• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
M.Yankov - специалист
Благодаря ти! :)

Навремето на мястото на чешмата и малко навътре в сегашния ми двор е имало воденица с бара. А отсреща е бил ханъ. Кипял е живот. Момите с чергите момците с пивото :partyman: :)
После правят чешма (тази) Чешмата е на 100+ години, но се е разрушила много. Обновена е края на 40те и си е в този вид и сега. Частично са правени и подържащи ремонти на фугите и коритото. Интересно е, че няма надписана плоча след ремонта - а старата най вероятно си е зазидана някъде вътре.

Имам идеи и за тази чешма. Стария собственик на имота я е подържал, сега на мен се пада.
Мисля да изградя едно покривче... да я мина с лак, че пясъчника е слабичък...да е малко по-зелено и аранжирано отпред... най вероятно и ниска плетена оградка ще има. Но кога ще е това....
Направи камъка като на чешмата!
за дувара ли имаш в предвид или цокъла?

Тия плочи са ги добивали от някъде по навътре в балкана, но път не е останало и месните вече не знает въобще къде е. Говорят, че имало много камък на "кариерата", а като питам къде е - "ми в май в тая посока... или в тая.."
ще купувам гуми за офроуд май :-D
ivouz - специалист
Воденица с бара?Ей богатство , завиждам .Пък ние понякога нямаме вода за пиене. Занимай се с чешмата и я поддържай тя ще ти е една от главните атракции и ще ти се отблагодари било за зеленчука ,райграса и друго.Не мога нещо да ги уголемявам твоите снимки
и от там не мога да преценя дали са плочи тия камъни или блокове ,имах в предвид ако са
плочи да налепиш такива за цокъла.
А и непременно купи гуми тя Витарката не си ги ли е искала?
M.Yankov - специалист
О, вода има много. Реката е малка, но и в най-големите суши хората си поливали доволно градините. Чешмата също не е спирала да тече. Водата идва от горе и си пълнят даже с туби за вкъщи.

Плочи са. Където е чучура е изградено с дебели 5-6 сантиметрови и са редени една върху друга като тухли. Широки са по 50-60см. Останалото е облицовка с по тънки плочи - върху старата чешма .
Имено такива вадили много на тая "кариера" ако съществува въобще.
Имам няколко пръснати из двора. Големи са лесно се режат с диамантината... за цокъла са перфектни. Дано успея да намеря мястото... и дано има нещо там де :) Ако не 6-7лв ивайловградси - или 4-5лв градешки :-D

С тия гуми голяма стойка вади :-D 255 широки. Много е стабилна, но за балкана върви единствено в сухо време. И шише вода да излея забуксува и до там :) Отдавна искам таралежки, но за съжаление не мога да отделя средства. Тъпите "средства"
ivouz - специалист
За буретата вчера празнувахме в същата механа но собственика е особняк и не дава да снимам.
Но, иска да му направя още нещо тогава няма да го питам ще снимам само търпение.
Рязани са по вертикалата всичките на някои канелките са активни тоест е вграден някакъв
съд отвътре и налива отгоре защото имаха тапи.Забелязах че шините са пробити и навити види
Вероятно за здравина.
Очаквай снимки!
M.Yankov - специалист
Благодаря ти предварително!
Както дават дъждовно цяло лято май ще се работи повече вътре :-D

Да вметна нещо по темата:
Изградена е конструкцията на терасата - получава се страхотно!
Предната част колони 10х10. С изливането на бетона си оставих шипове, на които забих колонките (така правихме с дядо навремето, така си знам) На колонките са декоративните конзоли и върху тях греда. Към стената отново 10х10 хваната през 65см с 18см комплект дюбели с винт. (дюбел с рамо май пишеше) С фрезер отворих дупки около 1.5см навътре да влезе болта, та около 9+ см. са в бетона. Стана много здраво - въпреки това на три места сложих и подпори :) Тясно ще е за 15-20 човека ама знам ли, компанията може да иска обща снимка на терасата :-D

След полагането на дъските (ламперията) ще монтирам и колоните за чардака. Мисля при лицевата страна да са на 2м., но колко да е височината от към стената, в смисъл какъв да е наклона на покрива? Ще се покрива с турски керемиди.
Ако някой знае ще съм много благодарен - Колко броя турски керемиди покриват един кв.м.? Понеже ще ги купувам на бройка.
Благодаря в аванс.

P.S. Описвам процеса подробно - навик от мотофорумите :-D Понеже мотомайстори се срещат рядко, обикновенно се справяме сами. Така всичко се описва много подробно и в най-малки детайли. Да остане за поколянията :)
Та нали сме в "направи си сам" и го правя от тая гледна точка. Четейки други теми ми се е случвало да питам на лично "колега как точно направи това" :)
Е, ако някой, някога потърси информация, нека види моя метод. Смятам, че не е грешно.
M.Yankov - специалист
Работата този уикенд беше окантване на външните ъгли на къщата. Готова е (почти де) за измазване.

Малко локуми:
Следствие на няколко разговора и след оглед на доста къщи, реших да положа дъските преди измазването. Мисля, че точно това е правилния начин! Със сигурност може и след мазилката, но трябва да е с доста тънки дъски, за да се избегне големия ръб който ще отворят.

Спрях се на 10см ширина. Едната дъска е по-тясна, другата по-широка, но долепени правят по 10см от двете страни. Може да понесе още малко широчина, но мисля, че 12см е предела - в плюс почва да грубее и стои грозно.
Крепежите са 8мм и 8см фасаден дюбел с винт. Първо хоризонталите. По 3 точки на верткалите и по 4 на хоризонталите. Излишно здраво според някой зяпачи, но аз викам, нека има :-D
Под малките прозорчета на двете страници също ще има хоризонтали. Всъщност само от едната страна - от другата страна на същото ниво ще с греда (горната точка на чардака)

Ето резултата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
ftubusa - специалист
Две идеи за чешмата. Едната е с "послание", а другата с карта.
Изображение
Изображение

http://selokoshov.blogspot.com/2013/09/ ... st_22.html
M.Yankov - специалист
Благодаря ти колега. Страхотни са!
Фен съм на писаното слово и символиката. Задължително ще оставя най-малко един надпис :)

п.с. нека да споделя нещо може да ви е интересно.
Според покойния Йордан Вълчев у българите през Възраждането е останал спомен от древния ни календар. (известния китайски е заемка от нашия) Имало е традиция (според някой още е жива на места) при завършването на строеж да се оставя дялано изображение, надпис или друг символ на животно, което отговаря на годината на построяване обекта (къща, храм, чешми и др.)

Къщата на маймунката в Търново например е построена в годината на Маймуната според българския календар (1848-49)
В в Трявна има къща с изобразен петел върху зида - построена е в годината на петела.
Виждал съм чешма с изображение на змия - построена в год. на змията и т.н. Овен, Глиган, Заек, Куче, Змей и т.н. е годината (животното) което става и покровител на къщата. Един вид рожден ден на строежа :)
Тогава са вярвали в това, къщите им можем да ги видим и сега изображенията също :)

Сега сме в годината на Овена :wink:

Изображение
Изображение
ivouz - специалист
Ее браво напреднал си с нещата и става добре .
И сега като сме в годината на козата кво правим ?
Хайде познай от къде е първата чешма .Малък бонус, Трявна......

Прикачен файл

27076.jpg

Прикачен файл

013263505.jpg
013263505.jpg (40.27 KиБ) Видяна 2055 пъти
M.Yankov - специалист
И сега като сме в годината на козата кво правим ?
- коч, овен е по българския календар. Сега нищо не правим :-D След някоя година дано сме готови - следват маймуна, петел, куче ... ще идваш на гости да дяламе тогава :-D

- “През 1836г. започва възстановяване на манастира в Поморие. Високо над входната врата на черквата изпъква малко каменно изображение на агне. Строителите отбелязали годината на възстановяването й по българския календар – 1836 коч"
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: