• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Проблема е че нямам парно и зимата ако няма слънце тези 200л ще трябва да ги стоплям на ток :-k
Иначе още сега бих взел още един колектор стига да са останали.
Andri01 - майстор
Аз за това съм сложил 2х80л.! Ако вечерта единия е загрят на ток и горещ ,а на другия ден е слънчево,пак файда! Или през деня малко хваща слънцето,вечерта от камината.
LazarGanev - "Велик майстор"
mgbagera, не си чел достатъчно - при соларен бойлер нагревателя се поставя над соларната серпентина, т.е. малко над средата на бойлера и загрява само горната част - при 200л бойлер на ток се подгряват само около 80-90л или доста по-малко от 150л бойлер, при който нагревателят е долу.
mgbagera - специалист
Това не го знаех :roll: Значи е решено ще се взима 200л.
LazarGanev - "Велик майстор"
Браво, няма да съжаляваш!
mgbagera - специалист
Тъкмо се разреши един проблем и изниква друг. Сега този 200л бойлер няма къде да го сложа в банята. Стария беше на стената а този е с подов монтаж. Трябва или на тавана да го кача или да пробивам дупки и да го сложа в банята на долния етаж :?
шоп - майстор
Това не е проблем. На война без жертви не може. Качи го на тавана и му направи една солидна допълнителна изолация от вата и найлон. Две дупки или една по-голяма в плочата се пробиват за минути. За тази цела аз съм си купил видиеви боркорони. Чук и пробой вършат същата работа :-D
Успехи!
mgbagera - специалист
Аз в плочата на тавана имам пре достатъчно дупки и това не е проблема. Проблем е ако го сложа в долната баня защото тогава ще трябва да пробия дупки във вече готовия под на горната баня :-D
lz2skt - специалист
Малко не му е място на въпросът ми ,но размерът на фланеца на бойлер(ревизионният отвор) 200л на Сънсъстем идентичен ли е с старият размер на елдомските бойлери,че имам един фланец с медна серпентина и мисля да го монтирам за зимата към парното да се увеличи площа на горната серпентина на боилера...като заговорихте за бойлери?
mgbagera - специалист
Майстори я дайте съвет какво да правя :?

Днес идва фирма да огледа тавана за поставянето на колекторите. Тези от фирмата ме натискат да правят система под налягане а аз предпочитам да е Дрейн Бек защото останах с добро впечатление от написаното тук.
Казват че никога не се източват напълно колекторите и винаги оставало по малко вода/конденз и се пукали зимата.

Да се съгласявам ли на тяхното или да търся други за монтажа ?

П.П: Колекторите са 2 плоски алуминиеви 1,80м2
Бойлера е Теси 200л. с една серпентина.
Термостата е на натурела.
Помпата е грундфос.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията: