Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
Да пооживим малко старата тема.

Усъмних се и аз в паразитни течения по серпентината, докато не се оказа, че просто бойлера си изтива.

Имам бойлер 200л в котелно помещение вътре в къщата и забелязвам при нулева консумация и затворена серпентина градусите спадат от зададените 55С на 50С за около 13 минути (при датчик ниско долу). Това ми се струва много, за уж модерен и изолиран бойлер (Елдом неръждавейка)? При монтажа съм сложил отдолу някакъв фибран 2см. (повече не можеше - над бойлера има друго съоръжение, че да го повдигам). Пода е плочки. Какво слагате вие против изтудяване?
ESPACE - майстор
Чак пък такова изстиване. По-скоро е някаква дифузия с по студена вода отдолу.
alx359 - специалист
Все някъде ходи това топло. Също може би водата продължава да изстива отдолу като става все по гореща отгоре, но до кога? През ~13мин. наблюдавах многократно как се пуска нагревателя (преди не съм обръщал внимание на този ефект, щото все се ползва вода а сега през нощите мониторинга на Натурела ми показва от ПК какво става и там). Дъното е студено, но шапката не е също гореща. Пода е нормално студен като за плочки. Термометерът на горната половина често е доста наклонен вдясно обаче (затова намалих на 55С). Какви ли са едни нормални топлозагуби на други съвременните стоящи бойлери? Явно ще трябва да го повдигна и да сложа по-яка изолация, но това значи преправяне на парното.

ПП. Също друго явление забелязах чак сега, когато котела не работи и водата на парното е студена:

Когато се ползва вода, Т на водата на бойлера отдолу се понижава рязко. Така dT между термоелектрическата задвижка на серпентината и водата на котела може да става моментно >5*С и той се отваря. Водата почва да се топли и да се покачва във бойлера, но също да се покачва бързо и на котела заради естествената циркулация, защото по-горе е по-горещо. Как иначе го избягвате това, освен с местене на Т. датчика по-горе (което ще направи по-нееефективна серпентината)?
kalin72 - майстор
При мен, 300 литров бойлер с две серпентини, когато парното не работи, затварям с кран горната серпентина, защото и при мен започва една приказна циркулация на топло...сега при загрят до 60 градуса (в средата) вечерта бойлер, изключен елнагревател, сутрин в 7 имам 52 градуса в средата. Долу на соларната серпентина водата е 10-11 градуса :)
alx359 - специалист
kalin72 написа:
При мен, 300 литров бойлер с две серпентини, когато парното не работи, затварям с кран горната серпентина, защото и при мен започва една приказна циркулация на топло...сега при загрят до 60 градуса (в средата) вечерта бойлер, изключен елнагревател, сутрин в 7 имам 52 градуса в средата. Долу на соларната серпентина водата е 10-11 градуса :)
Разбирам, значи както моето дередже си :) Повдигнал ли си го повече от пода? Дали си струва?
kalin72 - майстор
Не, не е повдигнат, на голия цимент си е, на крачетата си. Много ми е ниско котелното, и няма как да подложа фибран или вата...квото, такова :lol:
alx359 - специалист
Калине, не видях какъв ти е бойлера? Моят е Елдом GreenLine 200л. и има дупки обозначени за Т. сонди, но не знам що ми сълзи понякога и от тапите им, че ме притеснява да не шурне вода ако ги развия? :?
kalin72 - майстор
Бойлера е Бош WST 300, предполагам чешки или турски, емайлиран.
http://www.bosch-climate.bg/products/wa ... aters.html
LazarGanev - "Велик майстор"
Калине, бойлерът ти е немски и разликата от елдомския е от земята до небето :wink:
kalin72 - майстор
Възмжно е да е немски, още по-добре, някъде прочетох, че са или чешки, или турски, правени по спецификите на Бош :)
И наистина изстива с неголяма скорост, не като на Алекс 5 градуса за 15 минути....при него явно има проблем.

Тема "Защо бойлера ми изстива?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: