Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Зависи как си ги залепил. Ако са диаметрално противоположно монтирани и са с еднаква полярност навън - 4 полюсен, ако са диаметрално противоположно, но с различна полярност - двуполюсен. Ако са един след друг по дължината на цилиндричната повърхност и са с еднаква полярност навън - двуполюсен, ако са с различна полярност - нищо не е.
Дано да съм ясен, че не ми се рисуват картинки! :-D
skat - специалист
edemy2001 написа:
Грешката идва от там, че не се уточни понятието "полюси" - в случая с алтернаторите за вятърни генератори това е броя на полюсите на магнитите върху ротора...
Грешката е в нас, дето се обаждаме неподготвени. Аз например сгафих в нещо елементарно - полюсите на ротора определят параметрите на безчетковия генератор. Навремето са ни учили да смятаме с чифтове полюси и n=60f/p. Когато се смята с брой полюси обаче, става n=120f/p. И понеже ми предстои изграждането на ветрогенератор, благодаря за споделения опит и обясненията!
hrpankov - специалист
...има една книжчица, казва се " Теория на електрическите машини"... :prayer: горещо я препоръчвам на всичките, :goodman: :goodman:
...вкл. и на мене.... :partyman:
...абе яз я имам, амъ нея отварямъ :axe: :axe:
edemy2001 - специалист
skat написа:
edemy2001 написа:
Грешката идва от там, че не се уточни понятието "полюси" - в случая с алтернаторите за вятърни генератори това е броя на полюсите на магнитите върху ротора...
Грешката е в нас, дето се обаждаме неподготвени. Аз например сгафих в нещо елементарно - полюсите на ротора определят параметрите на безчетковия генератор. Навремето са ни учили да смятаме с чифтове полюси и n=60f/p. Когато се смята с брой полюси обаче, става n=120f/p. И понеже ми предстои изграждането на ветрогенератор, благодаря за споделения опит и обясненията!
Е така де! Дойдохме си на думата... :) Моята грешка е пък, че го споменавам специално за вятърните генератори, пък то си е за всички по принцип, независимо от задвижването. :?
jamezon - специалист
Здравейте,кой вид магнити да избера за генератора?Как трябва да е s-n или трябва да са еднополюсни и да се редуват s,n,s,n...?
hrpankov - специалист
.....анализирай това:
viewtopic.php?p=686996#p686996
......
jamezon - специалист
То в книжката може да пише много работи,на теория,просто искам,някой да каже какви е използвал.Пък и ти сам каза,че не я отваряш,явно има защо....
horgasz - специалист
jamezon написа:
Здравейте,кой вид магнити да избера за генератора?Как трябва да е s-n или трябва да са еднополюсни и да се редуват s,n,s,n...?
Не съм експерт по генератори, ама много ме интересува, какво е "еднополюсен" магнит? :? Ако намериш такива си направо за Нобелова награда..... :-D
Извинявам се за отклонението, ама не се сдържах...
jamezon - специалист
Ами поне това, което видях в нета,има само със s намагнетяване и само с n.
На s и n аз поне им викам полюси,извинявам се ако не е правилно!
edemy2001 - специалист
jamezon написа:
Ами поне това, което видях в нета,има само със s намагнетяване и само с n.
На s и n аз поне им викам полюси,извинявам се ако не е правилно!
Пак грешка на тези дето повече знаят! :-D Магнитите естествено са двуполюсни S и N. На ротора се нареждат единия с S на вън, следващия с N навън и т.н. получава се поредица S N S N S N, като винаги са четен брой магнитите. По този начин се получава в кръг безкрайна поредица от S N полюси, ако завъртиш ротора.
Така или иначе еднополюсни магнити не съществуват! :wink:

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: