• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
baeto - напреднал
Аз също щях да използвам такава канта но намерих 30 литрова бака неръждавейка от някакво лепило. Помпата ми е Halm 25/7 като я водят, че е за соларни системи, като реално денивелацията няма да е повече от 4-5 метра. Цялата система ще е в подпокривното пространство и помпата мисля да я сложа на най-ниската точка до бойлера / показано е от saraneron/. Допълнителния съд ще се намира точно под панела и така ще се спази и условието за наклона на тръбите, остава само да получа съвет за ъгъла на монтаж на СК тъй като са ми малко преоразмерени с цел да са ефективни през цялата година.
mgbagera - специалист
По принцип имам и една метална бутилка 18л с отвор от горе и от долу+ прозрачна тръбичка от страни за да показва и нивото ама е метална :sad:

А пластмасова туба 25л става ли :?
Andri01 - майстор
ДС трябва да бъде правилно оразмерен - обема на СК плюс обема на тръбите,които се изпразват и запас около 1л../ помпата да не засмучи въздух/ . По възможност с по-малък диаметър. Така водата ,която постъпва в него и все пак отдава малко топлина при работа,а и при затопляне при тръгване на помпата ,ще бъде минимална по количество. При направата на отворите на ДС трябва да има в предвид: отвора от който СК ще взема въздух при изпразване,да остава над нивото при спряна помпа!
mgbagera - специалист
Горе долу така ли трябва да се преработи кантата ?
Този отвор за вземане на въздух как точно трябва да се направи, хем да е херметически затворено хем да дърпа въздух ?
Предполагам ще ми трябва и аргончик за да направи новите отвори на кантата ?

http://prikachi.com/images/520/8032520K.jpg
шоп - майстор
mgbagera, има много варианти, не е нужно да е аргонова заварка. Може запояване със сребърен припой. Може и резбови щуцер с клингеритови или гумени уплътнения.

Това, че няма налягане дава широки възможности за направа.
saraneron - специалист
+1! Нямаш налягане! По-скоро има някъкво ,но то е много малко и не се взема под внимание! За какъв отвор за въздух говориш?Няма такова нещо.Всички отвори по капака на кантата се затапват или се слага кран на един от творите на капака,който да изпусне въздуха и след пълненето на системата се затваря .Когато се прави първоначално пълнене на системата или ако някога се наложи допълване се отваря капака или крана ако има такъв. Никъде системата няма дупки и връзка с околната среда.Всичко след пълненето е хермртически затворено без допълнително налягане.Ако искаш да гледаш нивото в системата , а то е задължително се слага по една тетка на горната и на долната тръба на ДС и свободните отвори ги съединяваш с прозрачен маркуч стегнати със скоби. Горната тетка я монтираш така, че топлата вода да я подминава а не да влиза в маркуча. Или правиш отвор в горната суха част на кантата вместо горна тетка.Ако искаш някога да видиш какво се е утаило на дъното и да го почистиш отваряш капака и после го затваряш херметически!Има си уплътнения на капака!Продават се и неръждаеми фитинги по 2.70-3.00лева 1/2 и може да се заварят с нетъждаеми електроди.Всичко се изолира идеално!

?
Последна промяна от saraneron на ср апр 08, 2015 12:02 am, променено общо 1 път.
nasttii - специалист
Здр. прочетох темата и се орентирах към Дрейбек системата,но има някой неща дето не разбрах.
Имам бойлер с две серпентини нераждайка 150л.2 панела по-2.0 m² добре ли са за 150л?
Някои може ли да даде схема точно на такава система.Какви датчици и т.н. ми трябват и къде се поставят?
saraneron - специалист
nasttii написа:
Здр. прочетох темата и се орентирах към Дрейбек системата,но има някой неща дето не разбрах.
Имам бойлер с две серпентини нераждайка 150л.2 панела по-2.0 m² добре ли са за 150л?
Някои може ли да даде схема точно на такава система.Какви датчици и т.н. ми трябват и къде се поставят?
Панелите са добре .Ползва се стандартен контролер за соларна инсталация / модел и фирма по твой избор/ с 2 сонди .Едината горе в панела ,другата в бойлера .Ползва се долната серпентина.На първата картинка не е даден един кран ,който е за източване в най-ниската точка и още 2 пред помпата и след нея, ако искаш да можеж да я сваляш без да източваш системата, други кранове клапи и обезвъздушители няма!Пълненето става или през източващият кран под налягане или през отвора на кантата при махнат капак и то много бавно се пълни!

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (19.46 KиБ) Видяна 2507 пъти

Прикачен файл

drainback-solar-water-heating.jpg
drainback-solar-water-heating.jpg (33.35 KиБ) Видяна 2508 пъти
nasttii - специалист
saraneron написа:
nasttii написа:
Панелите са добре .Ползва се стандартен контролер за соларна инсталация / модел и фирма по твой избор/ с 2 сонди .Едината горе в панела ,другата в бойлера .Ползва се долната серпентина.На първата картинка не е даден един кран ,който е за източване в най-ниската точка и още 2 пред помпата и след нея, ако искаш да можеж да я сваляш без да източваш системата, други кранове клапи и обезвъздушители няма!Пълненето става или през източващият кран под налягане или през отвора на кантата при махнат капак и то много бавно се пълни!
Сондата за панела на горната тръба ли да я монтирам,а на бойлера на коя да е и на колко да настройвам г/д контролера.Другото което ме интересува е как разбира контролера кога да включи помпата като няма вода в панела.
Andri01 - майстор
Датчика на СК-на изходящата тръба,той подава сигнал при повишаване на температурата / според настройката/. Според контролера,може да настроиш ∆Т да включи към 5-6*С и да изключи на около 2-3*С. Датчика на болера се монтира на определеното място/ ако има такова/,иначе вариантите са: на изходящата тръба или изрязваш кожуха и изолацията ,залепяш го на корпуса / с термопаста /и слагаш отгоре пак изолацията и изрязаната част от кожуха.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: