Всичко за дърводелството
Caxo - специалист
Здравейте, става върпос за 2 селски имота на които трябва да се смени дограмата...Чудих се и реших да се опитам да си я направя. Първо защото едната къща е с доста мънички прозорчета и ако се направи ПВЦ, то почти няма да остане стъкло :roll: За момента разполагам с голям циркуляр, както нещо като 3 операциоона машина - ренде, малко циркулярче, бор апарат и разбира се ръчни интрументи...Сега да преминем към въпросите - Имате ли някакви примерни чертежи и детайли за да видя как се случват нещата. Като цяло ако имате някакви съвети и каквото и да е друго съм готов да "попивам" :)
EDI - майстор
Ами какво да ти кажа, аз правя дограми за вилата-врати и джамове с герунга и оберката., ама си работя по мои технологии.Не мога да дам някакъв ценен съвет, често работя по усет и проектирам в процеса на работа.Потърси в гугъл, има разрези на профили на прозорци, избери си и си ги проектирай според наличната техника.
Фитилчо - майстор
Малките джамове ги направи неотваряеми ако е възможно.
Аз така съм решил да направя,
mavryt4o - майстор
и аз се записвам да следя не ми се пускаше тема но имам голям интерес имам наличните доста инструменти (абрихт щрайх фрези ръчна и стационарна циркуляри и тн.)Някаде четох че е най добре материала да е слепен от 3 летви примерно а не един дебел детайл и абсолютно сух до колкото може.Аз си мислих като за начало да направя първия за пробата неотваряем с купен предварително стъклопакет никой не е пускал тук тема да покаже по-детаилно как се правят дървени прозорци.Аз си мисля да направя рамката врязана от вътршния край като врязвам профилите за картина .В получилия се отвор имам гумени уплътнения за прозорци залепям после на тях стъклопакета ляга и затварям с декоративни первазчета който също са окрайчени с уплътнение тях закрепям с такера с пирончета че най-малко се виждат.Дано научкахте какво ми се върти в болния мозък.Вече за отваряем панти ,заключване там става сложно пък и най ме е яд че няма каде да го видя готов съм да работя без пари но да се науча .Примерно не ми идва на ум как се минават на стационарната фреза заоблени детайли!?Оберфрезата си има лагер или копирна втулка ама голямата незнам казаха ми че се правил нещо като ограничителен шаблон под главата и материала лагерува по него и не позволява да го забиеш в главата много лошо така да не можеш да си ползваш капацитета на машините :cry:
cvetankirilov - специалист
Маврутчо, Това с прозорците и аз съм го замислил, с трислойно лепен профил, Доста четох и го мисля като теб горе долу и ще правя и още как, то ти сам си го казал
mavryt4o написа:
.Дано научкахте какво ми се върти в болния мозък.

но ще е на зима живот и здраве, сега купувам материали само и складирам. а пък за фрезата- на шпиндела на фрезата се нахлузват едни дистанциони втулки, които играят ролята на лагера на оберката. слагаш го под главата нагласяш си височината и детайла се движи по него. Ако нямаш с нужния диаметър отиваш на стругар да ти направи.
Caxo - специалист
Като гледам първоначално ще се сдобия с още някой изтрумени като винтоверт, зеге и оберфреза... След това има клипчета в нета как да си направиш разни "прикачни" средства да ги нарека... Като си обособиш една прилична работилничка, започваш със зглобките, научиш ли и тях си правиш каквото ти хрумне. Първоначално мисля да започна с прост чамов материал, само да е добре изсъхнал , след това ще му мисля :)
Илчо Илиев - майстор
mavryt4o написа:
Примерно не ми идва на ум как се минават на стационарната фреза заоблени детайли!?Оберфрезата си има лагер или копирна втулка ама голямата незнам казаха ми че се правил нещо като ограничителен шаблон под главата и материала лагерува по него и не позволява да го забиеш в главата много лошо така да не можеш да си ползваш капацитета на машините :cry:
Мавруде, има няколко начина, но ако пообесниш малко по-точно каква ти е идеята, може и да измислим как да стане...
Това ''заоблен детайл'', какво ще представлява, R на двата ръба на единия кант на фриза или цял R по канта?
Ако не е цял R,просто си слагаш едно линеалче, холкер(ерова глава) и на два пъти си правиш еровете...
Не ми се вярва да правиш цял R на черчеве,но ако си намислил нещо такова, пак има различни варианти, най-лесния е пак с линел и на два пъти ,но вече трябва да се намери глава с точния R и да се нагласи така,че да покриват...почти двата ера, ,като в средата да остава 1-2 мм стена,не обработена, да имаш база по която да опира детайла по линеала,а после ,ако има ръб, шлайфаш...
Варианта със свободна шайба/лагер е по-сложен и няма смисъл ако детайла не е къс или с друга форма освен права летва..
Там вече си трябва калъп, щипки, шайба с лагер, бях качвал в някоя тема какво представлява всичко това и как се прави.....
mavryt4o - майстор
Илчо Илиев написа:
mavryt4o написа:
Примерно не ми идва на ум как се минават на стационарната фреза заоблени детайли!?Оберфрезата си има лагер или копирна втулка ама голямата незнам казаха ми че се правил нещо като ограничителен шаблон под главата и материала лагерува по него и не позволява да го забиеш в главата много лошо така да не можеш да си ползваш капацитета на машините :cry:
Мавруде, има няколко начина, но ако пообесниш малко по-точно каква ти е идеята, може и да измислим как да стане...
Това ''заоблен детайл'', какво ще представлява, R на двата ръба на единия кант на фриза или цял R по канта?
Ако не е цял R,просто си слагаш едно линеалче, холкер(ерова глава) и на два пъти си правиш еровете...
Не ми се вярва да правиш цял R на черчеве,но ако си намислил нещо такова, пак има различни варианти, най-лесния е пак с линел и на два пъти ,но вече трябва да се намери глава с точния R и да се нагласи така,че да покриват...почти двата ера, ,като в средата да остава 1-2 мм стена,не обработена, да имаш база по която да опира детайла по линеала,а после ,ако има ръб, шлайфаш...
Варианта със свободна шайба/лагер е по-сложен и няма смисъл ако детайла не е къс или с друга форма освен права летва..
Там вече си трябва калъп, щипки, шайба с лагер, бях качвал в някоя тема какво представлява всичко това и как се прави.....
Да точно имам предвид за ер но не конкретно за прозорец а като цяло как да заобля примерно голям кръгъл детаил когато линеала не върши работа
mavryt4o - майстор
Caxo написа:
Като гледам първоначално ще се сдобия с още някой изтрумени като винтоверт, зеге и оберфреза... След това има клипчета в нета как да си направиш разни "прикачни" средства да ги нарека... Като си обособиш една прилична работилничка, започваш със зглобките, научиш ли и тях си правиш каквото ти хрумне. Първоначално мисля да започна с прост чамов материал, само да е добре изсъхнал , след това ще му мисля :)
инвестирай в сносен циркуляр с него мисля най много операций се правят и зарязвания,канали ,зглобки ,прави срезове,бичене и тн.
Фитилчо - майстор
операциИ, се пише без Й

Тема "Направа на дървена дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: