• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
themask написа:
...защо си разглобяваш капковото...
Ми те другите казаха - пречи за орането.
Друга част от него не разглобявам - това за асмите.
Ама то на него тръбите съм му ги вкопал под райграса и до всяка асма излиза по една капилярка.
:partyman:
miroki - майстор
hidrazin написа:
2. Вместо тройници, отводите за лентовия маркуч се правят с водовземки. Една водовземка за капков маркуч е 30-35 стинки.
ФИТИНГ TAPE ВОДОЗЕМКА 16
Днес почнах да търся водовземки и все ми предлагат на двойна цена. И загледах тези, които са показани на линка.
Пиша го някой да не се обърка да ги поръча, ако няма гумички.
Колега, тези водовземки са без гумички, и нямат възможност за стягане към майката.
Някой запознат може ли да каже - Проблем ли е, че не с стягат за майката?
vlax - майстор
miroki написа:
hidrazin написа:
2. Вместо тройници, отводите за лентовия маркуч се правят с водовземки. Една водовземка за капков маркуч е 30-35 стинки.
ФИТИНГ TAPE ВОДОЗЕМКА 16
Днес почнах да търся водовземки и все ми предлагат на двойна цена. И загледах тези, които са показани на линка.
Пиша го някой да не се обърка да ги поръча, ако няма гумички.
Колега, тези водовземки са без гумички, и нямат възможност за стягане към майката.
Някой запознат може ли да каже - Проблем ли е, че не с стягат за майката?
Извинявай колега
Що не вземеш да отидеш в един магазин или фирма за капково да видиш нещата на живо, а не на картинка и после да задаваш тука въпросите си.
Мисля че ефекта от помоща ще е по-голям.
miroki - майстор
Честит празник на всички.
Благодаря колега.
Обиколих доста магазини.
И доста разговори проведох и по телефона.
Но въпросите ми не са само за продавачите.
Въпроса е какви са плюсовете и минусите от водовземка със стягане и без стягане към майката от практическа гледна точка. За това и попитах, ако взема от тези без стягане към майката къде би бил проблема?

Маркуча 500 м. през 10 см. вече го взех. 46лв.
10 разпръсквача за дъждуване за една друга част от градината пристигнаха.
Този разклонител на 4, който показах предния пост, също пристигна.
Филтъра също е при мен с 50м ф16 и 50м твърд капков за които писах. И 10 тина тройника за него.

На принципа на видеото със затапване на края на маркуча с парче от лентовия, монтирах един маркуч за оребрен тройник, стана доста бързо и здраво. Само, че с 2 парчета едно върху друго. С едно може да изскочи.
Но резултата другия месец, като пусна помпата. До тогава няма да купувам нищо. Тогава и ще пробвам реалния дебит на помпите. Както и реално може ли, ф16 да захрани група от 50 метра маркуч през тройници (5 по 10 метра). На теория е ясно, че може.
Намерих в двора 7-8 метра захвърлено парче ф40 от черната тръба със сините ленти.
При вариант водовземки, като гледах мога да накича всички водовземки на нея. И малко да удължа с ф32 с кран за чушките. Може и направо да купя ф32. Около 14 метра ще ми стигне. За да избегна по-скъпите фитинги бърза връзка за ф40.
Най-важното е, че се разбрахме с баща ми да предвиди сеене на 10 метра дължина, дори и да са 2 вади една след друга. Просто да не слага зад култури на един ред, вада с такива с на 2 реда, за да мога да пусна маркучите и хване по два реда дължина. Ще са по 10 м. и ще ми трябват на половина водовземки. Но за пипера трябва да са с кранчета за да мога да регулирам поливането.
Има разлика в цената на водовземка със стягане и без стягане и за това питам.
А и още един, отворите за водовземка тази година са на едни места. Като сменя мястото на домати, пипер, чушки и краставици, няма да ми паснат. Могат ли да се запушват с нещо и да разпробия нови? Или пак нова тръба?
kuger - майстор
miroki написа:
......
А и още един, отворите за водовземка тази година са на едни места. Като сменя мястото на домати, пипер, чушки и краставици, няма да ми паснат. Могат ли да се запушват с нещо и да разпробия нови? Или пак нова тръба?
Ще направиш като мен. Нарязах ф32 на групи, че не се събираше в гаража, сега със снадки ще си направя инсталацията по новата схема.
miroki - майстор
Ами да. :partyman:
От сега се замислям да направя групи. Аз за начало мислех да въртя маркуча точно на обратно. Докато сменя местата на основните зеленчуци. Но после вече ще трябва групи.
А тази тръба с какво се снажда приемливо добре. Или само бързата връзка е решението?
kuger - майстор
miroki написа:
От сега се замислям да направя групи. Аз за начало мислех да въртя маркуча точно на обратно. Докато сменя местата на основните зеленчуци. Но после вече ще трябва групи.
А тази тръба с какво се снажда приемливо добре. Или само бързата връзка е решението?
http://www.napoyavane.com/bg/products/% ... 0%B5%D0%BB съединител
http://www.aquamat2000.com/bg/products/ ... 0%BF%D0%B0 тапа
miroki - майстор
Нещо такова трябва да стане:
Изображение
По двойната вертикална ще пусна тръба-тръби.
Колкото остане от маркуча ще се сложи на друго място.
Да речем е 15 на 15.
Не са направени вадите още и не е точно бройката. Май към 37 отделни парчета маркучи и водовземки.
Като станат вадите ще видя къде още.
Последна промяна от miroki на пон апр 13, 2015 10:54 pm, променено общо 2 пъти.
miroki - майстор
kuger написа:
miroki написа:
http://www.napoyavane.com/bg/products/% ... 0%B5%D0%BB съединител
http://www.aquamat2000.com/bg/products/ ... 0%BF%D0%B0 тапа
Да на това казват бърза връзка.
:drinkers:
kuger - майстор
Не мога в момента да намеря и покажа крановете за лентовия капков маркуч. Много елементарен монтаж към тръбата и към капковия маркуч, при това и евтини. Аз към всеки капков съм монтирал такива кранове, регулирам според нуждите на растението, и ползвам един програматор, закупен от Лидъл за цялата система. Само дето нямам датчик за дъжд, системата тръгва дори и да вали та дебна и я спирам.
Цялата система смятам, че ще се изплати за две години, ползвам вода от чешмата. За отминалия сезон имам икономия около 60 кубика вода /вярно, че валя доста/.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: