• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Защо, като сметна обема на 600м тръба ф16 не изкарвам нито 67л нито 45-48 литра?!
ivanovbg - майстор
Математиката ти е слаба.
п*r^2*l=3.14*0,6^2*60000=1.13*60000=67800см3 =67,8литра.
При сгъването по завоите леко се сплесква тръбата и е възможно да загуби някой литър обем, но не ми се вярва да спадне до 45-48литра.
:partyman:
шоп - майстор
:partyman:
праилно!
забравих дебелината на стената да извадя от сметката
radius - майстор
Според мен намаляването на обема заради чупките може да се пренебрегне, pex тръбата си е с кръгло сечение при 90градусовите ъгли.
Ахмаков, какво мислиш за връзката между делта Т (отиваща-връщаща вода) и обема на вода в системата? Според мен малкото делта Т позволява по-малко вода, тъй като серпентините ще отдават по-голяма мощност, което от своя страна означава оползотворяване на енергията на ТП при работа на минимална мощност. А веднъж пренесена тази енергия до пода, той си е достатъчен буфер. При мен, при пробите работих с делта Т 4-5 С (36-35С / 32-30),което си е ниско.
Ahmakov - специалист
radius написа:
Според мен намаляването на обема заради чупките може да се пренебрегне, pex тръбата си е с кръгло сечение при 90градусовите ъгли.
Ахмаков, какво мислиш за връзката между делта Т (отиваща-връщаща вода) и обема на вода в системата? Според мен малкото делта Т позволява по-малко вода, тъй като серпентините ще отдават по-голяма мощност, което от своя страна означава оползотворяване на енергията на ТП при работа на минимална мощност. А веднъж пренесена тази енергия до пода, той си е достатъчен буфер. При мен, при пробите работих с делта Т 4-5 С (36-35С / 32-30),което си е ниско.
Меко казано, много са ти объркани понятията. Няма начин това да се случи - с малко делта Т, с малко количество вода, серпентината да отдаде по голяма мощност.

За да говориш, че системата работи по някакъв начин, трябва да я оставиш, да влезне в режим, т.е. да е работила поне 2 - 3 денонощия без прекъсване. Тогава гледаш какво е делта Т. Регулираш / коригираш / скоростта на помпата, но ако водата е под необходимия минимум, се наблюдава голяма температурна разлика между входяща и изходяща. Оптимално е делта Т 5К. Има доста неща за гледане дебити, скорости, температури и чак тогава колко е акумулирала плочата.
Количеството вода във системата, е определящо за нормалната работа на ТП и няма отношение към мощността, която се произвежда, предава или акумулира.
kuuuuuul - майстор
При мене са около 550м + 2бр лири,зададено 36/31 външна тем. около 0гр. 16мин работи и почива 18мин,
При +6гр. зададено 37/31 работи 17/34 мин. и т.н.Времето за работа се влияе освен от настройките основно от външната температура.Мислех да слагам буферен съд,но за сега няма нужда.
emilvtc - специалист
kuuuuuul,
Как се "държат" лирите при 30 градуса ? Вършат ли я някаква? Успяват ли да изсушават кърпите?

Питам, защото се чудя дали да предвидя в моята инсталация лири. Все ми се струва, че няма да работят ефективно. Въпроса е поне за изсушаване на кърпите стават ли?
Стиви - специалист
Защо да не вършат работа. Отдаваната топлинна мощност е произведение на площта по температурната разлика. По-ниската температура може да се компенсира с по-голяма площ. Предполагам, че една на по висока лира, ще може да създаде достатъчен конвективен поток в горната си част, за да успее да изсуши хавлия. Проблем ще е, ако вече съществуваща високотемпературна инсталация решим да я превърнем в нискотемпературна.
2v6 - майстор
Стиви написа:
Защо да не вършат работа. Отдаваната топлинна мощност е произведение на площта по температурната разлика. По-ниската температура може да се компенсира с по-голяма площ. Предполагам, че една на по висока лира, ще може да създаде достатъчен конвективен поток в горната си част, за да успее да изсуши хавлия. Проблем ще е, ако вече съществуваща високотемпературна инсталация решим да я превърнем в нискотемпературна.
Не е проблем температурата, времето на работа.
Водното подово при по-топло време (примерно над 5 градуса) работи по 1-2 часа в денонощието.

Ако лирите имат нещо общо с водното подово, ще могат да сушат хавлиите най-много през студените зимни месеци.
През пролетта и есента по-малко.
Лятото хич.
Стиви - специалист
А помпата която върти водата, по колко време работи на денонощие?
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: