Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ado
Здравейте на всички във форума!

Искам да направя нова ел.и-я. прочетох доста теми във форума,но бих помолил за още помощ по следните неясни за мен моменти.
1. ясно ми стана,че ДТЗ изисква 3 проводна и-я,но никъде не прочетох сечението на защитния проводник трябва ли да е = на другите два и ако не какво отклонение в сеченията е допустимо.
2. може ли в 1 гофрирана тръба да положа кабели за кръг осветление и такива за контакти например/става дума за там където вървят заедно-напр.в коридора/
3. защо има такава драстична разлика в цените на Елмарк и Мерлин-наистина ли тези на Елмарк са толкова некачествени или е ? на реклама най-вече.Какво ще ми препоръчате като специялисти...
4. какво е мнението Ви-необходима ли е селективна защита на входа или може да се спести
5. може ли за жилището да се сложи катоден отводител по-евтин от Domae Combi ,който препоръчват от Мерлин за жилищни сгради/

Благодаря на всички отзовали се.мисля,че тези въпроси интересуват не само мен.......
Palawnik - специалист
Ado написа:
1. ясно ми стана,че ДТЗ изисква 3 проводна и-я,но никъде не прочетох сечението на защитния проводник трябва ли да е = на другите два и ако не какво отклонение в сеченията е допустимо.
За всички сечения до 16мм защитния, нулевия и фазовия проводник трябва да са с еднакво счение.
Ado написа:
2. може ли в 1 гофрирана тръба да положа кабели за кръг осветление и такива за контакти например/става дума за там където вървят заедно-напр.в коридора/
Може, но няма да сполетиш нищо. Само после ще имаш повече ядове.
Ado написа:
3. защо има такава драстична разлика в цените на Елмарк и Мерлин-наистина ли тези на Елмарк са толкова некачествени или е ? на реклама най-вече.Какво ще ми препоръчате като специялисти...
При положение, че похарчиш доста пари, заслужава ли си да рискуваш заради 20-30 лв. повече?!?!
Ado написа:
4. какво е мнението Ви-необходима ли е селективна защита на входа
Да тряба.
Ado написа:
или може да се спести
Не.
Ado написа:
5. може ли за жилището да се сложи катоден отводител по-евтин от Domae Combi ,който препоръчват от Мерлин за жилищни сгради/
Може. Но все пак виж какво съм писал за отговор 3.
Ado написа:
Благодаря на всички отзовали се.мисля,че тези въпроси интересуват не само мен.......
Моля, надявам се да съм бил полезен.
Ado
Palawnik,много ти благодаря за това,че отдели от времето си за да ми отговориш!!
Аз искам да разделя 1 голям апартамент на 2 по-малки.Така,че ID 2P 63A 300ma s/селективна/-180лв.*2=360лв.Арестор Domae клас 2 за жилищни инсталаций 1P+N c автоматичен прекъсвач-170лв.*2=340 лв.-общо 700лв.а не "При положение, че похарчиш доста пари, заслужава ли си да рискуваш заради 20-30 лв. повече?!?! "Затова и доста се учудих като видях в магазина КО на Елмарк 28лв.Ако може да ме насочиш към някой магазин с по-атрактивни цени?!!
Ado
Става дума за магазин в Сф.Ако има и магазин с готови табла още по-добре.Необходими са ми някакви стандартни табла с 1 селективна ДТЗ.1 - за усилен контакт,1- за бойлер.1- за други контакти.1 КО, импулсно реле,звънец+Тр.Това е.....
Palawnik - специалист
1.Кой те кара да слагаш D 2P 63A 300ma s/селективна/?
2.Защо 63А? Че пък и селективна.
3. Защо искаш да слагаш катоден отводител?
4.Защо пък по два?
5.Смяташ ли че ако шнайдер предлага нещо за 180 лв. някой може да го произведе за по-малко от 100?

Тема "относно ел.инсталация и ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: