Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zrock - напреднал
Здравейте отново предстои ми промяна на типа от камина прити към котел
Поради постоянното опушване в стаята и мъкненето на дърва .
това с което разполагам е

Помещение Кв Сложени

Кухня - 5.3 кв.м. х 180 W = 965 W 8x175 1440 W
Спалня - 11.1 кв.м. х 180 W = 2000 W панелен 2000 W
Детска - 16.72 кв.м. х 180 W = 3000 W панелен 2.400 W конвектор занапред
Хол - 16.5 кв.м. х 180 W = 3000 W конвектор 60gr 3.500 W
Баня - 4 кв.м. х 180 W = 712 W 5x175 0.720 W
Коридор - 7 кв.м х 180 W = 1260 W 5x175 0.720 W
Бойлер - серпентина ~ 3000 W 3000 W
Тераса - 4 кв.м x 210 W = 840 W 6x175 1000 W

Обща квадратура - 65 кв.м.
-----------------------------------------------------------
15 000 W
+ тръбите 3000 18000 W нужни + 30 % 5000 W "застраховка" 23Kw котел

сдобих се с 2ра рака DEMRAD SOLITECH PLUS 05 F ( с вентилатор ) - 30-42 kw на 2 год.
като идеята ми е след време да се пусне и към приземния етаж

там има 2 стай по 12 кв.м. една кухня 5 кв.м. и баня 4 кв.м. общо 33 кв.м. + боилер 80 л

Питането ми е достатъчен ли е тоя котел
Колко фи трябва да е комина който ще се изгради той ще е вътрешен по стената в стълбището и през остъклената тераса
Отворен или затворен тип да е системата в момента е отворен с РС в банята

Имам пуснати тръби до терасата затапени с Капи
Когато правихме инсталацията имахме и тая идея затова от терасата до Разпределителната Кутия сме пуснали 2 по големи тръби останалите са 16 като на тези тръби е вързан Ал.рад. в кухнята а сега при преминаването и през терасата ще се сложи още един там понеже ми се струва че ще са много киловатите ако не се ползва и приземния етаж примерни 3-4 год.

Прикачен файл

parno.jpg
схема
parno.jpg (102.39 KиБ) Видяна 1389 пъти
6osi6 - майстор
zrock написа:
Питането ми е достатъчен ли е тоя котел
Колко фи трябва да е комина който ще се изгради той ще е вътрешен по стената в стълбището и през остъклената тераса
zrocky, на 65 квадрата ще им дойде в повече котел за три пъти по-голяма площ.
При това положение комина се прави с каменинови тръби Ø 200 мм., за да не се просмуква катрана (който ще се появи от горенето на ниска мощност) вътре към стените и стаите на къщата.
egomen66 - майстор
Защо не продължи със старата си тема? Да има развитие. Защо не се е получило с камината ? viewtopic.php?t=39372 #-o
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами няма как да се получи с камината и тези радиатори, а с тоя котел съвсем няма да се получи. Не мога да разбера такъв мазохизъм - колко пъти трябва да те изпердаши тока, зада разбереш, че кабела не трябва да се пипа. Защо не питате предварително, ами на свършен факт?
zrock - напреднал
радиаторите са подменени с алуминиеви KALDO Н-600 60 гр. 175 Watt
а на мястото на камината слагам конвектор KLIMA 2000 045 отопл. 50 оС 3.14 кв 70 оС -5.70кв
в спалните са панелни като за едната ще се подмени пак с такав конвектор
при положение че къщата няма изолация мисля че ще се топли нормално

а за камината в стаята където беше камината се подаржаше 27 оС в останалите 23-25 и постонно топла вода доволен бях
но комина ми е къс към 3.50м и при всяко отваряне пропушваше да не говорим мрасотията и тожа да качваш 12-16 куб. дърва за сезон с болки в коленете
LazarGanev - "Велик майстор"
Не ме разбра - не исках да кажа, че панелните радиатори са калпави, а че са калпаво оразмерени. Предполагам, че новите алуминиеви са оразмерени по същия начин, което ги прави пак толкова калпави и догодина може да хвърлиш и тях. Не разбрах от кое си доволен, след като 65м2 ги отопляваш с 15м3 дърва? :?
zrock - напреднал
Сам съм си ги смятал, явно греша. Ремонт ако трябва ще се прави как правилно да ги поставя.

Тема "Отопление на етаж от къща с преминаване от камина към котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: