saraneron написа:...ПРОЕКТИ 1996г.Жилищна кооперация 50 апартамента, 6 офиса.Примера ти не е съвсем точен, защото изискването за ДТЗ и трипроводна линия е от 2004г. До тогава беше само препоръчително.
За съжаление има по-фрапиращи случаи: 2012г, нова къща изпълнена двупроводно,
-Що бе?
-Ами да спестим някой лев на собственика.
-А сега иди и му кажи, че трябва да кърти и за да се добави още една жица!

-Ама той незнае, че сме му спестили парички

и това защото "майстора" след като (ако) е завършил техникума не е прочел и ред по професията си през следващите 25 години... иначе обучава внука си...
По-напред беше питал защо печката в кухнята може да е без ДТЗ. Защото ДТЗ се изисква за линии към които се свързват преносими електроуреди - разбирай завършват с контакт (бойлера е друга бира), останалите се защитават(зануляват) през пластините на щепсела (знам, че го знаеш). По тази логика осветлението, печката в кухнята и климатиците (ако са на твърда връзка) могат да са без ДТЗ и ако е изпълнено така не е против правилата.
За двупроводната линия и ДТЗ - тука има много ако-та (цапат!) и обаче-та.
Можеш да сложиш (имаш кинти - слагаш), обаче към контактите, които са към нея трябва да включваш само уреди от клас II (надявам се знаеш какво значи), които така или иначе са с двупроводен шнур и третия проводник не им трябва (за къф чеп ти е ДТЗ тогава

Айде обясни това горното на възрастен човек, на жената, на децата, на гости или даже на себе си, че трябва да внимаваш, къде какво включваш - НЕПРИЛОЖИМО Е. Е затова не се правят смесени измислици с ДТЗ на двупроводна линия - именно, защото 0-та не трябва да се прекъсва никъде при TN-C система! Защо е имало предпазител на 0-та едно време - по-назад пише (мисля).
Сега ако-то: включваш например микровълнова и тъпата печка нещо не е наред (например влага) ДТЗ трябва да сработи, ама не сработва защото фазовият контакт е залепнали и корпуса на печката остава под напрежение и няма зануляване щото не е шуко (или шукото не е занулено или двупроводна или...) ... тогава

Някой може да опонира - вероятност 1:1000000, да де ама закона на Мърфи гласи, че тя сработва в 9 от 10 случая

В твоя случай смени контактите с шуко (все пак е повишаване на безопасността) старите контакти най-вероятно са прилично корозирали и по спомен (може да не съм прав) са за Imax=6А, провери кутиите и поднови връзките и толкова. Ако ти е мерак - сложи ДТЗ на бойлера. Вземи кутия за 2 модула сложи вътре една ДТЗ комбинирана със защита 16А или 25А (зависи какъв ти е бойлера) и я монтирай на стената на банята, от нея - нов трижилен кабел. Мисля, че е излишно да напомням да се увериш в изправността на нулата от таблото до ДТЗ-то и да си сигурен, че не се прекъсва с ключ например. или... изобщо нищо не пипай
ДТЗ и въобще преработка на стара инсталация е по желание, изисква се само при основен ремонт (ъпгрейт ле беше модерната дума

Мързела е велика движеща сила - Абе вземете почетете малко - всичко си пише в учебниците за техникумите.
Гугъл и форумите могат да подскажат по-добър вариант, но не и да ъпгрейтнат рутината.
... продължението е изтрито (от мен)