• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Не знам дали разбирам правилно въпроса.... Ще минава в земята по оградата, вероятно на 50-60 см закопан и ще прави един завой 90 градуса, като в къщата ще влезне през голяма гофрирана тръба. В момента е глинеста почва там, ако има значение.
За алуминиевите кабели не знам дали си струва изобщо.
Може би по-добре да пусна 4/5х16мм2 и ще съм подсигурен за дълго време, дори и ако реша да пусна трифазен ток с термопомпа.
Salvador - специалист
Лично мнение, само мое си, но за такива относително дълги трасета по 20-30 метра, не съм фен на заровените директно в земята кабели. Работи си като бял човек, с тръба.Под 2 лева е метъра, а колко проблеми (и пари) ще ти спести в бъдеще ако се наложи нещо да променяш по-нататък...идея си нямаш.
mironcho - специалист
Добре де, строиш къща - трябва да има проект за този кабел :?
Не казвам, че там е най-доброто решение, ама не е ли по-правилен въпроса - "Предписано ми е това, дайте мнение добре ли е?"
Снимай го и го покажи тук да го видим иначе имам чувството, че изпитваш дали някой ще уцели варианта от твоя проект.

Ако го изпълниш по съвет на "майстор" или на някой от от форума и после се прецака нещо или се наложи да изравяш и/или сменяш кабела заради нещо - виновен си си сам. Ако спазиш проекта и се консултираш при промяна с проектанта си - отговорността я носи той, защото накрая е подписал, че това което е начертал е изпълнено (поне така би трябвало да бъде). Ако правиш промени искай да ти подпише заповед - трябва да знае как (и на салфетка да е пак върши работа).
Ще го направиш някак, после като поискаш проектанта да ти подпише акт.15 и се окаже, че е не одобрява варианта? - Питай първо него! А ако не знае - кажи му "проектант" и не го обиждай повече :axe: .

Иначе има варианти - описали са ги по-напред, всеки с предимства и недостатъци(основно финансови) и който и да приложиш, ако е направен с всички подробности ще върши работа.

1.Колко е далече е електромера от оградата на къщата?
2.Минава ли през път, тротоар?
3.Какво е трасето, което си намислил от оградата до сградата? - под/до пътека, цветарник, асма... ?
4...?
...Дай подробности. Най-добре проекта!
  • 1
  • 2

Тема "Къща - кабел от ЧЕЗ до ГРТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: