• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Да попитам, че не видях по-назад в темата: слънчевите колектори какъв тип са?
Питам защото обикновени плоски медни на обект в Слънчев бряг без никаква консумация на вода през деня много рядко достигат 60С на бойлера само в най-горещите дни.
filmatoplo - майстор
Модел Сънсистем 2,15 площ ,медни .
s_s1 - специалист
Ако горелката грее до 60С през нощта, колекторите през деня ще работят само в най-топлите дни и ако има сутринта съществена консумация. На бойлер 500 лт. на сънсистъм при настроен ел. термостат на 50С сутрин много рядко преди 11 часа диф. управление на интиел вкл. помпата. А колекторите са огряни от слънцето още преди 8.30ч. Затова настроих ел. термостата на 40С. Тогава още около 9.00-9.30ч. помпата включва.
димитар кисиов - специалист
смятам че щом клиента е купил бойлери с една серпентина е доста стиснат .как успяхте да му сложите вентили автоматики и помпи . аз имам изпълнена инсталация с една помпа за същото задание с конфигурация от кранчета .които си купи москвич нетрябва да му сменя софтуера щтом е една серпентина една помпа и един програматор и толкова :? :? :? :? :? :?
filmatoplo - майстор
Клиента си е такъв, но преди мен други майстори са поставяли бойлерите и панелите, аз се появявам в заварено положение.
emilvtc - специалист
димитар кисиов, може ли да нарисуваш схем илюстрираща идеята ти?

Питам защото имам подобна ситуация за моята къща. Имам 2 бани една над друга и кухня в другия край на къщата. Всички ми предлагат система от един голям бойлер с 2 серпентини, от който да тръгнат тръби към всички консуматори.
И аз като колегите мисля, че трябва да има двустепенно загряване на водата, за да има полза от соларите и не мисля за бойлери с 2 серпентини, защото според мен нямат смисъл в идеята за моята система.

Идеята ми е студената вода от мрежата да се подгрява от солара (колкото-толкова) в първия бойлер, след което подгрятата вода захранва втори бойлер в който се доподгрява до 60 -75 градуса примерно. Предвиждам рециркулация на водата с цел моментална доставка на топла вода до консуматорите, като същата помпа може да върти водата и между трите бойлера, така че солара да загрява всичките при силно слънце и понижена консумация на БГВ. Въпрос на алгоритъм за управление.

Освен помпата за рециркулация ще използвам един възвратен клапан и 3 електроклапана - 2 нормално затворени и един нормално отворен.

Соларната система мисля да е дрейнбек. За целта трябва само една помпа, резервоар и 2 крана за пълнене и изпразване на системата.

Виждате ли някакви проблеми в идеята за инсталацията? Дали има смисъл от такава схема и може ли да се направи по-просто?

Прикачен файл

Shema3.jpg
filmatoplo написа:
Клиента си е такъв, но преди мен други майстори са поставяли бойлерите и панелите, аз се появявам в заварено положение.
дано нечете форума че обидихме човека :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
emilvtc - специалист
Никой ли не вижда проблеми в схемата ми ? Няма начин да няма грешки ...
emilvtc написа:
Никой ли не вижда проблеми в схемата ми ? Няма начин да няма грешки ...
не са дадени къде са ел. нагревателите няма схема на автоматиката . при работеща цирколациона помпа ще се темперират еднакво всички бойлери тук малко трябва да се пипне заданесе обесмисля автоматиката . ще е трябва внимание в детайлите при подреждането на инсталацията .пожелавам успех в начинанието лека и безаварийна работа .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Комби инсталация ,начин на контрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: