа и със пластмасови бидони. Има много повече предимства от другите поливни системи : 1.Не се влияе непременно от налягането. 2.Изгражда се и се свързва много просто и не можеш да допуснеш грешка. 3.Не е необходим специален филтър. 4.Можеш в обикновен бидон да пуснеш тор или препарат. 5.Многократна употреба на маркуча.6.Не се запушва от мръсна вода 7.В края на сезона просто маркучите се измиват и прибират навити и привързани на руло.
Има само два недостатъка - цената 100метра е 90лв с доставката и това води до неприложимост за големи площи. Но за лично стопанство комбинирано с 2-3 бидона просто е превъзходно решение. За такива като мен-съботно-неделни градинари с подходящо мулчиране е спасение да поливаш и оглеждаш собствени зеленчуци. Поздрави и успех :)
hidrazin - майстор
miroki написа:
...Както прочетох в тази тема и другата, слагат за майка ф16 от тази без отворите за снаждан на редовете...
Слагат ама на твърд капков маркуч. Това с теловете направо го забрави. На тетките ще трябва да слагаш по едно малко парче от тръба 16мм.
На него един преход от твърд към лентов маркуч. Ето такъв:
Изображение
Това обезсмисля цялата работа - и като труд и като пари.
А за тези гумените маркучи дето ги имаш - как мислиш да монтираш водовземките?
Гумения маркуч е с много дебели стени, много е мек и едва ли ще успееш да направиш хубави отвори.
Как на него мислиш да я направиш тая работа?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y7rd_hdOBdo[/youtube]
За тези 100 водовземания дето ги мислиш се получва следното:
1-ви вариант
- тръба 16мм 50 мера за главна - 25 лева
- 100бр. тройници за лентов маркуч (стават и за твърд, за разлика от тези дето ги имаш) - 90 лева
Всичко 115 лева.
2-ри вариант
- тръба 25мм 50 мера за главна - 40 лева
- 100бр. водовземки за лентов маркуч - 35 лева
Всичко 75 лева.
3-ти вариант
- тръба 16мм 50 мера за главна - 25 лева
- 100бр. тройници от тези дето ги имаш за твърд маркуч - 25 лева
- 100бр. преход от твърд към лентов маркуч - 40 лева
Всичко - 90 лева.
Та кое казваш е най-евтино а освен това най-добро, лесно за изпълнение, с малко труд и без да се притесняваш че ще намалиш дебита?
Както казах българина се учи по трудния начин и винаги избира на-скъпия и трудоемък начин ... докато не си строши главата.
После пак по същия начин. :lol:
nv952 написа:
Стягаш я добре за тръбата,пробиваш дупка на тръбата,слагаш тефлонова лента- и си готов... :rock:
Откъде ги хрумнаха тези "идеи" ??? Въобще не става дума за водомвзеки като твоите!
Така че моля да не даваш съвети за неща от които си нямаш никакво понятие. Моля.
P.S. Не се хвърляйте на този порестия маркуч като на колегата. Това не е добро решение. Ако ставане на работа, всички щяха да го използват.
Това че на него си му харесва и му се струва удачно ... си е друга бира и лично негово виждане.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: