• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolson - майстор
Предстои изграждане на отоплителна инсталация на двуетажна еднофамилна къща. Искам да събера мнения, за да мога правилно да преценя избора.
Намеренията са за пелетен котел с алуминиеви радиатори. Ще се радвам на мнения както от професионалисти, така и от хора, ползващи подобни системи. Съвети за какво да се внимава, какво да не се пропуска, скрити уловки и т.н. са добре дошли.
И така. На долното ниво са разположени спалня-15м2, дневна-15м2, студио-8.5м2. Още коридор, баня с тоалетна и стълбище към второ ниво. На второто ниво са две стаи по 30м2 плюс баня. Височините са 2.50 на първо и 2.50 със скосявания на второ ниво.
Първите ми въпроси са за:
- пелетен котел
а) модел, мощност, ориентировъчна цена
б) радиатори 500 и 600 мм. - има ли значение марката. Има ли такива, които трябва да се избягват.
в) бункер и горелка. Обем на бункера. Материал за изработката му. Модел и мощност на горелката-съобразяване с котела. Ориентировъчни цени.
г) арматура. Т.н. PEX-AL-ови тръби са от 0.75 до 2лв/л.м. Разбрах, че не всички ставали за парно (така ли е?). Препоръки???
д) автоматика. Какво е задължително, какво е желателно (защо?) и кое е излишно?
Уточнявам, че има изградено помещение за котелно около 6м2.
Бюджетът предвиден за това е 8-10 хиляди лева "до ключ". Допълвам, че след парното предстои топлоизолация на къщата.
В развитието на темата ще задавам и други въпроси, а ако информацията ми е непълна, ще допълвам.
Предварително благодаря на всички!
n.ganev - майстор
Има много изписано и отговорите на твоите въпроси са в темите разисквани на дълго и широко. Има и специална тема за Котел на пелети, има теми за различни горелки, има теми и за допълнителна арматура. Остава да попрочетеш хубаво така, че да стане голяма каша в главата ти и накрая да вземеш адекватно решение.
nikolson - майстор
Тя кашата е пълна. Ама да прочета всичко :shock: би значело хууубавичко да я разбъркам. Не че не четох, ама темите са с десетки и стотици мнения. Някои са започнати години назад, когато тоя тип отопление прохождаше. Тъй че, който иска, да пише.
kalin72 - майстор
Ами то е елементарно, четеш и отсяваш....
Накратко- пелетен котел Грейко с горелка RB20, щото на теб ти трябват не повече от 15 кВт мощност.
Радиатори - Корадо, панелни.
Тръби - от котела до колекторите - медни поне 3 метра от котела, после ППР, никакви п-ал-п гъвкави тръби.
Автоматика - Ладомат, или трипътен винтил с помпа за връщащата вода в котела - да е винаги над 60 градуса. 2 помпи- една за бойлера и една за радиаторния кръг-за него и още един трипътен винтил с упраление.
Ще се вместиш в 10К лева и системата ти ще работи отлично.
nikolson - майстор
Благодаря за мнението. Ето, възниква въпрос. Досега ми внушаваха, че котела трябва да е 25 кВт.
n.ganev - майстор
nikolson написа:
Досега ми внушаваха, че котела трябва да е 25 кВт.
Този който ти предлага kalin72 ще ти върши идеална работа.
nikolson - майстор
Добре де, цените на Грейко, които виждам са по-високи от цена на Бош, която до тук съм сондирал??? Говоря за комплект котел+горелка+бункер.
nikolson - майстор
А по-добри ли са Грейко? Или има "тънък момент"?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами единия е котел за въглища, който добре пасва на пелетна горелка, другия е разработван специално за пелети и е нормално да е по-ефективен. Освен това Грейко е с 1мм по-дебела ламарина. Уловка няма
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с пелетен котел-информиран избор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: