• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
тонито - специалист
raduloff написа:
тонито написа:
Как се полага кабел 2 по 1.5 СВТ в стена от тухла четворка права?Остава в мазилката или се вкопава в тухлата канал?
Не се пуска СВТ кабел в мазилка.Необходимо е да е в тръба.Или да е мостов.
И мостовия ли не може в мазилка?
pipilica - майстор
Мостов може да се слага под мазилка, той май е точно за това.
BLUEPUPIL - майстор
raduloff написа:
тонито написа:
Как се полага кабел 2 по 1.5 СВТ в стена от тухла четворка права?Остава в мазилката или се вкопава в тухлата канал?
Не се пуска СВТ кабел в мазилка.Необходимо е да е в тръба.Или да е мостов.
pipilica написа:
Мостов може да се слага под мазилка, той май е точно за това.
Дайте тука малко аргументация- Защо мостовия може под мазилка, а СВТ не може?
Фитилчо - майстор
Защото това са глупави стари разпоредби(според мен)

Каква е логиката единично изолиран кабел да може, а двойно изолираното СВТ да не може.... :|
BLUEPUPIL - майстор
Тука във форума има един двама доказали се майстори, които също като твойте майстори, от време на време правят по някоя магария (в твоя случай- колоните). И като искаш от тях качество и здравина те плашат с високи цени. В конкретната ситуация на същата цена, но с повече акъл може да се постигне по-голяма сигурност на конструкцията. Ето как: Средните колони се завъртат на 90 градуса.
Прикачен файл:
web.jpg
web.jpg (53.34 KиБ) Видяна 2787 пъти
jekasus - майстор
Фитилчо написа:
Защото това са глупави стари разпоредби(според мен)

Каква е логиката единично изолиран кабел да може, а двойно изолираното СВТ да не може.... :|
Мостов е двойно изолиран.
А кой, къде се полага - Чл. 1696. Проводници и кабели се използват само в областите, указани в техническите им спецификации.
Мостов си е измислен за полагане под мазилка, СВТ просто е по-дебел, иначе не е никакъв проблем да е пряко под мазилка или замазка без допълнителна защита(гофра, тръби...), а и не се практикува рязане на канали за скриване на кабела, за да не е дебела мазилката...
Christo - майстор
+1 на jekasus

Малко инфо за размисъл. Баня на втория етаж в къща с гредореди, само с бетонни пояси. Къщата трифазно захранена, на двора заземителна плоча метър на метър. Преди трийсетина години правим банята с баща ми, бързаме, не ни се копаят канали в тухли единички, мостовакът беше новост на пазара, хайде да минем тънко, без тръби. Гофретата и те бяха новост, пластмасата им не беше достатъчно гъвкава и се чупеха лесно. Минахме без тях. Минаха годинките и се наложи ремонт на банята. Свалих плочките и повиках майстор да сложи новите. Прибирам се една вечер и го гледам, бял като платно, седи на торба лепило и пуши. Вика "Пич, от стената бие ток!" Резнах мостовака и проблемът изчезна. Сега какво има в лепилата за плочки не знам, къде е скъсана изолацията, също. Както при полагането на кабела, така и при къртенето внимавах много. Като знам как сме се къпали цялата челяд, боси, мокри, ит.н., лошо ми стана! Метър гофре в момента е 12-30 стотинки в зависимост от диаметъра http://www.tmt-elkom.com/index.php?cPat ... a5f1214117 Вземах го на слуки, не вярвам цените да са много по-различни. За голяма едно фамилна къща 200 метра гофре правят 24 лева-смешна сума! Прекарват се гофрета от всички точки до главното табло. При малък строеж и предварително проектиране на инсталацията може и да не се копае много а да се ползват отворите на тухлите и да се предвидят проходи през бетона където е необходимо. Кабелите гъвкави, стоят без напрежение в тръбите, ако има някакви слягания не се опъват и няма опасност от повреда в изолацията им. В тръбите е сухо и влажността на стената не влияе. Има възможност някой кабел да бъде подменен изцяло. Всички връзки се правят в таблото и има възможност да бъдат лесно контролирани визуално в процеса на експлоатация. В таблото лесно се оставя резерв за евентуално накъсяване. Ако излезе някаква новост, например три проводна инсталация с дефектно токова защита, лесно се преправя, нищо не къртим, ит.н., ит.н. Преди три години правих ремонт на ново закупен апартамент в София. Цялата инсталация беше изпълнена с мостовак един квадрат! Не са намерили 0,75, ако бяха намерили и с него щяха да я направят! Какво къртене беше и какви боклуци, цирк за много пари! Кърпене, шпакловане, латекс и т.н. на чисто нов блок! Да оставим мостовака на пишман строителите на блокове за продан. Да си го усукват с клещи(за икономия на клеми), да го плещят в мазилката(щото няколко километра гофре ще бъдат икономисани), ит.н. Мостовакът е простотия отвсякъде! Както и всички корави кабели! При огъване и от стареене, медта се само закалява и става чуплива. При ремонт и евентуално счупване на проводник кво прайм? Някоя простотия! Не ангажирам никого с мнението си, просто случки от живота. Поздрави на всички!
тонито - специалист
Как трябва да завърши стената в тавана?

Прикачен файл

232ee6edeabbe82e448e67072799cd15d3cde9538839c53dd7677b063aed5002.jpg
232ee6edeabbe82e448e67072799cd15d3cde9538839c53dd7677b063aed5002.jpg (93.54 KиБ) Видяна 2666 пъти
BLUEPUPIL - майстор
Понеже ме помоли на лични за мнение:
тонито написа:
Как трябва да завърши стената в тавана?
Конструктивно нещата са завършени. За вентилацията, изолацията, паропреградите и пр. има много по-опитни и по-добре теоретично подготвени от мен във форума, обърни се към тях.
тонито - специалист
ако на някой му е все още интересно....

Прикачен файл

a5.jpg

Прикачен файл

a4.jpg

Прикачен файл

a3.jpg

Прикачен файл

a2.jpg

Прикачен файл

a1.jpg