• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 138
Ел. инструментите. Консумативи.
nikolson - майстор
Вчера работих доста с ъглошлайфа (Елтос 1800), стара машина. По някое време забелязах разтичане на грес от главата. Беше леко позатоплена, но по-важното е, че греста беше сиво-черна на цвят. Естествено дадох си сметка, че машината не е профилактирана отдавна, та е редно да я отворя, за да я почистя и гресирам. Имам само обикновена грес, но мисля, че не е подходяща. Така ли е? Да си купя ли литиева грес, или няма нужда?
stan73 - майстор
Според мен - махни тази, промии редукторната/импликаторна кутия с нафта или газ/керосин (по съвет на колеги), изчакай да се изцеди всичко и сложи литиева (а ако можеш да си го позволиш - ПЛ10 (тя цепи мрака (но и портмонето))).
koveslav - майстор
Не се вманиачавайте в течливостта(бъркането с масло) и количеството на греста.Правилото при нея,когато се прилага във високоборотни предавки е да не се пълни повече от 15-20% от обема на кутията.При изстиването на работилата предавка част от греста застива като филм по всички детайли.Щом заработи предавката следва и отделяне на топлина и голяма част от греста(ако е с подходящата характеристика) отново се втечнява и си върши работата.Излишно голямото количество грес дори товари студения редуктор,а след затоплянето от топлинното разширение на излишно голямо количество смазка следва пробив през гарнитури и семеринги,защото тези редуктори са и без отдушници! В моите бормашини и ъглошлайфи до сега съм ползвал само литиева грес и не съм установил някакви проблеми.
tarlyo - специалист
При опит за отваряне на капачката на четката на Макита 2414 NB, я счупих. Замяната и с такава от текстолит удачна ли е, или да търся нова пластмасова? Новата е 1.50лв, но я няма в моя град.
dragozow - майстор
Поръчай я и карай временно с каквото намериш.
evil - специалист
Здравейте.Преди около две години купих една настолна бормашина която биеше леко патронника но така си е ползвам.Преди месец купих нов който като го сложих не биеше но след няколко пробива пак започна.Върнах стария и той същото,при слагането известно време е супер но после бие.Имам и друга настолна която работи идеално и като и взема нейния патронник пак е така.Дали конуса нещо не е добре? :? .От това биене явно вече разбива лагер и се появи луфт на оста.Питал съм по сервизи но всеки си ремонтира само марките с който работи.Явно ще трябва аз да е отварям.Някой разглобявал ли е подобна машина?Дали е възможно да не разглобявам цялата а да сменя само лагерчето и струг да претърка конуса така както е сглобена с нейния мотор :-D ...Всякакви съвети ще са ми от полза.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
stan73 - майстор
Някой знае ли с каква смазка се смазват полимерни лагери и зъбни колела (в случая 5 полиамидни зъбни колелета на редукторът на син винтоверт Бош GSR 12VE-2 HD (честно казано очаквах да са метални (швейцарска сглобка е), но не (въпреки всичко пак изглежда сериозно направен, моторът е голям и солиден, зъбните колелета на планетарната зъбна предавка (сателитите) са 5 (то и няма място за повече по принцип)) ? Примерно имам литиева ПЛ10 (води се една от най-добрите смазки в света за цивилна (а и не само) употреба), но не знам дали е подходяща за това (да не вземе да ги размекне...)), също на времето бях купувал някаква бяла грес на Панасоник за смазването на някакво видео, но вече не знам къде е и дали изобщо ми е останала. Освен това и спусъкът с електрониката е изгорял. Примерно имам от един изгорял Айнхел (с изгорял мотор) здрав спусък (и транзистор), но физически не пасва в Боша. (някаква идея и за спусъкът с електрониката ?)
kozl - майстор
Едно време смазката беше технически възелин. Вече се продават смазки за пластмасови механизми в магазините за резервни части за електроника и черна битова техника. Купувал съм и на вид бяла и полупрозрачна зелена, примерно от Конрад.
stan73 - майстор
Благодаря, ще проверя и там като имам път.
griffin - майстор
evil написа:
Здравейте.Преди около две години купих една настолна бормашина която биеше леко патронника но така си е ползвам.Преди месец купих нов който като го сложих не биеше но след няколко пробива пак започна.Върнах стария и той същото,при слагането известно време е супер но после бие.Имам и друга настолна която работи идеално и като и взема нейния патронник пак е така.Дали конуса нещо не е добре? :? .От това биене явно вече разбива лагер и се появи луфт на оста.Питал съм по сервизи но всеки си ремонтира само марките с който работи.Явно ще трябва аз да е отварям.Някой разглобявал ли е подобна машина?Дали е възможно да не разглобявам цялата а да сменя само лагерчето и струг да претърка конуса така както е сглобена с нейния мотор :-D ...Всякакви съвети ще са ми от полза.
Колега при мене патронника е на вретено с конуси в двата края. Вретеното го вадя като сваля патронника максимално надолу в колоната която слиза надолу отстрани има процеп за да се пъхне клин и да се свали конуса. Колоната която слиза има една гайка горе в шайбите предполагам ако се свали тая гайка може да се свали и колоната която слиза (не знам дали точно така се казва подвижната част). Отстрани до пружината имаш едно винтче за обиране на хода на подвижната колона. Ако искаш пробвай дали има луфт който да може да обереш с винта, ако не може да се обере така свали вретеното и виж дали стругар не може да го види и после пробвай да разглобиш колоната и да сменяш лагери :)
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 138

Тема "Машината ви е повредена- попитайте ТУК." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: