• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Моя конкретен случай е следния : искам да инсталирам слънчева система за отопление на бойлер на къща във вилна зона до София, в която не се живее зимата, т.е. от април до октомври сме постоянно там. Покрива има южен скат, който е леееко източно завъртян. Спрял съм се на двусерпентинен/паралелен бойлер 150 л, с идеята да го ползват 3ма човека, като чинии няма да се мият на ръка , няма и вана. За сега зимата няма да се живее там, тъй като има проблеми с чистенето на улиците. В по -далечно бъдеще, ако се опарича ще мисля за котел на пелети, с който да топля бойлера (за това ще взимам двусерпентинен).
Та въпроса ми е за моя конкретен случай по-добре вакумно тръбен или плосък колектор да сложа, кое е по-ефективно, като бюджета ми е не повече 2-2500 лв.
Andri01 - майстор
Вакуумно тръбните само за ползване лято са по-ефективни,но ако се ползва целогодишно - селективен плосък.
saraneron - специалист
newsted написа:
Моя конкретен случай е следния : искам да инсталирам слънчева система за отопление на бойлер на къща във вилна зона до София, в която не се живее зимата, т.е. от април до октомври сме постоянно там. Покрива има южен скат, който е леееко източно завъртян. Спрял съм се на двусерпентинен/паралелен бойлер 150 л, с идеята да го ползват 3ма човека, като чинии няма да се мият на ръка , няма и вана. За сега зимата няма да се живее там, тъй като има проблеми с чистенето на улиците. В по -далечно бъдеще, ако се опарича ще мисля за котел на пелети, с който да топля бойлера (за това ще взимам двусерпентинен).
Та въпроса ми е за моя конкретен случай по-добре вакумно тръбен или плосък колектор да сложа, кое е по-ефективно, като бюджета ми е не повече 2-2500 лв.
Имаш ли проблеми с тока?Ако имаш ,какви са?
Ми леко е слаб , понякога като пусна бойлера и лампите отслабват
saraneron - специалист
newsted написа:
Въпросът ми е спира ли и ако спира дали е за дълго време?
шоп - майстор
newsted,

моят съвет е ако не можеш да си направиш сам колекторите си купи 2-3 турски алуминки за по 200 и нещо лева бройката, ако имаш възможност направи системата самоизточваща се и си свиркай за около 1000 и нещо лв.

Ако ще купуваш бойлер с две серпентини и той не е от неръждаема стомана може да се окаже, че в по-далечно бъдеще, когато сложиш котела може да бойлера да е протекъл и да си го изхвърлил. Колко години мислиш че издържат бойлерите?

Съветът ми е вместо да набутваш пари в скъп бойлер с две серпентини, да инвестираш в неръждаем бойлер с една серпентина и с максимален обем.

Колегата Евгений от този форум достатъчно добре е описал как перфектно се съчетава бойлер с една серпентина, топлоносител вода и самоизточване.

При тази система дори липсата на ток не те бърка.
Успехи!
saraneron написа:
newsted написа:
Въпросът ми е спира ли и ако спира дали е за дълго време?
Спира рядко и за малко
та въпроса ми е вакумно-тръбен или плосък слънчев колектор да сложа, че в колкото фирми питах , все различни отговори ми дават , кое е по-подходящо за топлия сезон
vrangelov - специалист
Здравей,

Плоските слънчеви колектори са по-подходящи за топлия сезон. При значително по-ниската си цена на квадратен метър ефективността на селективните плоски слънчеви колектори през лятото е сходна с тази на вакумно-тръбните слънчеви колектори. През зимата вакумно-тръбните са по-ефективни.

Поздрави
  • 1
  • 2

Тема "помощ при избор на тип слънчев колектор за лятна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: