Понеже са пуснали 42 " Плазми на Самсунг в Метро за 1200 лв. Можели някой да каже предимства и недостатъци на 2-те технологии и като характеристика кой е важен фактор да се гледа освен цената
- 1
- 2
От мобилни телефони до цифрови камери
vvladi21
- специалист
12 мнения в "Дилема м/у Плазмен или LCD Телевизор"
moni8888
- напреднал
колега mitcd,не се изказвай така защото объркваш и себе си и човека.
Тук терминът кинескоп изобщо не трябва да се споменава защото е характерен само за crt.Другото абсурдно нещо е по евтините лсд,ще те помоля ако може да ми намериш 42 инча за 1200 лв.ще ти дам още толкова.Сега по въпроса-по евтиния дисплей е плазмения,който е характерен за по големите размери, всеки пиксел представлява отделна лампичка работеща на принципа на луминисцентните лампи и по точно от ефекта на йонизация на газовете.Предимствата са по високата яркост,контраст,голям зрителен ъгъл, а недостатъците са ограничен живот дължащ се на избледняване на пикселите и по голямата видима граница между тях.
Що се отнася за LSD дисплеите,те са по скъпата технология характерна за по малки размери,разбира се има и дисплеи с големи размери.Принципът на действие се дължи на течните кристали и тяхното свойство да отразяват и поглъщат светлината в зависимост от това дали им се подава напрежение,разбира се това е общо казано.Основен недостатък са ограниченият ъгъл на видимост,който все повече се увеличава и по ниската яркост,друг недостатък е в дефект на луминисцентната лампа на бялата светлина стояща зад дисплея осигуряваща светлината за течните кристали.Тези дисплеи имат много по дълъг живот на експолоатация,по икономични на ток и много по реална картина.Аз бих ти препоръчал ЛСД,тъй като аз самия имам 40 инч. сони и съм много доволен,но при положение, че си с цифрова телевизия.Що се отнася за плазмите,мисля, че са по нужни за общществени места където да се гледат от по голямо разтояние и големи като размер,но за 1200 лева 42 инча наистина си е голяма далавера и човек едва ли трябва да се вталява толкова,все пак това е поредния телевизор.
Тук терминът кинескоп изобщо не трябва да се споменава защото е характерен само за crt.Другото абсурдно нещо е по евтините лсд,ще те помоля ако може да ми намериш 42 инча за 1200 лв.ще ти дам още толкова.Сега по въпроса-по евтиния дисплей е плазмения,който е характерен за по големите размери, всеки пиксел представлява отделна лампичка работеща на принципа на луминисцентните лампи и по точно от ефекта на йонизация на газовете.Предимствата са по високата яркост,контраст,голям зрителен ъгъл, а недостатъците са ограничен живот дължащ се на избледняване на пикселите и по голямата видима граница между тях.
Що се отнася за LSD дисплеите,те са по скъпата технология характерна за по малки размери,разбира се има и дисплеи с големи размери.Принципът на действие се дължи на течните кристали и тяхното свойство да отразяват и поглъщат светлината в зависимост от това дали им се подава напрежение,разбира се това е общо казано.Основен недостатък са ограниченият ъгъл на видимост,който все повече се увеличава и по ниската яркост,друг недостатък е в дефект на луминисцентната лампа на бялата светлина стояща зад дисплея осигуряваща светлината за течните кристали.Тези дисплеи имат много по дълъг живот на експолоатация,по икономични на ток и много по реална картина.Аз бих ти препоръчал ЛСД,тъй като аз самия имам 40 инч. сони и съм много доволен,но при положение, че си с цифрова телевизия.Що се отнася за плазмите,мисля, че са по нужни за общществени места където да се гледат от по голямо разтояние и големи като размер,но за 1200 лева 42 инча наистина си е голяма далавера и човек едва ли трябва да се вталява толкова,все пак това е поредния телевизор.
XpacTa
- специалист
Като се говори за живот мисля че и двете технологии са поизравнени - все пак не забравяйте че в LCD-то има лампа, която също има някакъв живот и въпреки че може да се подмени кой знае каква ще е цената. Единствено ако LCD-то е със светодиодна подсветка може евентуално да се говори за по-голям живот от този на плазмен телевизор.
Също така и при плазмите може да има изгорели пиксели - има пиксели - има проблеми. Особенно при по некачествени екземпляри.
Според мен vvladi21 е най-добре да погледнеш някоя качествена плазма на Panasonic (примерно, защото ако погледнеш на Pioneer съвсем ще ти се отще самсунга) и ако не виждаш големи разлики се мятай на Samsung-чето. Не знам дали в метро има Panasonic PV80, затова може да минеш преди това през техномаркет.
Също така и при плазмите може да има изгорели пиксели - има пиксели - има проблеми. Особенно при по некачествени екземпляри.
Според мен vvladi21 е най-добре да погледнеш някоя качествена плазма на Panasonic (примерно, защото ако погледнеш на Pioneer съвсем ще ти се отще самсунга) и ако не виждаш големи разлики се мятай на Samsung-чето. Не знам дали в метро има Panasonic PV80, затова може да минеш преди това през техномаркет.
moni8888
- напреднал
Значи животът е няколко хиляди часа в зависимост от това колко се ползва,но по гадния проблем е в това,че периодично осветенте участъци се променят цфетово в стравнение с останалата част.Аз съм виждал дисплей с такива петна получени от неравномерно изсветлявне на групи пиксели,иначе предолагам до 6,7 год.нормално ползване нама да имаш проблем.
mitcd
- специалист
Колега moni8888 не се обърквам а просто исках с малко думи да му обясня за какво става въпрос.Така значи ,че плазмата не е кинескоп то е ясно(това си е лично мое заключение от това че се изтощават еднакво) .Плазмата всъщност е газ в херметичния стъклен дисплей (кинескопа е херметична стъклена тръба с вакуум ).За разлика от кинескопа който с три лъча(на трите основни цвята) движени от магнитна развивка създават картината .При плазмите всеки пиксел си свети отделно.За тях си прав –производителите не могат все още да смалят пикселите и затова са с по големи размери.За LCD забрави да споменеш че е на принципа на поляризацията на светлината.И са по скъпи ако предлагат по висока резолюция.Всичко останало са подробности за някое научно списание или книга.Аз също предпочитам LCD .Но картината на плазмата наистина е страхотна.
- 1
- 2
Тема "Дилема м/у Плазмен или LCD Телевизор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература