Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
saraneron - специалист
Стиви написа:
saraneron написа:
Мислено е как да се спаси човека когато е попаднал под напрежение а не само превантивната защита,затова не случайно е определен колко да е този ток!В америка тази стойност е опредаделена на 2-3милиампера.И двете наща са важни,защото много често може нещо да е офазено някъде, кадето няма да се регистрира уречка дори при наличие на трети проводник, ДТЗ НЕ СРАБОВА и като барнеш там се припотяваш после по дланите!Така ли е?
Може ли линк за тези 2÷3 милиамперa и пример за онези много чести случаи, в които се офазява нещо свободнодостъпно, без да го регистрира ДТЗ и/или АП.

И престанете да давате идея да се ползва двупроводна инсталация с ДТЗ. При занулени или заземени уреди и контакти, не бива да има каквото и да е прекъсване на защитния проводник, (включително от ДТЗ) който в случая с двупроводна инсталация се явява нулата. Това в пълна сила важи и за ключовете за бойлери които масово прекъсват и нулата в двупроводна инсталация.

Дефектнотокова защита в двупроводна инсталация може да се ползва само в много редки и по скоро частни случаи, както в случая с незаземените контакти на автора на темата.
В гуглето : gfci outlet Много картинки има и с човечета !Те пък защо са се офазили не е ли изключила вече ДТЗ?Кликваш на която си харесаш и четеш ,ако не се справяш с английския ,преводача на гугал помага.За наи-чести случаи ще ти подскажа ,например в кухнята половината ти уреди по бара са без трети проводник.Сушоари самобръсначки и куп китайски и не само високотехнологични боклуци вклччително и в банята . Кабели с нарушена изилация,мишоци закусвали с изолация,звънчев кабел за 220волта ,какво още да изброявам? За утечкчка , която в повечето случаи довежда до късо .Този предпазител и зануляването да не е да пази хлебарките.То като погледнеш 80-90% от електрическите приботи нямат трети проводник.Това значи ли, че те не за защитени от ДТЗ ако има монтирана за тези контакти в които се включват.Третият проводник/защитен/ свършва в контакта и дотам.Занулен незанулен заземен все тая.На печката не се слага ДТЗ,за бойлера коментирахме ,какво остана.Радиатора в спалнята.Ама хайде, откривай топлата вода.Каквато и защита да измислиш, докато не спреш тока винари може да те брулне отнякъде.Въптосът е кога и как можем да подобреим дадена ситуация и като си мислим, че я подобряваме да не я влошаваме!
FM STEREO - специалист
saraneron написа:
Грешиш !Идеята на ДТЗ е двуяка! 1.Ако има утечка по-голяма от 30 милиампера за контакти да изключи линията .2.Ако човек се офази по една или друга причина и тока през него е по-голям от 30милиампера ,да изключи линията.Вторият вариянт е основния .Мислено е как да се спаси човека когато е попаднал под напрежение а не само превантивната защита,затова не случайно е определен колко да е този ток!В америка тази стойност е опредаделена на 2-3милиампера.И двете наща са важни,защото много често може нещо да е офазено някъде, кадето няма да се регистрира уречка дори при наличие на трети проводник, ДТЗ НЕ СРАБОВА и като барнеш там се припотяваш после по дланите!Така ли е?
Това го знам,написах го нарочно така с прости думи за да стане ясно защо е нужен третият проводник,ако е офазено нещо,то предпазителя преди защитата ще изключи за това се прави защитно зануляване :partyman:
Junak - майстор
saraneron, като си такъв голям "специалист" по ДТЗ, защо повдигна тази тема? Ако е да демонстрираш знания... :?
saraneron - специалист
Junak написа:
saraneron, като си такъв голям "специалист" по ДТЗ, защо повдигна тази тема? Ако е да демонстрираш знания... :?
Защото съм,, специалист ,, и затова питам ,ако бях без кавички ,нямаше да питам. Досега съм монтирал десетина ДТЗ само на три проводни инсталации ,на други не съм попадал,твърде скромен опит ,затова питах най- смирено, може ли да се монтират и на дву проводна ,защото се усъмних в коректността на това изискване за третия проводник . Имам желание да си сложа в таблото ДТЗ без да тегля трети проводник ,защита от пренапрежение и да заземя с локално заземяване нулата в таблото,което е трифазно.Нали се сещаш ,какво може да се случи ако изчезне нулата по трасето . Проводниците са 1.5 за осветление , 2,5 за контакти, 4 за бойлер и всичко си е ок.Татко е изградил лично инсталацията , както в къщи така и в половината град и е направена както трябва но за времето преди 40 години с изключение на земното ,което според мен си е груб пропуск.За да се пусне сега трети проводник се за формя голяма работа, която се опитвам да избегна като допусна разумен компромис.Затова исках да се убедя ,че няма нещо ,което да пропускам ,но се започва,не та не , задължително се иска трети проводник ,иначе забрави,няма да работи и т,н.. Има хора тук , които са монтирали стотици ДТЗ и са наистина специалист но едва ли са се замисляли сериозно за този казус и се изказват шаблонно. Други ,удариха по едно рамо , което според мен е по-логичното да може, без трети проводник ,отколкото да не може.Въпросът е интересен не само за мен, но и за много други и ако се приеме за вярно нещо грешно ,да не стане сакатлък. Затова е и част от дискусията.Е,хайде ,кажи си и ти мнението ,без да съдиш и определяш ,кой какъв е и колко знае.Знаещите са в БАН и рядко пишат по форумите.
Junak - майстор
Еми има една Наредба 3, която не разрешава прекъсване, комутиране и т.н. на нулевия проводник. Дали българинът спазва наредбите, е друг въпрос. Причината - при претоварване може да се стигне до "залепване" на единия контакт, и това може да е фазовия. Ефекта, надявам се, ти е ясен. При теб проблема е там, че твоята инсталация не се отнася към никоя от съществуващите сега системи. Тя е от времето на изолирания звезден център, но тогава потенциала на фазата към "земята е бил съвсем различен. По това време хората имаха в къщи няколко крушки, радио в дървена кутия, един котлон с открит реотан. По големите /и по опасни/ електроуреди имаха предвидена клема за допълнително външно заземяване.
Направи зи заземяване, махни нулевия предпазител, сложи Шуко за уредите с занулен корпус. Тогава вече ще стане TN-C.
Не слагай ДТЗ. Майната и на Наредбата, но си помисли какви утечки ще имаш от стари кабели и стари спайки в кутии. Ще се вкараш в страшен филм. Сложи си една локална за "мокрото" помещение. Не че докато ги нямаше ДТЗ-тата, населението намаля наполовина. Една добре направена и поддържана TN-C система си е перфектна.
Поздрави.
gogo7777 - майстор
Е това е истината за неговата инсталация. Нищо друго не му трябва. :)
saraneron - специалист
E ,така звучи по колегиално и професионално.Благодаря!Да забравим за моята инсталация ,но в духа на темата да попитам:Каква е идеята за едновременно прекъсване на фазата и нулата в бойлерното табло ,при условие ,че такива табла се правеха и монтираха далеч прди в БГ да се полага защитния проводник? Покрай това табло винаги си е имало дискусия . Подобна ситуация се явява ползването на ДТЗ при товари захранени нормално с двупроворен кабел. :?Или се избира по-малкото зло и се вкарва в наредбата.
Junak - майстор
Тц. Не позна. Когато съществуваше това изискване, ключа в бойлерното табло прекъсваше и двата захранващи кабела. Но до самия бойлер имаше и трети кабел /по спомен жълт/ от главното табло. Този кабел се свързваше директно към корпуса. Друг въпрос е как го правеха някои "майстори". :)
saraneron - специалист
Junak написа:
Тц. Не позна. Когато съществуваше това изискване, ключа в бойлерното табло прекъсваше и двата захранващи кабела. Но до самия бойлер имаше и трети кабел /по спомен жълт/ от главното табло. Този кабел се свързваше директно към корпуса. Друг въпрос е как го правеха някои "майстори". :)
,,Майсторите ,,правят това, което е по проект Електро.Лично съм вижал и изпълнявал няколко ,в които е заложен само двужилен мостов кабел до въпросното табло и слд него до бойлера,ПРОЕКТИ 1996г.Жилищна кооперация 50 апартамента, 6 офиса.
Junak - майстор
Еее, никога не съм казвал, че между проектантите няма "майстори" :) Казвам какви бяха изискванията

Тема "Мнооооооого стара ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: