Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
estorm - специалист
Формата ще е П- образна дългата страна е 40м и 2 къси по 3м.
Върху чернозем. В общи линии мисля следното. Основата да е широка 25см /една лопата/ и дълбочина около 40см. Армировка бигли 20х20 арматура 6.5мм. Върху основата 60см височина и широчина минималната на която влиза маркуча на бетон помпата. Колко е широк тоя маркуч? И каква армировка е подходяща за горната и част?
Ще се излее наведнъж. Чудя се как да вкарам и подравня коловете за мрежа. И дали да са тръба квадрат или циментови. Дайте идеи, че такова не съм правил досега.
Накратко трябва да е висока 60см и да е бетонна. Налага се иначе хич не бих си правил труда да е такава.
Фитилчо - майстор
Квадратните колове са по удобни за работа после, но зависи и от оградата де. КАзвам ти го от железарска гледна точка.
Ако ще връзваш мрежа с тел, е все едно.
Бетонните колове, зависи пак
Изобщо зависи каква ще е оградата, не може да се даде еднозначен отговор.
Бетонните колони позволяват напрата после на сводове между тях с керемидки и ефирни платна в дупките, става много готино.
КОлкото до нивилирането, може да се заварят за арматурата, като я навържат и да се нивилират така.

За бетона не разбирам
estorm - специалист
В случая конкретно никаква визия не ми трябва. Извън полезрението ми е за да се занимавам с това. Отгоре една мрежа и това е. Гледам тия квадрати една 2мм ламаринка сигурно ще изгние набързо. Имам циментови колове трябва да реша дали да се опитам да ги бучна в пресния бетон. Вижда ми се трудно подравняването им а и ще потънат различно. Или да сложа трупчета в кофража и после да ги избия и на тяхно място да бетонирам коловете / или тръби ако реша/. Още играчка :?
radius - майстор
Коловете преди заливането. При мен стената беше 15 см дебела, но заради декоративни скосове имаше около 9 см цепка да влиза бетона. Не ползвах помпа, а от миксера директно по улея и едно като фуния, направено от кофр. шперплат. Помпата оскъпяваше излишно, а и като ти го изтрещи отвисоко най-много да размести нещо. Това под земята при мен е със стъпка 40 см широка и 40 см дълбока. Не искам да кажа да се презапасиш като мен, но е добре да има нещо Г-образно (пета), за да не вземе да се килне на една страна. Може да не е 40 дълбока, а 25 см
estorm - специалист
Чернозема е калпаво нещо. При суша зейват пукнатини цяла ръка да вкараш. При обилни валежи направо се раздува земята. При такова движение на терена дори 25 на 40 ми се вижда малко за основа. Освен да армирам добре и горната част. Относно петата не разбрах идеята Г или L да изглежда основата. Или да се направи трапец. Така най отдолу ще е широко 30/40см на кота 0 да си е 25 и нагоре май ще е 20 / едва ли маркуча на помпата е повече. Коловете са къси ако ги сложа преди заливането трябва да са във въздуха -какво ще ги удържи като ги замлати бетона? И ще се пречкат. Най ми се ще да ги забия в бетона след изливането. И накрая ще ги подравня с флекса :-D
Фитилчо - майстор
Как ще ги нивилираш като ги забиеш в бетона? :?

Казах ти, най добре да ги завариш за арматурата преди да налееш.

Другия вариант е да ги слагаш на планки върху изсъхналият бетон.

Колегата имаше предвид на L да е основата
estorm - специалист
Тази стъпка L ми се вижда осъществима само ако е широко изкопаното. И вкарам кофраж в основата. А аз мисля такъв там да нямам. Или имате предвид с лопатата да се издълбае тази пета.?Кол на планки върху готов бетон означава анкери, пробиване пък и трябва изравнителна замазка
иначе пак няма да са подравнени. Има си специални колове вчера ги гледах в Практис и верно ще стане една идея по красиво ама нямам желание да я докарвам на тоя участък. И да губя още време.
Арматурата е плаваща и да заваря към нея пак ще си играе на воля. Единствено ако се закрепи някак си към кофража. Е, че се зацикли тук не знам кое да бъде. На вид простичка работа :)

Тема "Търся съвет за бетонна ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: