Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mironcho - специалист
saraneron написа:
...ПРОЕКТИ 1996г.Жилищна кооперация 50 апартамента, 6 офиса.
Примера ти не е съвсем точен, защото изискването за ДТЗ и трипроводна линия е от 2004г. До тогава беше само препоръчително.

За съжаление има по-фрапиращи случаи: 2012г, нова къща изпълнена двупроводно,
-Що бе?
-Ами да спестим някой лев на собственика.
-А сега иди и му кажи, че трябва да кърти и за да се добави още една жица! :axe:
-Ама той незнае, че сме му спестили парички :shock: ...
и това защото "майстора" след като (ако) е завършил техникума не е прочел и ред по професията си през следващите 25 години... иначе обучава внука си...

По-напред беше питал защо печката в кухнята може да е без ДТЗ. Защото ДТЗ се изисква за линии към които се свързват преносими електроуреди - разбирай завършват с контакт (бойлера е друга бира), останалите се защитават(зануляват) през пластините на щепсела (знам, че го знаеш). По тази логика осветлението, печката в кухнята и климатиците (ако са на твърда връзка) могат да са без ДТЗ и ако е изпълнено така не е против правилата.

За двупроводната линия и ДТЗ - тука има много ако-та (цапат!) и обаче-та.
Можеш да сложиш (имаш кинти - слагаш), обаче към контактите, които са към нея трябва да включваш само уреди от клас II (надявам се знаеш какво значи), които така или иначе са с двупроводен шнур и третия проводник не им трябва (за къф чеп ти е ДТЗ тогава :? ).
Айде обясни това горното на възрастен човек, на жената, на децата, на гости или даже на себе си, че трябва да внимаваш, къде какво включваш - НЕПРИЛОЖИМО Е. Е затова не се правят смесени измислици с ДТЗ на двупроводна линия - именно, защото 0-та не трябва да се прекъсва никъде при TN-C система! Защо е имало предпазител на 0-та едно време - по-назад пише (мисля).

Сега ако-то: включваш например микровълнова и тъпата печка нещо не е наред (например влага) ДТЗ трябва да сработи, ама не сработва защото фазовият контакт е залепнали и корпуса на печката остава под напрежение и няма зануляване щото не е шуко (или шукото не е занулено или двупроводна или...) ... тогава :?: ?? и детето ти се заиграе около нея...
Някой може да опонира - вероятност 1:1000000, да де ама закона на Мърфи гласи, че тя сработва в 9 от 10 случая :supz:

В твоя случай смени контактите с шуко (все пак е повишаване на безопасността) старите контакти най-вероятно са прилично корозирали и по спомен (може да не съм прав) са за Imax=6А, провери кутиите и поднови връзките и толкова. Ако ти е мерак - сложи ДТЗ на бойлера. Вземи кутия за 2 модула сложи вътре една ДТЗ комбинирана със защита 16А или 25А (зависи какъв ти е бойлера) и я монтирай на стената на банята, от нея - нов трижилен кабел. Мисля, че е излишно да напомням да се увериш в изправността на нулата от таблото до ДТЗ-то и да си сигурен, че не се прекъсва с ключ например. или... изобщо нищо не пипай

ДТЗ и въобще преработка на стара инсталация е по желание, изисква се само при основен ремонт (ъпгрейт ле беше модерната дума :-D ?).

Мързела е велика движеща сила - Абе вземете почетете малко - всичко си пише в учебниците за техникумите.
Гугъл и форумите могат да подскажат по-добър вариант, но не и да ъпгрейтнат рутината.
... продължението е изтрито (от мен) :partyman:
8180 - майстор
mironcho написа:
....
И къде в това писание е ОТГОВОРЪТ на питането на Автора (и др.) за ДВУ-проводна инсталация и ДТЗ?
Някой по-горе заядливо ме караше да броя уредите в къщи. Да отговоря - ок. 70% от преносимите са с двупроводни шнурове, вкл. електрониката (90%), която "щяла да се защити от ДТЗ". :?

"Сигурно сам знаеш", че ДТЗ работи на диференциален принцип и ГЛАВНОТО й предназначение е защита от ПРЯК ДОПИР на човек до ФАЗА (аварийно офазена част и несработила др. защита), когато през тялото протича (но не убива) ток до 30мА (често е по-малък).

Давайте нататък с доводите по въпроса на Автора - "кога ДА, кога НЕ и ЗАЩО?", по възможност без хипотетични малко вероятни комбинации от дефекти. Аз го мисля, например, че дефектирала ДТЗ чисто и просто връща ситуацията в предишното и положение (без ДТЗ). Работещата ДТЗ дава допълнителната, спомената по-горе и действително уникална защита.

И един принципен, породен от някои от "доводите против" (не бях се замислял) - за чий ДТЗ изключва И НУЛАТА при сработване (независимо от схемата на инсталацията)?
DMN - майстор
8180 написа:
за чий ДТЗ изключва И НУЛАТА
Според мен, това е така, защото за да работи ДТЗ, през нея трябва да минават и двата проводника - фаза и нула. Ако тя изключва само фазата, то значи, че трябва да изключва само единия проводник, но какво ще стане, ако някой пишман майстор размени проводниците(фаза и нула) - тогава ДТЗ ще изключи нулата, а фазата ще остане, затова по-сигурно е и двата проводника - така си мисля аз :) .
Junak - майстор
8180 написа:
И един принципен, породен от някои от "доводите против" (не бях се замислял) - за чий ДТЗ изключва И НУЛАТА при сработване (независимо от схемата на инсталацията)?
Зашото ДТЗ изключва и при утечен ток между PE и N. Тогава, ако не прекъсне и N, работата на всички други ДТЗ става невъзможна.
ДТЗ е създадено и за система ТТ.
mironcho - специалист
8180 написа:
..."кога ДА, кога НЕ и ЗАЩО?"...
Кога НЕ: при двупроводна крайна линия ДТЗ е неприложима защото ще прекъсва и нула/земя, което е недопустимо. Това независимо дали контакта в края е шуко или от по-стария модел.

Кога ДА: според Наредба 3:
Чл. 1789. За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди, се предвижда автоматично изключване на захранването чрез защитен прекъсвач (ЗП).
Чл. 1796.(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи.
(ЗП=ДТЗ)
mendi - напреднал
E ако контактите са от стария тип и дори конструктивно няма опция за защитно зануляване какво ако нулата прекъсне? Фазата пак няма от къде за излезе на корпус.
От друга страна ако при нарушаване на изолацията, корпуса се офази те спасява само наличието на ДТЗ, без значение дали нулата е здрава или не.
alsted - майстор
Ти май хортуваш, че ДТЗ ще изключи безопасно през теб? Аз казвам "пас" :wink: Ще вметна друго - за какъв ни е ДТЗ изключваща при 30мА като при наличието на много надеждно зануляване/заземяване, ще изключи някой предпазител своевременно или поне ще прегори фазовия проводник, в някоя не чак толкова добра връзка (и/или "протичалия продължително време голям ток")

Тема "Мнооооооого стара ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: