Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jamezon - специалист
Направих нов ротор!

Прикачен файл

P_20150502_101356.jpg

Прикачен файл

P_20150502_101349.jpg

Прикачен файл

P_20150502_084519.jpg

Прикачен файл

P_20150501_201449.jpg

Прикачен файл

P_20150501_201444.jpg
jamezon - специалист
dj_marti79 написа:
jamezon написа:
След като като двигател изкарва 1.3 kW няма начин като генератор да не изкара същото...
Би могъл да даде същата мощност, но при същите обороти. 700W е по-разумно.

Те оборотите му са =~ 1300,мисля че не е невъзможно да се достигнат..Но дали ще стане с тези магнити (Ф10х10-96 бр)
edemy2001 - специалист
jamezon написа:
dj_marti79 написа:
jamezon написа:
След като като двигател изкарва 1.3 kW няма начин като генератор да не изкара същото...
Би могъл да даде същата мощност, но при същите обороти. 700W е по-разумно.

Те оборотите му са =~ 1300,мисля че не е невъзможно да се достигнат..Но дали ще стане с тези магнити (Ф10х10-96 бр)
За такава мощност генератор над 450 - 500 оборота не са препоръчителни. Смятай при около 2.5 м. диаметър на турбината какви ще са центробежните сили :wink: , а мултипликатор не е рационално да се използва.
hrpankov - специалист
....задължително мултипликатор щото иначе и 300вата няма да видиш..... и моят постинг от предишната страница ще си остане!.... тъй-де, аз казах!.... хау!
edemy2001 - специалист
hrpankov написа:
....задължително мултипликатор щото иначе и 300вата няма да видиш..... и моят постинг от предишната страница ще си остане!.... тъй-де, аз казах!.... хау!
Приятелю, не се изказвай неподготвен! :wink: Вярно, че темата стана доста голяма (71 страници), но не проявявай мързел и вземи прочети поне от 3 - 4 страница нататък! Забележи, че аз съм втория който ти дава такава препоръка...
hrpankov - специалист
...приятелю, имаме сделка. :rock: :partyman: :rock:
.... щом трябва ще трия два поста! :cry: :prayer: :cry:
dnai - специалист
Ел. двигателят е трифазен нали, значи за да се получи изходна мощност 1,3 kw.ще е нужно трифазно напрежение 380v.между две фази и ток около 3,5A.
За да произведе същата мощност ще са нужни малко повече от 1300 оборота което без мултипликатор няма как да стане но не се плаши аз ползвам мултипликатор и си върши работата.
Не съм сигурен обаче че магнитите които си избрал ще могат да наситят магнитопровода , пробвал съм ги и бих препоръчал правоъгълни с подходящ размер.
edemy2001 - специалист
dnai написа:
Ел. двигателят е трифазен нали, значи за да се получи изходна мощност 1,3 kw.ще е нужно трифазно напрежение 380v.между две фази и ток около 3,5A.
За да произведе същата мощност ще са нужни малко повече от 1300 оборота което без мултипликатор няма как да стане но не се плаши аз ползвам мултипликатор и си върши работата.
Не съм сигурен обаче че магнитите които си избрал ще могат да наситят магнитопровода , пробвал съм ги и бих препоръчал правоъгълни с подходящ размер.
Абе хора! Защо си мислите, че има един единствен начин да се направи алтернатор!? И този начин задължително включва оригиналните намотки или поне оригиналният начин на нареждане на намотките! Хайде някой математик да каже при 36 слота и три фази колко възможности има за подреждане на фазите и колко начина има за подреждане на магнитите и колко полюса?
dnai - специалист
Останах с впечатление че става въпрос да се ползва оригинални я статор.
Но ако се пренавие е друго нещо , за да сметна какво може да изкара ще сами нужни размерите на слотовете и масата на магнитопровода ,също и при какво напрежение и обороти ще работим.
edemy2001 - специалист
На ротора ще има общо 96 магнита с общ обем 75.36 куб.см NdFeB марка N38 или N45. Зависи какви ще избере jamezon. Аз бих му препоръчал N45. При този обем магнитен материал, ако е N45 ще се получат приблизително 75.36 / 16 * 150 = 706.5 вата. Напрежението на системата трябва да е 24 волта. Според мен от този магнитопровод такъв резултат е напълно реален, без да се получи насищане. Оборотите не повече от 600 за номиналната мощност. Полюсите ще бъдат 12. Точния начин на навиване ще се уточни след като ротора е напълно готов и се направи пробна намотка за една фаза с по 5 - 10 навивки на бобина. Ще предпочетем свързване на фазите в схема триъгълник.
Колегата jamezon, обаче ще е зает известно време и ще продължи работата по проекта след поне 20 дни.
dnai колегата ще ти даде данните, които искаш, когато той има възможност за да сверим методите на изчисляване на мощността - моя и твоя. Пък накрая ще видим на практика резултата... Предполагам, че не трябва да има съществена разлика между изчисленията и моите и твоите и практическия резултат. Поне за моя метод от личен опит знам, че е достатъчно точен.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: