Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
И защо е цялата тази гимнастика? Само си помисли за това, че трябва да се спира водата и да се празнят тръбите от водопровода,ама точно, когато замръзне или ден по-рано,ИЛИ ЩЕ УСУКВАМЕ НАГРЕВАТЕЛИ по тръболяците? Какво ,нямаш място за бойлер в дома си , така да или не ти се дават пари за ток за помпата .....?
Последна промяна от saraneron на пон апр 13, 2015 2:16 am, променено общо 1 път.
a4o_ivanov - специалист
Колкото по елементарна ,толкова по добре.Има стъкло върху панела,свалено е за снимката.Вече се ползва.

Прикачен файл

20150128_153331.jpg
anuwar88 - специалист
saraneron написа:
И защо е цялата тази гимнастика? Само си помисли за това, че трябва да се спира водата и да се празнят тръбите от водопровода,ама точно, когато замръзне или ден по-рано,ИЛИ ЩЕ УСУКВАМЕ НАГРЕВАТЕЛИ по тръболяците? Какво ,нямаш място за бойлер в дома си , така да или не ти се дават пари за ток за помпата .....?
Добре де, каква е тогава алтернативата?
На 1 етаж бойлерът ми е с 2 серпентини, едната вързана към парното, на 3 етаж бойлерът е без серпентини, но като ремонтирам банята мислех да взема пак такъв с 2 серпентини, за да мога да го вържа към парното + термосифона.
Ти какво ми препоръчваш? Един бойлер 300 литра на 1 етаж с 2 сепрентини + термосифонна система под налягане на покрива + връзвам бойлера и към парното ? Така май отиваме доста над 2 000 лева?
Другите два бойлера какво да ги правя? :roll: Благодаря предварително!

Бюджетът ми е около 1800-2000 лева за система + инсталация + монтаж.Идеята ми е да се възползвам и от кредит Енергийна ефективност.
Ако отида на 2000 лева не ми се струва рентабилно. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Завиждам ви как точно ги пресмятате нещата - 1800 е ОК, 2000 вече е нерентабилно :? Аз не мога така да смятам :) . Според мен 1800 за термосифонка са пари, дадени на вятъра, по-добре да си направиш макар и малка система с помпа, която после да надграждаш. Можеш да почнеш с един или два панела и съществуващия бойлер, като направиш рециркулация към другия бойлер. Тези пари със сигурност ще ти стигнат, и в програмата за Енергийна ефективност може да се включиш
saraneron - специалист
anuwar88 написа:
Здравейте приятели,

Пиша ви с надеждата да получа съвет и акъл от вече реализирали на практика проекти.
Изчетох доста мнения из форума, но само се обърках допълнително. :D
Накратко, става въпрос за триетажна къща, двускатов покрив, южно изложение. Към момента имаме два бойлера по 80 литра на ток като единия е вързан към локалната парна инсталация.
Имам желание да инсталирам термосифонна система на покрива, но се колебая относно няколко неща :
1.Затворена или отворена при положение, че покривът има наклон и ще има денивелация? Има ли вариант въпреки това налягането да не е нормално? Затворената е по-скъпа, а и имаме налягане и то на покрива? Не е ли опасно? :D
2.Да се върже с бойлерите през серпентини или въобще да не се връзва с бойлерите?
3.Като обем на водосъдържателя съм се спрял на 200 литра.
4.Тръбите е най-добре да са медни, нали така? 18мм или повече?

Надявам се да ми дадете акъл и съвети, може би пропускам нещо?
Благодаря предварително! :-D
Да започнем отначало.....Колко семейства живеят в в тази къща? Ако живеят в тази къща две семейства 5-6 човека, няма как да се надяваш на ефективна и,, евтина,, сиситема ,няма такава.Бойлер 80 литра с две серпентини е странно животно, става и за солар но за 1-2 възрастни човека и то с компромис.Предвиждаш ремонт на трети етаж и подмяна на бойлер там ,защото сегашния няма серпентина за парното , което не е заради това, че ще слагаш солар, значи тази инвестиция е задължителна и не е 100% към инвестицията за солара. Е ,дай отговори на тези въпроси и след това да се мисли какво може да се направи.Можем да вземем изходно положение преди да мислим за солара ,че на първи етаж имаш 80 литра бойлер с 2 серпентини и на 3-ти етаж, примерно 250литра с две серпентини.
anuwar88 - специалист
saraneron написа:
anuwar88 написа:
Здравейте приятели,

Пиша ви с надеждата да получа съвет и акъл от вече реализирали на практика проекти.
Изчетох доста мнения из форума, но само се обърках допълнително. :D
Накратко, става въпрос за триетажна къща, двускатов покрив, южно изложение. Към момента имаме два бойлера по 80 литра на ток като единия е вързан към локалната парна инсталация.
Имам желание да инсталирам термосифонна система на покрива, но се колебая относно няколко неща :
1.Затворена или отворена при положение, че покривът има наклон и ще има денивелация? Има ли вариант въпреки това налягането да не е нормално? Затворената е по-скъпа, а и имаме налягане и то на покрива? Не е ли опасно? :D
2.Да се върже с бойлерите през серпентини или въобще да не се връзва с бойлерите?
3.Като обем на водосъдържателя съм се спрял на 200 литра.
4.Тръбите е най-добре да са медни, нали така? 18мм или повече?

Надявам се да ми дадете акъл и съвети, може би пропускам нещо?
Благодаря предварително! :-D
Да започнем отначало.....Колко семейства живеят в в тази къща? Ако живеят в тази къща две семейства 5-6 човека, няма как да се надяваш на ефективна и,, евтина,, сиситема ,няма такава.Бойлер 80 литра с две серпентини е странно животно, става и за солар но за 1-2 възрастни човека и то с компромис.Предвиждаш ремонт на трети етаж и подмяна на бойлер там ,защото сегашния няма серпентина за парното , което не е заради това, че ще слагаш солар, значи тази инвестиция е задължителна и не е 100% към инвестицията за солара. Е ,дай отговори на тези въпроси и след това да се мисли какво може да се направи.Можем да вземем изходно положение преди да мислим за солара ,че на първи етаж имаш 80 литра бойлер с 2 серпентини и на 3-ти етаж, примерно 250литра с две серпентини.
Ок, започвам по ред на зададените въпроси :
1.Колко семейства живеят в в тази къща? - 3-4 човека (единият е приходящ :lol: ), с двата бойлера по 80 литра нямаме проблем с къпане,вода за кухнята и др.
2.Бойлер 80 литра с две серпентини е странно животно - Като го купувахме идеята беше да вържем парното + солара. 80 литра е достатъчен за двама човек, практиката ни го показва.Дори и единия да изгърми целия бойлер водата се затопля бързо - в рамките на 1 час, дали на ток или през парното. :)
3.Предвиждам ремонт на 3 етаж и мисля да сменя бойлера с такъв с 2 сепрентини, за да го вържа към парно и солар.Не искам да започвам ремонта преди да съм решил за солара по обективни причини.
4.250 литра бойлер на 3 етаж нямам къде да го побера на практика, т.к. банята е малка. :)
LazarGanev написа:
Завиждам ви как точно ги пресмятате нещата - 1800 е ОК, 2000 вече е нерентабилно :? Аз не мога така да смятам :) . Според мен 1800 за термосифонка са пари, дадени на вятъра, по-добре да си направиш макар и малка система с помпа, която после да надграждаш. Можеш да почнеш с един или два панела и съществуващия бойлер, като направиш рециркулация към другия бойлер. Тези пари със сигурност ще ти стигнат, и в програмата за Енергийна ефективност може да се включиш
Не ми се правят нещата "на парче", а ми се иска наведнъж да реша въпроса, заедно с ремонта на банята на 3 етаж.
Сметнал съм, че соларката ще ми пести около 300 лева за ток на месец.Грубо съм сметнал, че ще я ползвам 6 месеца.Без слънчеви дни през зимата и т.н.
7 години ми се струва разумен период за изплащане на инвестицията (ако тепърва токът не поскъпва, което е неизбежно де...). По Енергийна ефективност от фондовете се субсидират едни 20% от сумата, но ОББ са фраснали някакви безумни такси напр. 100 лева за разглеждане на документи, та не знам дали въобще ще има смисъл да се занимавам с тях. :sad:
В сметките за рентабилност съм заложил около 6 кв/ч дневна и 5 кв/ч нощна тарифа на ден.Даже мисля, че е много...
kalin72 - майстор
Какъв е проблема да имаш само един 300 литров бойлер с две серпентини на първия етаж??? Правиш нормална слънчева инсталация, и това е.
anuwar88 - специалист
kalin72 написа:
Какъв е проблема да имаш само един 300 литров бойлер с две серпентини на първия етаж??? Правиш нормална слънчева инсталация, и това е.
И аз за този вариант питах, но не отиваме ли на много големи пари?
Бойлер 300 литра - 1000 - 1100 лева
Соларна система - 1400-1500 лева
Монтаж - 200 лева
Медни тръби за връзка със солара - 200 лева
Малко под 3000 лева.
Нещо да не се оливам със сметките? :?
kalin72 - майстор
Аз някъде тук, във форума, съм писал сметки за моята система. Като махнем бойлера, който така или иначе ще го има и за парното, направих си дрейнбек за 1050 лева.
anuwar88 - специалист
kalin72 написа:
Аз някъде тук, във форума, съм писал сметки за моята система. Като махнем бойлера, който така или иначе ще го има и за парното, направих си дрейнбек за 1050 лева.
Хммм, с бойлер 300 литра май пропускам друг момент - няма да ми трябва водосъдържател над солара, нали така? Тогава от 1400-1500 може би системата ще падне с едни 20-25%?
1050 лева + 1000 лева за бойлер идва 2050, но сам си го правил и от там идва разликата явно. :)

Другото, което ме притеснява в случай със само един бойлер от 300л. е, ако се развали положението се сговнява, защото оставаме без топла вода. :-D
Долният Елдом в рамките на 2 години 2 пъти го сменяхме по гаранцията.Горният вече е извън гаранция, но нагревателят си му гори през едни 12-15 месеца :-D

Тема "Помощ за термосифонна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: