Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
fore - майстор
Тия 50 са примерни. Аз мисля да прасна една Есабска ръкохватка, а тия железните ще ги оставя за резерв.

Чудя се дали може електерода да се завари в ръкохватката при лош контакт -понеже е от желязо. :mrgreen:
koveslav - майстор
fore написа:
.........Но за тия пари неможе и машина и кабели. Поне байонетите са ок.
Ех как добре са ни възпитали.....потребители послушковци.Да вземем да им благодарим,че въобще нещо са ни дали,а?
Сметката в случая е само една- нямаш ли нормални за ампеража кабели,нямаш и електрожен.
В твоята сметка поправи напрежението на 20-30V,колкото всъщност варира под товар.За вкъщи 16кв са предостатъчни.И от колкото повече отделни влакна е изработен кабела,толкова по-добре.
Стиви - специалист
koveslav написа:
И от колкото повече отделни влакна е изработен кабела,толкова по-добре.
Това заради тока, или за удобството от по-гъвкав кабел?

Моя домашен електрожен оборудван с 50 квадрата кабел около 5 метра за ръкохватката и още толкова за масата. А ръкохватката е направена от винкел и арматура с нанизан парче маркуч за дръжка. Като заварявам на по високо увивам кабела около ръката си за да не ми тежи, защото имам чувството че тежи колкото електрожена. Така че фоор (така ти се чете ника на английски), не е чак толкова важно с какво заваряваш, а как заваряваш. Не се вживявай толкова тази ръкохватка няма да ходиш на ревю
fore - майстор
Пределно ми е ясно че и с тая желязната ще заварявам както и с месинговата. Можеби при електроди 1,5 мм може и да имам проблеми с токове от 10 А. Другият проблем е че тази тежи доста и това определено не е добре.
Лично мене късите кабели не ме притесняват. Инвертора го слагах на стълба, на рибарника и къде ли не. Само на рамо не го сложих, а си направих и самар с карабинери за целта. Изолацията е добре да е гъвкава защото е по удобно -маневрено, няма да се напука и тнт. Сигурно и по ситните влакна на по дебел кабел пак ще го правят по гъвкав.

Та в моят случай за големи токове едва ли ми е необходима супер ръкохватка, но за малки може и да е по добре да е качествена.
И моята маса е тенеке, но не ми е правила проблем и не я мисля. За 13-14 лева не мисля че е проблем да сложа нормална ръкохватка.
Та както при заваряването не е най важното ръкохватката, а оператора, така и ника ми не е важно как се чете на английски, че Е-то не се произнасяло и тнт, а е важна личността зад ника ! :partyman:

Може да го четеш и като 4-Е.
Стиви, аз за твоята винкелна ръкохватка вече споменах- виждал съм такива и вършат работа.
==========

В моят случай с асмата ме беше страх единствено да не допра корпуса на апарата в заваряваният детайл. Голема теснотия и отвсякъде асма- свят да ти се завие. :mrgreen:
koveslav - майстор
Стиви написа:
Това заради тока, или за удобството от по-гъвкав кабел?

Заради реалността на квадратурата и съответно по-малкото съпротивление и загуби.Гъвкавостта зависи и от качеството и твърдостта на материала на влакната,а не само от дебелината им естествено,а също така зависи и от вида и качеството на изолацията.
Въобще няма да се учудя ако менте 20 кв. кабел се изравни по параметри с качествен 16кв.Ментетата са навсякъде и за съжаление се оказва,че така е вече и в по-високия ценови сектор.Ето снимки на едно менте което не е евтино.Кабела е купен по предназначение за заваръчна машина,отрязан от руло.Дано някой не си направи кабел за акумулатор в автомобил или въобще в топла зона от такова чудо.Гарантирам,че с кабелите на Кракрата(нали попитахте какви са) това НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!Може повърхността им примерно да прегори(само като качество на материала) и да стане твърда и чуплива,но не и това стопяване като на обикновен полиетилен и пълно късо. Трябва да внимаваме да не се запалим с някоя нова технология или материал!!!

Прикачен файл

Photo0512.jpg

Прикачен файл

Photo0513.jpg
gogo7777 - майстор
Ами те кабелите стареят.....показаният не е силов кабел на заваръчен апарат.
Имам дефектен шланг от една Цебора /кабелчето за бутоните даде фира, това е слабото място на тая марка/, извадих силовият кабел и маркуча /да има :) /.....е кабела 25 квадрата не е мръднал, гъвкав, негорящ и здрав. Вярно, че е бил под гумен шлаух, но шланга се влачеше по обекти доста години. Та в тоя кабел има доста каучук и силикон, не случайно шланга струваше 220 кинта /по спомен/.

Форе...на всички въпроси получи отговори.....не превръщай темата в мохабет. Задавай стойностни тематични въпроси, моля. На тях ще се радвам да ти отговарям. Никой не го интересува кво аджеба дириш на Илиянци, пораждащо твоите терзания относно заваръчна техника и консумативи.
fore - майстор
Кабеляците са 16 квадрата :mrgreen: твърди. Но не се топят.

Вярно е че тънките жила в кабела го правят по плътен и повече изпълват квадратурата му. При по дебели жила ще има повече въздух и реално ще се губи от сечението.

На апарата пише че при разтоварен режим (празен ход)- напрежението е 48 волта.

Изходен капацитет - 10kVA

Uo=62 V

200 А- 60%
gogo7777 написа:
Форе...на всички въпроси получи отговори.....не превръщай темата в мохабет. Задавай стойностни тематични въпроси, моля. На тях ще се радвам да ти отговарям. Никой не го интересува кво аджеба дириш на Илиянци, пораждащо твоите терзания относно заваръчна техника и консумативи.
Опа извинявам сече си позволих да питам за конкретна марка ръкохватки видяна в този магазин и с това те обезпокоих ! #-o

Вярно че това беше ваша запазена марка да превръщате темата в бит пазар и да стават Страшни спорове и скандали. =D>
За справка - да се погледне назад в темата.
Та сори ! Давайте вие - ваши са правата над това.
gogo7777 - майстор
На апарата пише че при разтоварен режим (празен ход)- напрежението е 48 волта.

Изходен капацитет - 10kVA

Uo=62 V

200 А- 60%
Нали знаеш категорията на твоя апарат.....не вервай на лепенката.....освен тия 60% да са дадени за околна температура около нулара :) А и напрежението, ту 48... ту 62....айде стига :cool:
Вярно че това беше ваша запазена марка да превръщате темата в бит пазар и да стават Страшни спорове и скандали.
За справка - да се погледне назад в темата.
Ооооо я си...... :evil: .........На всеки твой въпрос, превръщайки темата в боза, ще получаваш от мен това отношение за напред. Реви, на който искаш :evil: .
stan73 - майстор
Да, най-добре да го измери. Аз на моята нова машинка го мерих - 70 волта е.
П.П. Мой приятел, който принциипно е енергетик, но но по стечение на обстоятелствата (а и наличие на промишлени количества дарба) си заварява прекрасно и с трансформаторен електрожен с правен ръчок и със заваръчни кабели 10 квадрата (включително с неговият правен, с моят старият (Аинхел, трансформаторен 100А (най-вероятно произведен от Кенде), а и с моят новият (брандиран като Елжен, но си е чисто IGBT китайче (всъщност с него се заварява най-лесно, даже и аз правя прилични заварки (а принципно съм начинаещ, а и калпав заварчик), докато на аверчето са направо прекрасни)). Та най-вече зависи от "задръчокното устройство". :)
П.П.2 На новата ми машинка китайчетата съвсем са се престарали с означенията:
На кутията му пише ПВ при 200А - 80 процента, а при 178 А - 100 процента (дано поне отчасти да е вярно и да не са се изхвърлили много). Факт е, че прави реални 160 Ампера и то не усилен до края, а усилен докрая и с 4 кв. електрод направо "издухва материала", но ще видим как се държи в по-дългосрочен план, че засега съм го ползвал съвсем малко. Според аверчето е много удобен и приятен за работа...
fore - майстор
dragozow написа:
Тая марка и като заваръчни апарати не се слави с добри отзиви и ръкохватките им недомислени !
Проблема е че от някои произяводители просто не може да се поръча нещо хубаво. На скоро пусках заявка и аз до италианците ( Deca) и наистина нямат хубава щипка и ръкохватка, просто поръчах каквото има за да си допълня пратката. При заваръчните машини е същата работа, тези които ми харесват са от 2 бона нагоре и определено не струват толкова.
Драгозов понеже ти прояви интерес към моето мнение, та явно си никой за Гого, ама кво да се прави -Съдба.

gogo7777 написа:
Ооооо я си...... :evil: .........На всеки твой въпрос, превръщайки темата в боза, ще получаваш от мен това отношение за напред. Реви, на който искаш :evil: .
Еми да си............. =D>

И не се чувствай длъжен моля те да ми даваш мнение- ще вземеш да се претовариш нещо, че да те мисля после.

Не -не си знам категорията на апарата. Та чакам просветление. Тия 60% са при -275- абсолютната нула. Тогава атома замръзва от студ.

Да рвева ? Хахаха Че аз си пия Виното под Асмата ве брат ! За каво да рева, за тебе ли охохохо !
Аз ти казах- много си си повярвал.

stan73,
Всичко може да се измери- верно е. Ама хората го написалил, аз съм го гледал, та ...............и да го меря пак тая ще е .
Последна промяна от fore на чет апр 30, 2015 12:49 am, променено общо 1 път.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: