• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
В момента строя къща и ми предстои да пускам около 25-30 м кабел от таблото на ЧЕЗ, което е на стълб извън парцела, до ГРТ в къщата.
Какъв е най-подходящият тип кабел за такива цели и при вкопаването трябва ли да се изпълняват някакви допълнителни неща (гофрирани тръби, прави тръби и т.н.)?

Общата мощност, която ЧЕЗ предоставят е 12KW, като предпазителят е монофазен и мисля, че е 63А. Вероятно ще пусна 10mm2 кабел, но не знам какъв тип трябва да е (изолация, по БДС и т.н.).

Благодаря предварително,
theater
hidrazin - майстор
Чл. 372. (1) При изпълнение на кабелни линии непосредствено в земята кабелите се полагат на дъното на изкопа, ако по него няма камъни или строителни отпадъци, които може да ги наранят. При опасност от нараняване се разстила подложка с дебелина 0,10 m от пясък или пресята пръст.

(2) Върху кабелите се насипва пласт от пясък или пресята пръст (която се трамбова) с дебелина 0,35 m и върху насипа се поставя предупредителна лента (ленти) от подходяща синтетична материя.

(3) Допуска се вместо предупредителна лента нареждането на плътни тухли (блокчета от газобетон , плочи и др.) в подходяща конфигурация върху пласт от пясък или пресята пръст с дебелина 0,10 m.

(5) Кабелният изкоп се дозасипва с чиста пръст, която се трамбова на пластове по 15 - 20 cm, след което се възстановява съответното външно покритие.

Чл. 373. (1) В населени места под тротоари или терени, където не се движат превозни средства, кабелите се полагат на дълбочина:

1. за напрежение до 1000 V - 0,7 m;
Тъничък ще ти дойде този кабел.
:partyman:
bobko - специалист
Предвиди едно-две жила резервни защото след време може да ти се наложи да ги използваш. :yawinkle:
Ами да пусна 4х10мм2 СВТ освен... :)
А СВТ ли да е кабелът или някакъв друг тип се ползва за външен/подземен монтаж?
bobko - специалист
СВТ ще ти свърши прекрасна работа.Полагай не се притеснявай!!!
KingLin - майстор
Виж какво е написал хидразин под цитата в поста му!
После виж и тази таблица:
Прикачен файл:
Screenshot_130.jpg
hidrazin - майстор
theater написа:
А СВТ ли да е кабелът или някакъв друг тип се ползва за външен/подземен монтаж?
Гледай сега, с толкова информация - толкова. По принцип СВТ-то е бюджетно решение.
Приемливо е когато се полага там, където не се очаква да бъде подложен на механични въздействия и положен правилно.
Иначе си има и бронирани кабели - добро, но скъпо решение.
При теб не е ясно къде ще минава кабела. За подземен монтаж се използват и други кабели.
Аз бих сложил алуминиев - доста по-ниска цена и може да си позволиш по-високо сечение (след съответните пресмятания и увеличаване на сечението).
Това 2х10 - няма проблем, особено ако искаш да затопляш околната среда.
Съответно да ревеш че напрежението у вас е ниско. :-D
Окей. :)
Каква информация липсва?

Основното отопление на къщата, ще бъде на газ + камина. Предвидени са соларни панели за отопление на топлата вода за къпане. Кухнята ще е на газ, вероятно консумацията ще идва от евентуалните нагревателни кабели против лед + осветление и малки консуматори, като компютри, телевизори и т.н. + 1-2-3 климатика за лятото.
За алуминиевите кабели, ще зачета да видя какви са плюсове и минуси.

Според таблицата по-горе за 12КВ и 40м разстояние 2х10 е ОК, но винаги можем да се запасим...
hidrazin - майстор
Липсва през какво ти минава трасето за да определиш какъв кабел да сложиш и как точно да го положиш.
Останалото не е толкова важно. Сега си на газ - утре на ток. Нов кабел ли ще пускаш?
Предполагам и готварската печка също на газ?
За сечението - по принцип и 10 квадрата е в норми. За 40 метра ще имаш загуба на напрежение около 8 волта при пълно натоварване.
При 16 квадрата - около 5 волта.
  • 1
  • 2

Тема "Къща - кабел от ЧЕЗ до ГРТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: