• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
koveslav - майстор
kr1100 написа:
Моя е зелен 1992г. По-късно съм виждал в магазина и сини. На пъврите капака на ремъците беше противокуршумен :-D , на сините съм виждал с черен пластмасов /или стъкломат/
Да и двата редуктора са с вериги, но на Тракията са 3 бр вериги, а на Болгара - верига от зъбното колело на изходящите валове до средата на редуктора /отвън има болтова за зъбните колела.
Имам някъде заводски чертеж на редуктора на Болгара. Ако има интерес мога да скоанирам и кача.
Няма да е лошо да сканираш тази информация,ще ти бъда благодарен.Машините стареят и все някой ще изпищи,добре е да знаем предварително за какво става въпрос. :supz:
atanasov2004 - специалист
Колеги може ли някой да помогне да се стегне една фреза МБ-5, синя от карловските. Хубава машинка излезе от 1991г я имам. Има няколко проблема : трудно пали/ пали само ако сипя бензин като развия свеща/, вероятно от гумената мембрана на карбуратора, иска нова ролка с пружина на механизма за палене щото връщам на ръка,иска вероятно профилактика на ремъчните шайби и монтиране и регулиране на правилните ремъци.....Иска си майстор с две думи...Не че не мога да опитам, ама ми се иска майстор професионалист да я стегне. Какви са вариантите да се монтира нов подходящ двигател, въпреки че стария си работи, ама усещам че има проблеми и с храповика или черупката със съчмите които зацепват. Единствено което имам е ново пластмасово колело и нова пружина и резервни мотички. Искам да се сменят жила, регулиране и профилактика. Търся помощ естествено срещу заплащане...Знам че в машинката има още "хляб", питах в един сервиз - хилят се ехидно и мрънкат....Готов съм да си платя, но да получа качествена помощ. Благодаря предварителна!
kr1100 - майстор
atanasov2004 написа:
Искам да се сменят жила, регулиране и профилактика.
- сините са след края на 1992г и са с 'пластмасов капак на ремъците. Аз съм с фреза 1992г и е маскировъчно зелена
-Палене - мембраната .Има я в Коледжиков около 5-6лв.Може и запушени жигльори, утайки в карбуратора.
-напръскай с ВД ролката с пружината /дето е сиджимката за палене/.
-правилните ремъци са 1000 х 10 за преден ход на фреза и 850 за заден ход. С щатно допълнително колело за оран /около ф 400 мм/ ремъка е 1550х13
- двигател - виж във форума "пипилика " беше сложил д-л на Субару , но май беше без заден ход.
-жила - аз съм си решил проблема още през 1993/4г. В бронята слагам тел ф 1,5/1,8 мм .Правя уши от 2 те страни ,и захващам телта и обратно обърнатат от ухото с металната част от лустер клеми с 2 винта. Остатъците от щатното жило им правя уши и ги занитвам с медна тръбичка. В ЗИПа имам клещи, отвертка, металние части от лустер клеми и тел. Подмяната на стъксана ,претрита тел в за 5-10 мин.

@koveslav - търсих , но намерох само чертежи на 2 зъбни колела на Болгар Ще потърся още. Съжалявам за качеството, но това са ми бяха изпратили от завода. Утре ще ги сканирам
Имам и каталог със заводските номера на чарколаците , но са 14 стр.Мога да го сканирам, но не ми се занимава с намаляване на размера и да го качвам. Ако някой му се занимава да даде е-майл даму пратя файла.
Последна промяна от kr1100(стар) на пет май 08, 2015 10:50 am, променено общо 1 път.
pipilica - майстор
Чак пък майстор за толкоз дребни проблеми. Давай подред снимки с проблемните възли и ще помагаме. Не си писал от къде си.
atanasov2004 - специалист
Ами от Димитровград съм :? Ще опитам с "неволята" дано да се получи....Машинката си работи общо взето, само да запали :-D Без "почерпка" не пали или ако запали вече пък нямам сили за работа :-D Ще опитам и ще пиша...и ще кача снимки. Вярно че май е купена 1992 г, направо от фирмен магазин в гр.Карлово. Имам гуми с джанти, тежести за колелата, една голяма тежест чугунена дето се монтира отпред фрезата под двигателя и доста мотички съм купил но до сега не съм чупил мотичка, даже не съм ги заточвал. Късъл съм болтове на самите оси на мотичките. Благодаря за разбирането и ще снимам и пиша :)
kr1100 - майстор
Болтове за мотичките и колелата - само с повишена якост. Тия от магазините ги яде като топъл хляб. Преди години ми бяха донесли от КРЗ Одесос такива болтове и не съм късал от тях.
Започвам да качвам сканировката.

Прикачен файл

Image0005.JPG

Прикачен файл

Image0004.JPG

Прикачен файл

Image0003.JPG

Прикачен файл

Image0002.JPG

Прикачен файл

Image0001.JPG
Последна промяна от kr1100(стар) на пет май 08, 2015 11:21 am, променено общо 1 път.
kr1100 - майстор
продължение

Прикачен файл

Image0010.JPG

Прикачен файл

Image0009.JPG

Прикачен файл

Image0008.JPG

Прикачен файл

Image0007.JPG

Прикачен файл

Image0006.JPG
kr1100 - майстор
продължение
13 и 14 са от приложение към док.за Болгар

Прикачен файл

Image0014.JPG

Прикачен файл

Image0013.JPG

Прикачен файл

Image0011.JPG

Прикачен файл

Image0010.JPG
kr1100 - майстор
15 16 са зъбните колела на Болгар а / изпратиха ми ги от заод навремето/.

П.П. Съжалявам за ачеството,но документацията е стара

Прикачен файл

Image0016.JPG

Прикачен файл

Image0015.JPG
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Мотокултиватор Болгар" | Включи се в дискусията: