От мобилни телефони до цифрови камери
d3v1ous - специалист
Здравейте на всички , понеже сега правя едно стапало ми трябва схема за контрол на охлаждането на радиатора на крайните транзистори. Обаче има и доуточнение. Схемата не трябва да работи със реле :> щото такава имам и ме дразни релето как цъка, и не само, след това чувам вентилатора как върти.. Идеята е схемата да следи температурата на радиатора, и при повишаване на температурата да започне да работи вентилатора. Съответно колкото по - топъл е радиатора толкова по - бързо да върти вентилатора. Така избягваме досадното цъкане на релето и шума от вентилатора, щото се има в предвид че той ще върти бързо само ако се слуша силно музика и радиатора грее :>
mitcd - специалист
Ето ти нещо което работи.Вентилатора върти постоянно на около 6V.След като вдигне температурата над тази която се гласи от тримера включва се на 12 V.Не знам дали ще ти върши работа ,но аз съм доволен сложил съм тази схема на захранването на компа.Не съм сигурен как ще се държи вентилатора при плавна промяна на напрежението,защото това не е обикновен мотор а има електроника която създава подвижно магнитно поле.
PS:Някой да ми даде някоя лесна програма за рисуване на схеми ,че моите картинки са най-грозни :)

Прикачен файл

ventilator na PC.jpg
ventilator na PC.jpg (92.69 KиБ) Видяна 15827 пъти
Харалампи - специалист
Най-сладурската схема във форума :lol: , за програма питай elemental. Аз си мисля че той чертае с Visio на "Малкия и мек", ама не съм сигурен.
d3v1ous - специалист
mitcd написа:
PS:Някой да ми даде някоя лесна програма за рисуване на схеми ,че моите картинки са най-грозни :)
Target3001 пробвай, ако искаш мога да ти я дам.
emil_v r - майстор
Dwe неща бих променил в схемата -
1- бих изфърлил стабилизаторът 8 в ,и го заменям с ценер 6.8в , или само резистор .
2 - компаратура (диал.) му требва + обратна връзка .
Създава се малък хистерезис 0,2-0,4в .
Резистор 50-70ком м/у +вход и изхода , така няма преходни процеси в зоната на превключване
Въпреки че и така схемата си работи всъщност добре.
hygro - майстор
:-D Вържи вентилатора през един грец на изхода на усилвателя и автоматичното регулиране е готово :lol:
mitcd - специалист
Знам че схемата не е съвършена .Не съм се задълбавал толкова.Просто съм я надраскал на един лист и после знаех че ще тръгне от първия път.Важното е че постигнах точно това което съм искал.Ето ви две други руски схеми които не са мое производство,но не мога да кажа как ще работят,щото не съм ги правил.

Прикачен файл

Regulator za Ventilator+12V.gif
Regulator za Ventilator+12V.gif (2.32 KиБ) Видяна 15733 пъти
mitcd - специалист
втората -

Прикачен файл

speed ventilator.jpg
speed ventilator.jpg (136.66 KиБ) Видяна 15734 пъти
hygro - майстор
Да се регулират електродвигатели с ток или напрежение не е добра идея. Това снижава работния обхват от обороти откъм долния край, снижава стабилността и не позволява достатъчна пропорционалност между входната величина и изходната - в случая ъгловата скорост на ротора.

За целта регулаторите на електродвигателите имат обратна връзка - или директна, по ъгъл или ъглова скорост в по-сложните системи или в най-простия случай с положителна обратна връзка по ток.

Ето една простичка схема на стабилизатор на оборотите на двигателя на касетофон, която илюстрира втория подход:

Прикачен файл

regulator.jpg
Схемата иска дооправяне и опростяване, ама не ми се чертае с Visio...
regulator.jpg (110.71 KиБ) Видяна 15725 пъти
mitcd - специалист
Е да ама прочети по на горе.Както казах и както предполагам питащия пита. Става въпрос за вентилатори на които ротора е постоянен магнит а въртящото магнитно поле се управлява от електрони елементи.Идеята е като им намалим входното напрежение да им падне и честотата на въртене.Друг е въпроса в какви граници трябва да се регулира това напрежение и разбира се зависи и как точно е направен самия вентилатор.Между другото на някой маркови захранвания (Conpaq,IBM) и BOX процесори -на вентилаторите. им се менят оборотите.

Тема "Регулиране оборотите на вентилатор на 12 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: