• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Не знам колко оборота вдигат, но има разлика в оборотите, когато вади вода и когато е на празен ход (свършила водата примерно, проба на вън без вода или не обезвъздушена). Не съм мерил естествено, но шума е много по-различен.
А и мисля и друг колега го бе писал в темата.
kuger - майстор
miroki написа:
Не знам колко оборота вдигат, но има разлика в оборотите, когато вади вода и когато е на празен ход (свършила водата примерно, проба на вън без вода или не обезвъздушена). Не съм мерил естествено, но шума е много по-различен.
А и мисля и друг колега го бе писал в темата.
Преди да пишеш тези глупости, вземи попрочети малко, не вкарвай хората в заблуждение!
пп: Не се надявай да подхващаш спор, няма да ти отговоря!
hidrazin - майстор
miroki написа:
От едната страна където няма вода се охлаждат от перката, но и водата охлажда и то доста от другата и цялата ос с ротора. Не случайно писах, че се охлаждат И С вода, т .е има и друго - перка.
Е какво да търся причини. Затворихме крана и тя изгоря. По ясно от това здраве.
Съжалявам но ще трябва да те помоля да не заблуждаваш хората. По-ясно от това че нищо не разбираш от електромотори и водни помпи - здраве му кажи.
Кой ти ги каза тези небивалици - някой ги е казал на комшийката, тя на жена ти, пък тя на теб? :lol:
Сега ще обяснявам като на осмокласник за да няма заблудени от твоите драсканици.
Една центробежна водна помпа от този тип се различава от една ярмомелка само по това, какво е закачено на вала на мотора.
Ей ти една ярмомелка дето е 1,5kW. Били но обяснил какво по дявалите охлажда вала с ротора? Фуража ли? :lol:
Прикачен файл:
фуражомелка.jpg
фуражомелка.jpg (26.84 KиБ) Видяна 2069 пъти
Това дали има или няма вода мотора хич не го интересува. Охлажда се само и единствено от перката.
И това е така защото желязото е лош проводник на топлина и вала извън помпата е много дълъг.
Въобще самата помпа при видите е много отдалечена от мотора. И да има някакво нищожно охлаждане на вала, то не е от значение.
Какво може да се случи на една Вида ако работи без вода?
На старите помпи Вида ще се прецака салника и ще трябва да се смени. Една лоена набивка струва стотинки и смяната е десетина минути.
Нищо друго. Поне на старите Види работното колело (турбината) е от чугун и уплътнението е със салник.
За новите не знам и не искам да разбирам. Никога няма да си купя такава.
Какво може да се случи на една съвременна центробежна помпа от този модел ако работи без вода?
Първо те не са със салник а с механично челно уплътнение. То се смазва и охлажда от водата - няма вода, няма и уплътнение. Заминава си.
Второ - на голяма част от тях работните им колела (турбините) са пластмасови и без вода прегряват и се деформират. Повече за нищо не стават.
И при двата вида помпи от този тип МОТОРА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕГРЕЕ БЕЗ ВОДА !!!
Това си го набий в главата! Мотора може да прегрее по други причини:
- блокирали лагери
- дефектен кондензатор
- блокирал вал
- счупена перка на охлаждането
- работа в тежък повторно-кратковременен режим
Има и някои други но никоя от тях не е свързана с охлаждането от водата!
Дали помпа, ярмомелка, циркуляр, шмиргел .... моторите са все едни същи.
Разликата е какво е закачено на тях. Така че пак ти казвам - намери си друга причина за изгарянето на мотора от твоята помпа.
:partyman:
P.S. Доде се натуткам и kuger ме е изпреварил кратко и ясно. :-D
miroki - майстор
Не знаех, че има мераклии да пишат за спора. Аз поне не желая. Ще имам в предвид и доста от нещата, които щях да пиша, като такива които ми са се случвали, (като това за изгорялата помпа при затапен маркуч ) няма да ги пиша щом не ви интересуват. И няма да създавам спор.
Метала е доста добър проводник и на топлина, колега. Това само за уточнение.

Ок, като ви харесва пускайте помпите се при 100% затворен кран или при липса на вода. Аз никога повече няма да го направя съзнателно.
kuger - майстор
О, Боже, слез и си ....... :shock: :shock:
hidrazin - майстор
miroki написа:
Не знаех, че има мераклии да пишат за спора. Аз поне не желая...
И много добре ще направиш защото по темата няма какво да научим от теб.
Пък и тук хич не обичаме дървени философи дето заблуждават хората.
Фантазиите запази само за себе си.
И кой метал има добра проводимост колега, не че знам по какво си ми колега де?
Щото например алуминия има четири пъти по-голяма топлопроводимост а медта над 6 пъти от тази на стоманата.
То ако тя беше с много добра топлопроводимост щяха от нея да ти направят радиатора на колата. :lol:
P.S. Пу да го е...а. kuger пак ме изпревари и пак точно с две минути. :-D
Stefan_62 - майстор
Хайде стига сте се дракали, ами обяснете на колегата "diksilend" как най-добре да си направи капковото като използва помпата. :partyman:
hidrazin - майстор
Е ами какво да му обясняваме? То в темата е писано всичко. И не само в тази тема.
А иначе - един филтър на изхода, тръба с три кранчета за да си определя кое да пои и кое не.
Едно за домати, едно за пипер и едно за краставиците.
На тръбата слага и четвърто кранче с накрайник за маркуч. Така ако затвори останалите, ще може да ползва помпата и за друго.
Един таймер за да си нагласи поливането през нощта и колко да полива.
Това е. Хубавото е че тая помпа при тази дълбочина няма да направи никакво налягане и може да се размине без регулатор на налягане.
kuger - майстор
Stefan_62 написа:
Хайде стига сте се дракали, ами обяснете на колегата "diksilend" как най-добре да си направи капковото като използва помпата. :partyman:
Ами, нека колегата diksilend уточни:
1.Къде му е помпата. На кота 0, или в кладенеца.
2.Колко метра е от нивото на водата до помпата.
3. Колко метра е от помпата до най-високото място, където ще стига водата.
4. Каква е помпата.
Защото ми се струва, че е объркан, и не може да обясни точно.
Ако са изпълнени изискванията за работа на помпата /воден стълб/, не виждам проблем да полива капково с нея. Може евентуално да е нужен редуктор на налягането, ако вдига налягане по-високо от нужното.
Автоматиката башка /както казват турците/ :-D .
Е, Хидра, този път беше по-бърз :supz: :partyman:
diksilend - специалист
Благодаря на всички колеги които си казаха мнението по моя въпрос. А по принцип не е ли по добре да се полива с топла вода. :partyman:
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: