• 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil679 - специалист
FM STEREO написа:
1. Преди електромера не се поставя прекъсвач(панцер),а се слага прекъсвач(шалтер),вида му наподобява АП,но не е предпазител.
2. Когато се прекъсва абоната за неплатена сметка,се изключва въпросният прекъсвач и задължително се изважда фазовият проводник на входа на електромера,след което се поставя капачката му и той се пломбира.
3.След ел.мера задължително се поставя АП,което е достъпно за клиента,за да може при изключването му той сам да го включи.

Ако няма АП преди мерене , какво се случва ако има авария с електромера , той на практика се оказва защитен от автомата на целият блок или вход(примерно) ? Чакай го да изключи големият автомат, а от електромера ще останат самонарезните винтове . :) :)
АП е на входа преди електромера и е достъпен след отваряне на външната врата на ЕТ ( палецът му е изведен на щита ) . Товаровият прекъсвач - разединител(ТПР) е след мерене и е достъпен само за служители на ЕРП след отваряне на вътрешната врата ,служеща за ограничаване на достъпа до вътрешното пространство еа ЕЕТ ( остава зад щита ).
nikolov333 - майстор
И такааа...Оказа се, че трифазния проточен бойлер Siemens DH24400 24кВ http://www.siemens-home.bg/productlist/ ... nicalspecs има само три фази и РЕ И НЯМА НУЛА, което явно е нормално при свързване на нагревателите в триъгълник.
Тъй като е на твърда връзка и няма нула ще е без ДТЗ.Мислих да пуснем РЕ 16мм2 директно от заземяването до бойлера/понеже е много близо до коловете по-точно на 1м от тях/, обаче при отпадане на земното от кола БОЙЛЕРА остава и без нула и РЕ и става страшно. Така че го свързахме през общото земно, което е обединено с нулта в ел.мерното табло. Въпроса ми е правилно ли е това свързване и ще пречи ли евентуално на обща противопожарна ДТЗ 100 или 300мА ако сложа такава в ел.мерното табло или да сложа само катоден отводител, защото ми казаха, че няма смисъл от обща ДТЗ ако има КО в ел.мерното табло.
emil679 - специалист
nikolov333 написа:
Въпроса ми е правилно ли е това свързване и ще пречи ли евентуално на обща противопожарна ДТЗ 100 или 300мА ако сложа такава в ел.мерното табло или да сложа само катоден отводител, защото ми казаха, че няма смисъл от обща ДТЗ ако има КО в ел.мерното табло.
-Да , такова свързване е правилно .
-ДТЗ 300мА слагай си спокойно, връзката м/у PE + N за изравняване на потенциала трябва да е преди нея
-Катоден отводител за зашита от пренапрежения ,слагаш си (примерно) комбинирана клас 1 +2 в таблото , клас 3 в конзоли или удължители за най чувствителните уреди с електроника ..
- ДТЗ 300мА в случая пази захранващите кабели (проводници ) м/у ГРТ и АТ а КО пазят ел обзавеждането от поражения в следствие на пренапрежения, съвсем различни функции имат и няма причина да не сложиш и двете ,ако можеш да си го позволиш.. :)
nikolov333 - майстор
При цена на плазмата 3500 за 65 inch-a, 300-400 лв за КО ще ги прежалим:)
FM STEREO - специалист
emil679 написа:

Ако няма АП преди мерене , какво се случва ако има авария с електромера , той на практика се оказва защитен от автомата на целият блок или вход(примерно) ? Чакай го да изключи големият автомат, а от електромера ще останат самонарезните винтове . :) :)
АП е на входа преди електромера и е достъпен след отваряне на външната врата на ЕТ ( палецът му е изведен на щита ) . Товаровият прекъсвач - разединител(ТПР) е след мерене и е достъпен само за служители на ЕРП след отваряне на вътрешната врата ,служеща за ограничаване на достъпа до вътрешното пространство еа ЕЕТ ( остава зад щита ).
АП преди ел.мера не се слага,слага се пркъсвач (шалтер),а на входа на таблото има тифазен шалтер снадбен с предпазители (патрони) монтирани в него (сега не се сещам как точно беше наименованието му),които защитават ел,мера и кабела до него!
emil679 - специалист
УВОДНИ РАЗПОРЕДБИ
С този документ се определя концепцията за електромерните табла в обслужваната от "ЧЕЗ Разпределение България” АД територия.
1.2 Обхват на задължителнoст
Този документ е задължителен за следните юридически субекти:
-“ЧЕЗ Разпределение България“ АД (ЧЕЗРБ);
-дружествата, изпълняващи строителни и монтажни работи (СМР);
-проектантските дружества (ПД)
..................

Всъщност няма никакво значение . Наредбата си е наредба , но кой знае какви простотии се правят от фирмите, които извършват монтажа.
nikolov333 - майстор
И след всичкото четене и консултации днес говорих с познат, учител по електротехника, който ми каза, че не е добре да има различни фази в едно помещение, защото когато се включат два уреда/напр.печка и ютия/в два контакта на различни фази напрежението между уредите ставало 380-400V :? Е тва ме хвърля директно в публиката, където ми е място де.. :-D , но искам да знам как става тая работа, понеже кухнята и хола ми са в общо помещение и са захранени от две различни фази в момента :shock:
bobko - специалист
Може да стане ако на различни фази са включени едновременно два уреда и прекъсне нулата в таблото от което са захранени,така през проводника на нулата от единият консуматор ще премине разнородна фаза към другият и ще се получи напрежение 380-400V.И всичко това не е през ДТЗ.
Junak - майстор
bobko написа:
Може да стане ако на различни фази са включени едновременно два уреда и прекъсне нулата в таблото от което са захранени,така през проводника на нулата от единият консуматор ще премине разнородна фаза към другият и ще се получи напрежение 380-400V.И всичко това не е през ДТЗ.
Я пак :?
bobko - специалист
Ако прекъсне нулата там дето съм драснал ефекта ще е този Изображение
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: