• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
vvladi21 - специалист
Понеже са пуснали 42 " Плазми на Самсунг в Метро за 1200 лв. Можели някой да каже предимства и недостатъци на 2-те технологии и като характеристика кой е важен фактор да се гледа освен цената
mitcd - специалист
Плазмата е плосък кинескоп с матрица-един ден и той се изтощава и има голяма консумация на ток.Предимствата най- добрата и реална картина за момента.LCD -малка консумация на ток и по малка цена.Недостатъци-горят им пикселите.
W123 - специалист
Като си купиш ЛСД и го закачиш към сателит и после видиш плазмата каква картина има пак на сателит ще разбереш разликата.
С други думи вземай плазма ако не си на кабеларка.
moni8888 - напреднал
колега mitcd,не се изказвай така защото объркваш и себе си и човека.
Тук терминът кинескоп изобщо не трябва да се споменава защото е характерен само за crt.Другото абсурдно нещо е по евтините лсд,ще те помоля ако може да ми намериш 42 инча за 1200 лв.ще ти дам още толкова.Сега по въпроса-по евтиния дисплей е плазмения,който е характерен за по големите размери, всеки пиксел представлява отделна лампичка работеща на принципа на луминисцентните лампи и по точно от ефекта на йонизация на газовете.Предимствата са по високата яркост,контраст,голям зрителен ъгъл, а недостатъците са ограничен живот дължащ се на избледняване на пикселите и по голямата видима граница между тях.
Що се отнася за LSD дисплеите,те са по скъпата технология характерна за по малки размери,разбира се има и дисплеи с големи размери.Принципът на действие се дължи на течните кристали и тяхното свойство да отразяват и поглъщат светлината в зависимост от това дали им се подава напрежение,разбира се това е общо казано.Основен недостатък са ограниченият ъгъл на видимост,който все повече се увеличава и по ниската яркост,друг недостатък е в дефект на луминисцентната лампа на бялата светлина стояща зад дисплея осигуряваща светлината за течните кристали.Тези дисплеи имат много по дълъг живот на експолоатация,по икономични на ток и много по реална картина.Аз бих ти препоръчал ЛСД,тъй като аз самия имам 40 инч. сони и съм много доволен,но при положение, че си с цифрова телевизия.Що се отнася за плазмите,мисля, че са по нужни за общществени места където да се гледат от по голямо разтояние и големи като размер,но за 1200 лева 42 инча наистина си е голяма далавера и човек едва ли трябва да се вталява толкова,все пак това е поредния телевизор.
masterval - майстор
Ето я важната мисла: "все пак това е поредния телевизор."
:wink:
vvladi21 - специалист
Благодаря за мненията.
moni8888 има ли заложено някакво време за работа (оринтировъчнои)на плазмените телевизори т.е живот.
И с мисълта на изречените думи "все пак това е поредния телевизор." утре отивам да го взема
XpacTa - специалист
Като се говори за живот мисля че и двете технологии са поизравнени - все пак не забравяйте че в LCD-то има лампа, която също има някакъв живот и въпреки че може да се подмени кой знае каква ще е цената. Единствено ако LCD-то е със светодиодна подсветка може евентуално да се говори за по-голям живот от този на плазмен телевизор.

Също така и при плазмите може да има изгорели пиксели - има пиксели - има проблеми. Особенно при по некачествени екземпляри.

Според мен vvladi21 е най-добре да погледнеш някоя качествена плазма на Panasonic (примерно, защото ако погледнеш на Pioneer съвсем ще ти се отще самсунга) и ако не виждаш големи разлики се мятай на Samsung-чето. Не знам дали в метро има Panasonic PV80, затова може да минеш преди това през техномаркет.
moni8888 - напреднал
Значи животът е няколко хиляди часа в зависимост от това колко се ползва,но по гадния проблем е в това,че периодично осветенте участъци се променят цфетово в стравнение с останалата част.Аз съм виждал дисплей с такива петна получени от неравномерно изсветлявне на групи пиксели,иначе предолагам до 6,7 год.нормално ползване нама да имаш проблем.
mitcd - специалист
Колега moni8888 не се обърквам а просто исках с малко думи да му обясня за какво става въпрос.Така значи ,че плазмата не е кинескоп то е ясно(това си е лично мое заключение от това че се изтощават еднакво) .Плазмата всъщност е газ в херметичния стъклен дисплей (кинескопа е херметична стъклена тръба с вакуум ).За разлика от кинескопа който с три лъча(на трите основни цвята) движени от магнитна развивка създават картината .При плазмите всеки пиксел си свети отделно.За тях си прав –производителите не могат все още да смалят пикселите и затова са с по големи размери.За LCD забрави да споменеш че е на принципа на поляризацията на светлината.И са по скъпи ако предлагат по висока резолюция.Всичко останало са подробности за някое научно списание или книга.Аз също предпочитам LCD .Но картината на плазмата наистина е страхотна.
vvladi21 - специалист
Благодаря ви за меннията смятам темата за прикючена вече се сдобих със вапросния телевизор, само оства да пуснак и т.нар. цифрова телевизия и всичко да е ОКЕИ
  • 1
  • 2

Тема "Дилема м/у Плазмен или LCD Телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: