Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bai_bradyra - специалист
Здравейте!
Миналата седмица и аз запалих моята система Грейко- вече съм в клуба. :lol: Засега е палена два пъти- един път при пуска и един път мераклийски от мен без никакви проблеми. Но имам въпрос и ще започна малко по-отдалеч. Котела се намира в приземен етаж, има достъп на въздух за горенето, комин около 7 м. Въпросът ми е за комина. Изграден е от коминни тела ф 200 от този тип: http://tuhli.net/products-page/%D0%BA%D ... %BD%D0%B8/ ( линка е първият от гугъл и ако се сметне за реклама модератора може да го премахне). Kомина е работещ като на първи етаж има включена камина. Мисля камината да си остане, като за в бъдеще ще се пали на биоетанол, само за кеф по Коледа и Нова година, но се притеснявам от т.нар сифонен ефект. Дали при неблагоприятно стечение на обстоятелствата вместо нагоре по комина няма да ми върне през камината? В тази връзка и евентуално избягване на поява на конденз и бъдещи главоболия съм решил да пусна едностени метални тръби в съществуващия комин от този тип: http://www.terratherm-bg.com/pdf/CHIMNE ... e_wall.pdf с ф150 с кондензоуловител най-долу. Ако някой го е правил моля за съвети. Мога да го прекарам и отгоре надолу и отдолу нагоре :mrgreen: Има ли логика да се монтира подобно на водосточните тръби ( за конденза)? Ще има ли нужда от изолация ( съществуващия комин минава през отопляеми помещения и над покрива е изграден с тухли единички около коминното тяло)? С какво да се уплътни последната тръба над покрива към съществуващия комин? Това се сещам за сега и може би ще има последващи въпроси. #-o
n.ganev - майстор
geniya, не знам защо смяташ
geniya написа:
1кг. пелети = 3,5kW
тук също имаме разминаване
geniya написа:
за да вдигне горелката температура два пъти през денонощието поне още по 1кг. пелети за старт
При мен първоначална доза за старт е 400-450грама. И основно при 3-4 часа работа на горелката само за бойлер 120 литра през повече от половината време горелката е в Suspend . Включвам горелката вечер ако не е имало слънце през дяня и е вкл. максимум за 3часа като на сутринта си има топла вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
geniya написа:
Нали правим сравнение между стопляне на 80л. бойлер с ток и пелети. Стигна се до извода, че на ток е по-евтино.Нали?
Е, ти утре ще кажеш, че и кафето сварено на пелети е по-скъпо :-D . Между другото обмислям пещ за агне с петна горелка :wink:
n.ganev - майстор
От мен ракията ама е преваряна на газ.
filmatoplo - майстор
То хубаво слънчева , ама за 20 бани инсталацията клони към (25 маркуча ) 25 000 лв :wink: а Грейко 30 ти е 4000 лв :wink:
geniya - специалист
LazarGanev написа:
geniya написа:
Нали правим сравнение между стопляне на 80л. бойлер с ток и пелети. Стигна се до извода, че на ток е по-евтино.Нали?
Е, ти утре ще кажеш, че и кафето сварено на пелети е по-скъпо :-D . Между другото обмислям пещ за агне с петна горелка :wink:
n.ganev написа:
geniya, не знам защо смяташ
geniya написа:
1кг. пелети = 3,5kW
тук също имаме разминаване
geniya написа:
за да вдигне горелката температура два пъти през денонощието поне още по 1кг. пелети за старт
При мен първоначална доза за старт е 400-450грама. И основно при 3-4 часа работа на горелката само за бойлер 120 литра през повече от половината време горелката е в Suspend . Включвам горелката вечер ако не е имало слънце през дяня и е вкл. максимум за 3часа като на сутринта си има топла вода.
Моите уважения и към двама Ви, но досега не сте ме уборили със сметки.Пелетите ги смятам 3,5kW/кг. защото са толкова.Лазар щеше да публикува таблица от реални замервания за калоричността на пелетите, но така и не я публикува.Даже и да ги смятам за 4,5KW/кг. пак няма да излязат сметките.
filmatoplo - майстор
Аз говоря за този пример -2 бойлера по 500 литра имат общо мощност на нагревателите 15 киловата , няма как това чудо да топли водата в хотела цял месец под или равно от 340 лева 1 тон дървестни пелети , ако ползваме слънчогледови там вече сме поне 200 лв което пък е абсурд на ток за 1000 литра вода топлена всеки ден за месеца .
LazarGanev - "Велик майстор"
geniya, не става бе човек, това серпентинен бойлер 80л е аматьорска работа, за каминка. Ти си сложил котел за 5000лв, искаш да подгрява бойлер за 200лв по няколко пъти на ден. Сложи си бойлер като хората, за да има смисъл да палиш котела, да го подгрееш наведнъж и да стигне да се окъпят всички и да остане вода, ако случайно комшийката се примоли
milo65 - специалист
Здравейте колеги! Налага ли се да се прави някаква профилактика на горелката след изтеклия сезон/гаранционна е/ и следва ли да се обаждам за това на фирмата, която я монтира?
geniya - специалист
LazarGanev написа:
geniya, не става бе човек, това серпентинен бойлер 80л е аматьорска работа, за каминка. Ти си сложил котел за 5000лв, искаш да подгрява бойлер за 200лв по няколко пъти на ден. Сложи си бойлер като хората, за да има смисъл да палиш котела, да го подгрееш наведнъж и да стигне да се окъпят всички и да остане вода, ако случайно комшийката се примоли
Що да не става?Такъв съм сложил и си го ползвам на ток, това казвам, че не се връзва 80литров да се подгрява на пелети.За 500л. както спомена Филма, вече ще е друга бира.Подгряваш го един път и има 500л топла вода, и за комшийки и за всичко :-D :-D :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: