• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
alx359 написа:
Тъпня е щото е въпрос на софтуер. Не би трябвало да е трудно да изнесеш горна и долна граница на фотосензора в config file, ама кой да се сети.
В интерес на истината, после забелязах, че Натурелките все пак са изнесли нещо подобно. Няма да отчита правилно, но поне може да накара горелката да работи, ако въведем стойност за осветеност съответстваща на 40-50%. Максималната стойност е 150 единици обаче. Трябва да се тества.

ПП. Интересно, че и в тяхната собствена документация, фотосензорът показва също някакви странни стойности (Flame: 191). Сега пък това да не означава ли, че поведението на Интиелския сензор е нормално? :?

ПП2: Йок. Направих експерименти с една крушка и местене насам-натам с извадения фотодатчик, за да наглася процентите в Интиела за да ги сравня с мониторинга на Натурела. Резултатите бяха следните:
- 100% Интиел = 190 Натурела
- 50% Интиел = 180 Натурела
- 40% Интиел = 176 Натурела.

Значи не се вреждаме под 150-те единици дето е максимума на софтуера. Жалко.

Прикачен файл

Naturela-doc-flame.jpg
Naturela-doc-flame.jpg (46.99 KиБ) Видяна 1994 пъти

Прикачен файл

monitor-fotosensor.jpg
monitor-fotosensor.jpg (78.82 KиБ) Видяна 2005 пъти
alx359 - специалист
alx359 написа:
Или както се оказа също за "Int. Stop" клемата за отворена врата - в Натурелата се отчита обратното. Но ако за термостата се сетиха с отметка да обръщат не се сетиха и тук.
Имало значи настройка в Натурела за обръщане на OD (сензор за отворена врата) - но само чрез панела. Няма го на мониторинга под Windows. Благодаря на колегата iceheart за подсказването. <ЦЪК>

Но Натурелата отново не се разбира с Интиел (т.е. OD сега нищо не прави. При Интиел е ок). Оттук нататък, осъвместяването с "Int. Stop" стана по съвсем същия начин както при стайния термостат, а именно:

- На Натурелата, при OD обозначаваме най-крайната клема като червена (фаза) и предпоследната като синия (нула).
- Всички сини заедно с единия кабел на "Int.Stop" ги връзваме общо с устер-клема.
- Червеното на Натурела го връзваме общо с другия кабел на "Int.Stop" и в "C3" на релето (сигналното).
- NO3 на релето го връзваме с другата клема на Интиела.

Работи! :rock:
filmatoplo - майстор
:supz: Стига бе ,в Наса няма толко сетен инженер ,щото и те я карат със совалките на проба -грешка. :wink:
alx359 - специалист
Стига бе, Филме :-) Този проект стана по-сложен от очакваното. Дано колегите след мене намерят и нещо полезно за техните си проекти. Тия сигнални релета например се оказаха успешни, и могат да помогнат за осъвместяване и на други електроники.

Новото за днес е, че намерих топлоизолационен картон 1,5мм на 850*С <ЦЪК>, който сложих в горелката между предкамерната й част и кутията с Интиела. Надявам се, че така няма да загрява вече нито около кабеляка напъхан отдолу нито към електрониката. Оставя да сложа втори фотодатчик за Натурелата и надявам се да съм готов с хардуерната част. И да остане малко време за тестове с Натурелата.

*

ПП. Да, има положителен ефект! :) Сега, при по-продължително горене на 25% мощност, предкамерната част едвам се пипа, докато кутията си остава съвсем хладка. Преди поставяне на картона, кутията отдолу (където влиза снопа кабели) много се нагряваше.
nnikbg - специалист
[quote="alx359"
Значи няма да ни се размине. Май трябва наистина да го решим с някаква схема с реле за да се прекъсват тези връзки, както предложи nnikbg (чак сега вникнах какво си имал предвид). [/quote]

Радвам се , че и аз съм допринесъл за успеха на проекта. :-D :-D :-D
alx359 - специалист
nnikbg написа:
Радвам се , че и аз съм допринесъл за успеха на проекта. :-D :-D :-D
Всички що се обадихте в темата допринесохте, разбира се. :-) - Я с акъл, я с подкрепа. Благодарен съм. =D>

*

Малко снимки за как е нарязана изолацията. Въпреки, че е топлопроводим, налепих от едната страна тънко самозалепващо алуминиево фольо, за по-голяма здравина на картона, че се оказа доста ронлив и чуплив и за по-добра защита на ръбовете му (страната без фольо е посока предкамерата, разбира се).

Големите изрезки се наложиха, заради монтажа на вентилатора и кабелите за захранване на запалката.

Прикачен файл

karton-front.jpg
karton-front.jpg (61.29 KиБ) Видяна 1887 пъти

Прикачен файл

karton-back.jpg
karton-back.jpg (47.36 KиБ) Видяна 1887 пъти
Последна промяна от alx359 на ср апр 15, 2015 5:55 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:) Аз още в началото си мислих че двете платки трябва да работят абсолютно независимо с елементите и датчиците ,но се чудих около превключването :? има няма 10 тина кабела са ,и оттук от там ги налучка :supz: :) .А това изолацийче по материал ми мяса на гарнитурката на Фероли , скоро свалих една и стана на 10 парчета :lol: изрязах нова от каменна вата :) .
Последна промяна от filmatoplo на ср апр 15, 2015 5:58 pm, променено общо 1 път.
alx359 - специалист
Същото си мислех и аз, ама дяволът е в детайлите, както се казва. :snakeman:

Гарнитурата тая е наистина чуплива. Затова фольото.

А сега, какъв нов зор се оказа фотосензора... Такъв от Грейко се държи еднакво както Интиелското. Утре ще разберем с Натурелско баш за тая платка какво става.
filmatoplo - майстор
Аз не можах много да вникна ,понеже си мислих за мои неща докато чета темата ,искаш да кажеш че Натурелската платка с уж натурелски фотосензор И изключена нацяло Интиелска платка -не работи така ли :? не би трябвало да има проблем , при мен и другите нали работи.Днес бях в Поморие в Интиел .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Аз не можах много да вникна ,понеже си мислих за мои неща докато чета темата ,искаш да кажеш че Натурелската платка с уж натурелски фотосензор И изключена нацяло Интиелска платка -не работи така ли :? не би трябвало да има проблем , при мен и другите нали работи.Днес бях в Поморие в Интиел .
Не. Искам да кажа, че фотосензор на Грейко работи при мен в абсолютно същия диапазон както Интиелското - сиреч бяга светлата част между 170-180 lux при запалването, вместо около очакваните 100. Това означава, че софтуера на Натурела няма как да знае дали има реално запалване, щото отчита до макс 150 lux.

Утре очаквам доставка от Натурела на фотосензор именно за тази платка - NPBC V3M и ще тестваме отново.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "[Проект] Bisolid GP с 2 контролера (Натурела и Интиел)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: