Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mimilota - специалист
Всеки съвет ми е нужен. Благодаря, Шоп. Опасявам се, че ще стане точно така както казваш, с мургавите братя и т.н, пък и съм доста млада и не всявам страх :sad: .
За 60 000лв има една готова ремонтирана за толкова, но за съжаление ги нямам накуп.
Решението ми вече е и практично, не само емоционално както беше преди да пусна темата.
Christo - майстор
Ремонтът може да се направи на етапи. Първо покривът, за да спре навлажняването на къщата, после дограмата, за да може да се живее в нея. После другите работи, както пише колегата шоп. Ако отдолу, както подозирам, няма бетонен пояс, слягането трудно ще бъде овладяно, ще трябват парички....Собствениците ще "клекнат" на 8-10К лева, но ще чакат къщата да се до скапе. При тия течове, няма да се чака дълго. Тогава обаче покупката ще е само на парцел с къща за бутане.
mimilota - специалист
И аз така на етапи мислех да направя. Сега покрива и дограмата в стаята в която ще живее баба, а догодина нещо друго и така. Но това че основите най-вероятно са почнали да поддават много ме плаши. Сина на собствениците не живее тук и явно помни къщата от преди 10 години когато не е била в това състояние, та натиска да я продадат за минимум 15 000 евро. Чудя се да разкарвам ли строителя да я гледа или въобще да я зарежа.
Има още една, но предполагам и нейното състояние като на тази която огледах http://www.imoti.info/pcgi/info.cgi?act ... 2157370867
Christo - майстор
Тази изглежда по-читава. Има бетон над каменния зид, което е добре. Проблем е обаче плочата над входа. Това нещо е правено преди хиляда години и в бетона няма прибавки за водоплътност. През цялата зима и когато вали, цялата плоча е мокра, попива вода и мокри и тухлените зидове наоколо. И на снимките личи мухълът под нея. Може да се направи хидроизолация на открита тераса. Напиши в Гугъл "Хидроизолация на тераса - Ceresit" да видиш за какво става въпрос, има такива системи и от други фирми. Важното е всичко да бъде направено, както е описано, без побългаряване. Друг вариант е да се промени покривът, така че да обхваща и бетонната тераса. Пак ще трябва да се направи оглед от квалифициран строителен инженер за евентуални скрити дефекти.
mimilota - специалист
Ако не ме подведе майстора ще го заведа да огледа всички къщи който се продават. Не исках двуетажна ама ще видя той какво ще ми каже. Първата ми е на сърце, да му се невиди.
Christo - майстор
Ако аз бях на твое място, за огледа бих наел строителен инженер, НЕ майстор. Първо, защото се очаква той да има повече познания и второ, защото няма да участвува непосредствено в ремонта. Нямам нищо против майсторите, особено добрите, но ти мислиш как да се справиш с минимум пари, а пък той мисли как да изкара повече пари за единица време. Твоят и неговият интерес не е задължително да съвпадат! Освен това, при положение че нямаш строителен опит, ще е нужно да се направи някакъв план на ремонтните работи: последователност, обем ит.н. Няма кой да свърши тази работа по-добре от стр. инженер. Ти после във времето може да си викаш най-различни майстори да свършат една или друга работа, но ще имаш общ поглед и изисквания, които да се следват. Да не стане накрая парите похарчени, работата не свършена. И първата къща може да бъде ремонтирана, щом повече ти харесва. Трябва компетентен човек обаче да прецени обема и приблизителната стойност на ремонтните работи. Да не се окаже, че по-евтината къща е станала по-скъпа. При всички случаи става дума за инвестиция от няколко десетки хиляди лева и не бива точно огледът и планът за работа да бъдат икономисвани, защото са малка сума на общия фон, пък са критично важни. Спирам да пиша, че сигурно ставам досаден. Поздрави и успех!
mimilota - специалист
Най-вероятно досадната съм аз, пиши помагаш ми.
Строителя ми е приятел и няма да участва в евентуалния ремонт защото не живее в бг. Мисля да наема строителен инженер, даже взех телефона на един да чуя и неговото мнение.
ktamen - специалист
Christo написа:
Цената на ремонта зависи от това какво качество искате да постигнете.
Много по-важен фактор за цената е техническата грамотност на този, който плаща ремонта.
А към колежката-
Да се измажат пукнатините и да се боядиса всичко и да се сменят няколко счупени керемиди никак няма да е скъпо. Ама това по никакъв начин няма да подобри състоянието на къщата. Ремонтът, от който се нуждае със сигурност ще е по-скъп от ново строителство. Както вече споменаха пукнатините са от движещи се камъни в основите. Как мислиш, че се оправя това?
Къщата трябва тотално да се изтърбуши и да се направи нов бетонен скелет със собствени основи. Това е много скъпо и не си струва за такава съборетина, затова и никой няма да го направи.
Мен ще ме е страх да живея в тази къща, дори и да е прясно боядисана.
Търси си друга или празен парцел, щото после ще плачеш :!:
10 000 за празен парцел ми изглежда несравнимо по-добра оферта.
Или разгледай двуетажната къща за пукнатини. Ако няма я вземай. Щом държиш на едноетажна потърси подходяща бригада. За два дни вторият етаж ще изчезне, после нов покрив и щастлива стопанка. Такъв ремонт е несравнимо по-лесен и евтин от спасяването на другата къща.
Основите са много важни и ремонта им е много сложен. Основите на двуетажната са много по-натоварени и ако не са се размърдали досега значи ще изкарат още 1000 години като им махнеш половината товар.
Christo - майстор
Ktamen, напълно съм съгласен! За цената на ремонта имах предвид, че ако покривът не капе, за сега може да се остави така, пък при възможност после да се ремонтира както си му е реда по начина, който Вадим описва в съседната тема. И дограмата може да не се сменя на първо време. Изобщо ремонтът на къща, която е конструктивно здрава е съвсем друга бира и парите могат да се похарчат за подобряване на интериора(баня, тоалетна, кухня и т.н.), вместо да подпираме от тук, от там със съмнителен резултат. Само че...не даваме ние парите, ами mimilota ще ги дава.
mimilota - специалист
Да това ме ппритеснява най- много безопасна ли е къщата в този и вид! Ще се съобразя с мнението ви макар и по снимки и ще направя оглед на двуетажната. Мислех си, че щом е на два етажа ще е по- вероятно основите да са зле, но може би не е така. С тази едноетажната няма да се занимавам повече.
Благодаря ви момчета бяхте ми от голяма помощ да ми отворите очите. Здрави да сте.

Тема "Съвет за стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: