Предстои ми местене на климатик - демонтиране и последващо монтиране на друго място. Някой има ли представа горе долу колко взимат в момента фирмите за подобна услуга?
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
blagoispasov
- специалист
110 мнения в "Как се монтира климатик"
lyubohar
- майстор
Единствено тук намерих някаква информация за демонтаж на климатик.
Предстои ми демонтиране на един климатик-Хайер-девятка.И монтирането в друг град.
Ако ще давам 150лв.за демонтаж и 150лв.за монтаж,просто не си струва упражнението.По добре-нов.
Та,мога ли сам да го демонтирам?Сам съм демонтирал един повреден.
Помня,че затегнах крановете и махнах тръбите.Не си спомням нещо да е изтекло от тях.
Моля за компетентно мнение.
Предстои ми демонтиране на един климатик-Хайер-девятка.И монтирането в друг град.
Ако ще давам 150лв.за демонтаж и 150лв.за монтаж,просто не си струва упражнението.По добре-нов.
Та,мога ли сам да го демонтирам?Сам съм демонтирал един повреден.
Помня,че затегнах крановете и махнах тръбите.Не си спомням нещо да е изтекло от тях.
Моля за компетентно мнение.
bobko
- специалист
lyubohar написа:Наближава момента за демонтирането на климатика.Последно говорих с техниците за преместване на климатик от една в друга стая демек демонтаж-монтаж и офертата която ми дадоха е 150лв.То и само монтажа е толкова,не се занимавай ти да си го демонтираш цената е същата.
И се надявам някой да подскаже дали мога сам да се справя с тази операция.
За монтирането ще се вика специалист.
ktamen
- специалист
Затваря се едното кранче (не помня кое кранче, при включен климатик топлото кранче) и климатика се пуска на студено. След половин час всичкият фреон се е събрал във външното тяло. Затваря се и другото кранче. Климатикът се изключва, холендрите се развиват и телата се демонтират. Отворите за тръбите се увиват с тиксо, както и самите тръби.
После се монтира по стандартният начин.
При рискови височини и при монтажа и при демонтажа се връзва с осигурително въже, аз използвах въжето за теглене от колата.
Поне аз преди самият монтаж бих изпуснал всичкия фреон. 410 е двукомпонетен, едната съставка много по-лесно минава през малки отвори и затова след време съотношението вече не е точно. По същата причина не трябва и да се допълва. Кило 410 беше 26лв, сега не знам колко е, но едва ли е много различна цената и е тъпо да се пести.
Не е препоръчително климатика да се съхранява без фреон в него защото вътре може да проникне въздух, влага и тн. Маслото се прецаква безвъзвратно от влагата във въздуха.
За любители бих препоръчал да си направят всичко сами и после да извикат някой да изпусне стария фреон и да допълни с нов. Ако искат над 50лв (без цената на самия фреон) звъннете в друга фирма. Без вакуум помпа пак става, но е мърлявщина и може да има кофти последици.
Гаранцията на новите климатици обикновено се носи от монтажниците, а не от продавача.
После се монтира по стандартният начин.
При рискови височини и при монтажа и при демонтажа се връзва с осигурително въже, аз използвах въжето за теглене от колата.
Поне аз преди самият монтаж бих изпуснал всичкия фреон. 410 е двукомпонетен, едната съставка много по-лесно минава през малки отвори и затова след време съотношението вече не е точно. По същата причина не трябва и да се допълва. Кило 410 беше 26лв, сега не знам колко е, но едва ли е много различна цената и е тъпо да се пести.
Не е препоръчително климатика да се съхранява без фреон в него защото вътре може да проникне въздух, влага и тн. Маслото се прецаква безвъзвратно от влагата във въздуха.
За любители бих препоръчал да си направят всичко сами и после да извикат някой да изпусне стария фреон и да допълни с нов. Ако искат над 50лв (без цената на самия фреон) звъннете в друга фирма. Без вакуум помпа пак става, но е мърлявщина и може да има кофти последици.
Гаранцията на новите климатици обикновено се носи от монтажниците, а не от продавача.
Последна промяна от ktamen на съб май 16, 2015 3:46 am, променено общо 1 път.
Aleksandars
- специалист
ktamen, нищо лично, но съветите които даваш, просто се пълни глупости. Понеже държавата ни е пълна с такива "разбирачи" и "майстори", затова хала и културата ни са такива. Още веднъж, нищо лично, но ценете труда на хората.
ktamen
- специалист
Можеше да напишеш конкретно кое точно е глупост
Иначе всеки може да плюе.
Това което съм написал си е 100% вярно.
На кои хора да ценя труда - на пълните аматьори дето хал хабер си нямат от това, което работят ли?
Само за пример:
Аз се топля с климатик втора употреба. Продавача каза, че изпускал от някъде, майсторите 5 пъти идвали и всеки път климатика работи няколко месеца и после процедурата се повтаря. Опитах да намеря проблем по питите, но нищо не открих. Монтирах го и си заработи съвсем нормално. Минаха 3 години оттогава, още не е изпуснал. Изпускал е от некъдърните снадки на "майсторите".

Иначе всеки може да плюе.
Това което съм написал си е 100% вярно.
На кои хора да ценя труда - на пълните аматьори дето хал хабер си нямат от това, което работят ли?
Само за пример:
Аз се топля с климатик втора употреба. Продавача каза, че изпускал от някъде, майсторите 5 пъти идвали и всеки път климатика работи няколко месеца и после процедурата се повтаря. Опитах да намеря проблем по питите, но нищо не открих. Монтирах го и си заработи съвсем нормално. Минаха 3 години оттогава, още не е изпуснал. Изпускал е от некъдърните снадки на "майсторите".
lyubohar
- майстор
Не случайно питам.У дома почти не влиза майстор.
Няма да ми стигнат 2-3 страници за да давам примери за некадърни и безотговорни "майстори".
Само ще спомена климатик-Панасоник-последен модел за времето си-1200$.Уж гаранция на компресор 5 год.,
а на електрониката 2 години.Изработиха ме и платих "уж повредената" платка-400лв.!
И компресора ми излезе за моя сметка.
И втори път изгоря компресора.Вече нямаше никаква гаранция и го изхвърлих.
А грешката беше още при монтирането-поставен директно на пода на балкона без необходимото разстояние.
И разбира се изгоря.Между другото-фирмата беше пловдивска.
Та,тук е форум-Направи си сам.Омръзнало ми е да го напомням.
Който има да казва нещо конкретно и полезно-да казва.
Празни постове като на г-н aleksandars не са ми в полза.
Няма да ми стигнат 2-3 страници за да давам примери за некадърни и безотговорни "майстори".
Само ще спомена климатик-Панасоник-последен модел за времето си-1200$.Уж гаранция на компресор 5 год.,
а на електрониката 2 години.Изработиха ме и платих "уж повредената" платка-400лв.!
И компресора ми излезе за моя сметка.
И втори път изгоря компресора.Вече нямаше никаква гаранция и го изхвърлих.
А грешката беше още при монтирането-поставен директно на пода на балкона без необходимото разстояние.
И разбира се изгоря.Между другото-фирмата беше пловдивска.
Та,тук е форум-Направи си сам.Омръзнало ми е да го напомням.
Който има да казва нещо конкретно и полезно-да казва.
Празни постове като на г-н aleksandars не са ми в полза.
idunno
- специалист
Климатика се демонтира лесно.Има два начина
1 начин: Гасиш тока и с помощта на клещи рчзачки и един раздвижен ключ се свалят кабелите и тръбите, след като фреона замине, се демонтира външното тяло от стойката.С яко дърпане се "демонтира" вътрешното тяло и каквато отвертка пасне, се развиват винтовете на планката, ако при "демонтажа" не се извадят дюбелите, тогава и отверта не трябва, ако тръбите и кабелите не излизат клещите и други режещи инструменти влизат в употреба.
Така се демонтира климатика от малоумници и хора, които обясняват за разни студени кранчета и някакво недомислие, като да работи климатика половин час, та да събере фреона във външното тяло.Не половин час колегааа, а половин минута.
По лошото от лошия майстор е аматьорът, който вярва, че ще замести майстора, само защото е видял... лош майстор в действие.
1 начин: Гасиш тока и с помощта на клещи рчзачки и един раздвижен ключ се свалят кабелите и тръбите, след като фреона замине, се демонтира външното тяло от стойката.С яко дърпане се "демонтира" вътрешното тяло и каквато отвертка пасне, се развиват винтовете на планката, ако при "демонтажа" не се извадят дюбелите, тогава и отверта не трябва, ако тръбите и кабелите не излизат клещите и други режещи инструменти влизат в употреба.
Така се демонтира климатика от малоумници и хора, които обясняват за разни студени кранчета и някакво недомислие, като да работи климатика половин час, та да събере фреона във външното тяло.Не половин час колегааа, а половин минута.
По лошото от лошия майстор е аматьорът, който вярва, че ще замести майстора, само защото е видял... лош майстор в действие.
Тема "Как се монтира климатик" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература