• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
Здравейте колеги и аз съм решил да правя водно подово, което ще се грее от външно климатично тяло и мислех да го пусна както всички казват директно към колектора, обаче се заговорих с един майстор и той ми каза че по-добрия вариант е да ползвам буферен съд, тъй като бих могъл да пускам термопомпата само на нощна тарифа, а през деня отоплението ще си черпи от буфера, и евентуално в някакво обозримо бъдеще бих могъл да сложа и слънчеви колектори, които да дозагряват водата в буфера.
Какво мислите, дали си струва, от една страна ако термопомпата работи на 35 градуса нонстоп е едно но да работи на максимално натоварване само за нощта е друго, някой правил ли е подобни експерименти?
гледам в продавалника някакви бидони по 30 кинта 400 литра, не ми пречи да взема един такъв и да го увия с 10-15см каменна вата, инвестицията не е голяма, дали обаче си струва?
Някакви мнение или коментари?
Друго което ме интересува е има ли някакво минимално изискване за налягането в системата, явно се тества на 5-6 атмосфери, но се чудя колко трябва да е работното и друго което не видях никъде да се споменава е разширителен съд, трябва ли да има такъв или не?
radius - майстор
Ето ти няколко спънки да не ползваш буфер:
-400 литра са нищо
- за да акумулираш много енергия,трябва да загрееш до висока температура буфера, това няма как да стане с ТП, камо ли икономично
- за да работи няколко часа през нощта и да се ползва целия ден, трябва машината да е 3 пъти по мощна
Така че на майстора един :axe:
unicata - специалист
ОК 400л са нищо явно, но ако взема един бидон 1000л.? те са по 80 лева и му сложа една серпентина да дозагрявам водата от слънцето, и мислех да пускам ТП да загрява буфера до 45-50 градуса да кажем, а подовото да работи на 35, това до колкото разбирам е нормалната температура за работа на водно подово, нали така?
radius - майстор
И хиляда литра са нищо при тази делта т. Във форума има точна формула каква енергия може да съхрани водата.
шоп - майстор
Аз пък смятам, че има много хляб в тази идея, особено ако сложиш и солари след време за подпомагане на ТП

1000 литра начална Т 50 до крайна Т 30 градуса означава акумулирани 20 КВ топлинна енергия

ако са малко 1000 литра+ 1000 и т.н.

Не е проблем буферите да са вързани последователно. Важното е желанието и да имаш място където да ги монтираш
Успехи.
kuuuuuul - майстор
Има много теми за буфери, особено тези на Zurlata.
viewtopic.php?f=10&t=14454&p=500160#p500160
syncho - майстор
Има и нещо друго, което майсторът не ти е споменал - през нощта външните температури са доста по-ниски от тези през деня и съответно коефициента на преобразувание ще ти падне, а разликата в цената на тока не е ясно дали ще компенсира това. Особенно зимата, когато реално ще я използваш, през нощта температурите са дори доста под 0 и има вероятност дори да даваш повече пари за ток, от колкото ще получиш като топлина.
шоп - майстор
syncho написа:
Има и нещо друго, което майсторът не ти е споменал - през нощта външните температури са доста по-ниски от тези през деня и съответно коефициента на преобразувание ще ти падне, а разликата в цената на тока не е ясно дали ще компенсира това. Особенно зимата, когато реално ще я използваш, през нощта температурите са дори доста под 0 и има вероятност дори да даваш повече пари за ток, от колкото ще получиш като топлина.

Мммм да...така е. За това пък досега никога не се бях замислял. Затова е толкова полезен форума. Идеи много и просто трябва да се отсейват работещите.

При ТП вода-вода този проблем го няма :-D
mindless - специалист
Дори при ТП вода/вода буферен съд няма особен смисъл от гледна точка на използване на нощна енергия. При повечето термопомпи COP-а при 55°С е почти двойно по нисък от СОР при 35°С, което реално обезсилва по-ниската цена на тока. При по-ниски температури на буфериране буфера трябва да е наистина огромен. С 20кВ енергия при добре изолирана сграда с разход около 50В/м² може да топлиш 400м² за 1 час, 200м² за 2 часа и т.н. до да речем 50м² за 8 часа като само последното има известен смисъл.

Буферния съд има смисъл според мен само в две направления. Евентуални печалби от слънчев колектор и подобряване на режима на работа на ТП като второто може да бъде постигнато и без буферен съд, но при много добре изчислена отоплителна система и специално подбрана подходяща ТП с много добро управление.
2v6 - майстор
unicata написа:
...
Друго което ме интересува е има ли някакво минимално изискване за налягането в системата, явно се тества на 5-6 атмосфери, но се чудя колко трябва да е работното и друго което не видях никъде да се споменава е разширителен съд, трябва ли да има такъв или не?
Добре е налягането на вход на помпата да е поне 0.2 bar при 20 градуса, 0.3 при 40, 0.4 при 60 ...
Разширителен съд се слага на всяка водна отоплителна инсталация.
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: