• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

имам проблем с бойлер аристон или с монтажът му - водата уж е загрята достатъчно, но се променя от топла до студена, не е с постоянна температура, до колкото е възможно. Монтиран е в "ново строителство", където би трябвало да има ТЕЦ в бъдеще. Трябва и двата щранга да са отворени, за да тече "топла" вода. Не знам каква е схемата на свързане.
Може ли да ми дадете насоки какъв би бил проблемът? Какво мога да направя, за да изолирам проблема - самия бойлер или монтажът му?

Предварително благодаря за съдействиета!
kozl - майстор
Щом чакаш ТЕЦ значи като ползваш бойлера затвори крана за входяща в апартамента топла вода. Ако всичко е монтирано правилно този кран трябва да е преди водомера за топла вода.
Желателно е когато някой се къпе другите в апартамента да не ползват вода - дори за WC, щото е неприятно за къпещия се. променя му се температурата на водата и може и да се поощави :lol:
За съжаление това, което констатирах е че ако крана за топлата вода е спрян водата си е студена. Ако крана за студена е затворен - вряла. Все още има само в банята батерии, така че не се влияе от другите.
Идеи как да разбера как е монтиран бойлерът?
LazarGanev - "Велик майстор"
ronic написа:
Ако крана за студена е затворен - вряла. Все още има само в банята батерии, така че не се влияе от другите
Кой кран за студена вода - на водомера или на бойлера? И кой кран за топла вода?
kozl - майстор
Със сигурност това не са главните кранове на апартамента. Това вероятно са кранчета за бойлер или за смесител или......
Ако са кранчета на смесителя - обяснението ти съвпада. Па възможно е бойлера и смесителя да са разменени или да няма монтирани кранчета за бойлера.
Ама как да разберем. У нас навсякъде имам кранчета, за бойлера, за смесителите по две, за промивните казанчета, но само 2 са централни.
Искаш да разбереш как ти е монтиран бойлера преди да си разбрал къде са ти главните кранове :shock:
А почни с главните кранове. Като затвориш и двата и никъде не трябва да има вода. Като отвориш само този на студената трябва да текне студена навсякъде и топла като е загрял бойлера. А главния за топла вода трябва да стои затворен, докато се включите към централното топлоснабдяване. Когато се ползва вода от ТЕЦ, се отваря главния за топла вода, а крановете на бойлера се затварят и бойлера се изключва.
Кой ти монтира бойлера и смесителите? Колко са монтираните смесители и какви? Свързана ли е водата на тоалетната чиния? Има ли на бойлера обратен клапан и предпазен вентил?
Това са точно главните кранове за топла и студена вода на двата щранга, на бойлера няма кранчета, които да спират водата, нито на смесителя.
* Главни кранове - намерени =D>
* Затварям двата няма вода
* Отворен студен - само студена вода
* Отворен топла вода - само топла вода
* Отворени и двата - към синьо студена вода, към червено "топла" вода, от веме на време по-хладка[/list]
В момента има смесители само в банята, защото само тя е готова, тоалетната чиния е свързана
Има ли на бойлера обратен клапан и предпазен вентил? - не знам и не видях, прикачвам снимка.

Това което забелязах е, че където трябва да е кухненската мивка изводите за топла и студен вода са свързани с мека връзка и на пръв поглед водата би трябвало да байпасва. Възможно ли е това да прави проблема са промяната на налягането и температурата на топлата вода?

Прикачен файл

IMG_1353.JPG
kozl - майстор
Махай меката връзка и слагай тапи. Имаш комбиниран вентил (ОК+предпазен). Даже има и нещо, което за пръв път виждам и съответно не знам за какво служи.
Ако това са ти главните кранове, за да се случва това, което пишеш, то означава, че топла вода влиза от ТЕЦа, а не от бойлера ти. А ти писа, че ТЕЦа е в бъдещето :shock:
Докато няма обща топла вода, подгряването е чрез бойлери. За да не захранваш общия водопровод, твоя главен кран за топла вода требе да е затворен иначе твоя бойлер шъ стане ТЕЦ за комшиите, освен ако некой не се сетил да монтира ОК на входа тИ, за топла вода.
Това, че нямя кранове специално за бойлера не е добре при положение, че ще ползваш и обща топла вода. Минимум на входа на бойлера, за да може като полваш външна топла вода да го затвориш иначе през бойлера ще се смесва студена с топла.
По снимката изглежда бойлера да е хоризонтален. Аз нямам добри впечатления от хор.бойлери. По-бързо се смесва студената с топлата вода при ползване или по-бързо спада Т на топлата вода на душа.
Gnus - специалист
kozl написа:
Даже има и нещо, което за пръв път виждам и съответно не знам за какво служи.
http://teplovik.net/product/957/magnitn ... al-dima-12
Следва въпрос от моя страна - това действително ли работи?
Стиви - специалист
Разбира се че не помага, а дори вреди, защото драстично намалява дебита.
Стиви - специалист
Разбира се че не помага, а дори вреди, защото драстично намалява дебита.

Автора да маха на меката връзка между топлата и студената вода защото от там е проблема.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с бойлер - промяна на водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: