• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Медни тръби за подово,колекторни групи 1000лв+ и тн. екстри/не че не може/ са си безумие. :-D Аз съм с тръба с ал.вложка от 0.90лв изолация 2см фибран ,има и радиатори за всеки случай/ал. втора употреба/ ,ТП въздух-вода 18кв /3400лв/,помпи втора употреба без буферен съд /бях го приготвил но не е необходим/ и си се топля трети сезон. \:D/ Тук се правят някакви сметки /без кръчмар/ от които излиза че отоплението с ТП и подово било нерентабилно.Хора мислете с главите си и не се подвеждайте по разни рекламни материали. :partyman:
Christo - майстор
Имам климатици за през лятото и добър пелетен котел за отопление. Мога да правя сравнение кое как работи. Имах стара инсталация с радиатори и за това не си направих подово. Просто голям ремонт щеше да се заформи. Ако правя нова къща, сто процента подово с термо помпа. Въпрос на вкус е но тия ветрове из къщата, тука топло там не, не са читави тези работи!

+++ на kuuuuuul
Andronoff - специалист
emilvtc написа:
Ако правилно съм разбрал - говорите за ТП Въздух-Вода. Не си казал на кой етаж си, но ако е възможно да минеш на вариант вода-вода - нещата не изглеждат толкова зле ценово.
не съм специалист в тази област, но съм инженер и много съм изчел по темата. Мисля и аз да се "вкарам" в този филм с подовото и по мои сметки за материали: колектори с дебитомери (2 комплекта с по 7 извода всеки) + 840м тръба ф16х2 с АЛ вложка + българска термо-помпа вода-вода + разширителен съд 40л и циркулационна помпа на грундфос UPS2 излиза около 7500лв.
Отделно трябва да се прибави и топлоизолацията на пода (която според мен с или без подово трабва да я има), както и труда по полагането на тръбите по пода (освен, ако не си ги положиш сам)
Най-отгоре - бетоновата замазка, която с или без подово винаги я имаш.

До колкото схванах - кривия под НЕ пречи на подовото.

Пода се повдига леко и стаите стават по-ниски с малко, но по-критичното е ако трегерите на вратите не са "повдигнати" и няма достатъчна височина за вратите.

Някой може ли да обясни за какво ви е буферен съд на "нискотемпературна" термопомпена инсталация? (Говоря за буферен, а не за разширителен съд)
Етажът е четвърти, въздух-вода съм избрал.
Тук намерих една тема от 36 страници за подово отопление и почти я изчетох, и да кажем, че подовото не съм го изключил на 100% още.
Работата е там, че махнах старата напукана и крива замазка, а отдолу се показа още по-крива плоча. Дойде ми идеята да направя сух под - посипка за изравняване, 3-4см фибран или каменна вата за изолация и най-отгоре да сложа кнауфските плоскости за сух под. Сега обаче, ако искам да направя и подово, ще трябва да сменя системата за пода - посипка за изравняване, фибран за подово (адски скъпо нещо - 20+лв/м2), подово и отгоре циментова замазка 5см, щото по-тънко не било препоръчително. Обаче така ще вдигна нивото с около 2см...
Най-лошото на това подово е цената му, а като се замисля, аз няма да имам неотоплями площи, което значи, че първоначалните ми сметки за 65-70м2 нарастват на 85м2, а това е към 1000лв за керамзит, 1700лв за изолация, 1000++ за тръба, както и пари за труд на някого, ако не успея сам.. И тия към 4000лв са само за подовото, без да е покрито. От там на сетне има замазка, труд, подова настилка, циркулационна помпа, съответната арматура и автоматика, както и термопомпата..
И не мисля, че отоплението с термопомпа не е рентабилно, напротив, точно затова го обмислям като вариант, просто инсталацията струва много пари.
Един приятел си инсталира подово в целия апартамент (250м2 мезонет), сложи някакви (разбирайте евтини) климатични тела за охлаждане и всичко това го закачи на ТП Мицубиши. Излезе му близо 35000 лева.
unicata - специалист
Колега какви са тия сметки които правиш :?
Аз също ще правя това лято водно подово, но съм далеч от сметките които правиш ти. Аз ще правя 65 квадрата, ето моята сметка:
Тръби в ромстал 1,44 на метър - 8,5 метра на квадрат ако са през 15см - 796лв.
фибран 10лв квадрата(5см) - 650лв.
колектор - към 300лв от ибей http://www.ebay.co.uk/itm/UNDERFLOOR-HE ... 20f9bde7ca иначе са към 500лв за 6 кръга.
циркулационна помпа 180лв. са най-евтините нови, но аз имам едно вило и един грундфос които купих по 50лв в продавалника.
пластификатор за бетон 120лв туба.
термосмесителен винтил (май се нарича) - 110лв. пак в ромстал, ако някой знае къде има по-евтини за нискотемпературно нека ми драсне едно лично.
До тук 2026лв., с колектор от ибей и употребявана помпа и към 2450 ако всичко е купено от тук.
не съм включил цена за бетон щото още не съм стигнал до там но не очаквам да завиши цената с повече от 150лв. все пак за 3 кубика разтвор при 5см дебелина.
колеги ако съм пропуснал нещо кажете да се коригирам и за моята да не стане после късно за нещо.
Andronoff - специалист
Ами как какви:
Суха посипка за изравняване на пода ми излиза към 700лв.
Фибран 3см струва 500лв.
Тръба 700м е 1000лв.
И ето - 2200лв, кажи ги 2500лв, са само докато стигна до полагането на тръбата, без замазката.

Това е евтиният вариант, който при мен може и да не е приложим, щото съм ограничен в дебелината, имам 10см на разположение.

Някой наясно ли е със системата Кнауф Брио?
Дават я за сухи подове с подово отопление, защото плочите били с висок коефициент на топлопроводимост - 0,38 ако не се лъжа. По тоя начин се наманявала драстично инертността на системата, което съответно води и до по-ниски експлоатационни разходи.
kuuuuuul - майстор
Каква е тази посипка,каква е тази технология и как може 10см да не ти стигнат:shock:
Energyx - специалист
0,38 не е висок к-нт на топлопроводност-сега не ми се рови в таблици, но по спомен това е почти като на обикновена еденична тухла. Бетонът отиваше над 1-ца. 5 см. е много за замазка за битово помещение, спокойно може 3-4 см. и с армираща поцинкована телена мрежа, отгоре здрав теракот.
  • 1
  • 2

Тема "Термопомпа или хиперинвертори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: